Locuri de vizitat în Finlanda. Ce să nu ratezi din Laponia până în Helsinki
Finlanda are totul. De la incredibila dispersie de insule din cel mai mare arhipelag european, la peisajul colinar al Laponiei finlandeze, peisajul Finlandei este un paradis pentru iubitorii de natură.
La nord, Finlanda are granițe terestre cu vecinii săi nordici, Norvegia și Suedia, iar granițele celor trei națiuni se întâlnesc la Treriksröset (Stânca Celor Trei Țări). Finlanda are, de asemenea, o graniță terestră cu Rusia și granițe maritime cu Estonia.
Finlanda este numită "țara celor o mie de lacuri", deoarece lacurile și râurile interioare alcătuiesc 10% din suprafața țării. O mare parte din teritoriu este acoperită de păduri, reprezentând aproape două treimi din suprafața țării, iar doar 6% din teren este arabil.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Turismul în Finlanda
Finlanda este una dintre cele mai puțin populate țări din lume, cu mai multă pădure ca procent din suprafața sa decât oriunde altundeva în Europa.
Nu e de mirare că turiștii sunt copleșiți de frumusețea pură a peisajului natural. Petrecerea timpului în sălbăticie are, de asemenea, beneficii pentru sănătate.
Studiile arată că doar opt minute în pădure sunt suficiente pentru a reduce nivelurile de hormoni de stres.
Laonia finlandeză este o zonă a contrastelor dramatice. La nord, soarele nu răsare niciodată în timpul iernii, dar strălucește încontinuu în timpul solstițiului de vară.
Fenomene superbe precum Aurora Boreală și Soarele de la Miezul Nopții oferă vizitatorilor o experiență de vacanță complet diferită față de atracțiile obișnuite, create de om.
Cunoscută ca perla Balticului, capitala Helsinki se bazează și ea pe contrasturi. Este un loc de întâlnire al Europei de est și de vest, o intersecție care o face una dintre cele mai animate capitale din Europa.
Regiunea Lakeland este cel mai mare district lacustru din Europa. Un labirint albastru de lacuri, insule, râuri și canale, intercalat cu păduri și culmi, se întinde pe sute de kilometri într-o întindere pașnică și uluitor de frumoasă.
Coasta Finlandei se mândrește cu cel mai mare arhipelag din lume. Vechile orașe de lemn, farurile, conacele istorice și bisericile de piatră, parcurile naționale întinse pe uscat și pe mare - toate acestea definesc în mare parte coasta și arhipelagul Finlandei.
Cum ajungi în Finlanda din România
Cea mai simplă modalitate de a ajunge în Finalnda este să cauți un zbor către unul intre aeroporturile Helsinki – Vantaa Airport, Aeroportul Rovaniemi, Aeroportul Turku, Tampere – Pirkkala Aeroport sau Vaasa Airport. Din păcate, din București în Helsinki nu vei găsi zboruri directe, dar poți găsi variante. De exemplu, poți zbura până în Norvegia sau Suedia și apoi în Finlanda.
Există și varianta autocarului, fiind mai multe companii care oferă transport între România și Finlanda. Totuși, această metodă înseamnă o călătorie destul de lungă.
Aeroporturile din Finlanda
Finlanda are mai multe aeroporturi care deservesc atât destinații interne, cât și internaționale.
Principalul este Aeroportul Internațional Helsinki-Vantaa. Cel mai nordic aeroport se află în Ivalo, deasupra Cercului Arctic.
Iată o listă cu principalele aeroporturi din Finlanda:
Aeroportul Helsinki (HEL) - Aflat în capitala Helsinki, acesta este cel mai mare aeroport din Finlanda și principalul punct de intrare internațional în țară.
Aeroportul Oulu (OUL) - Aflat în orașul nordic Oulu, acest aeroport deserveste destinații atât interne, cât și internaționale.
Aeroportul Rovaniemi (RVN) - Situat în regiunea Laponia a Finlandei, acest aeroport este popular printre turiștii care vizitează Satul lui Moș Crăciun și alte atracții de iarnă.
Aeroportul Turku (TKU) - Situat în sud-vestul Finlandei, acest aeroport deserveste atât destinații interne, cât și internaționale.
Aeroportul Tampere-Pirkkala (TMP) - Situat în regiunea Tampere a Finlandei, acest aeroport deserveste atât destinații interne, cât și internaționale.
Aeroportul Vaasa (VAA) - Aflat în vestul Finlandei, acest aeroport deserveste atât destinații interne, cât și internaționale.
Aeroportul Kuopio (KUO) - Aflat în estul Finlandei, acest aeroport deserveste atât destinații interne, cât și internaționale.
Acestea sunt doar câteva dintre principalele aeroporturi din Finlanda. Mai multe aeroporturi regionale mai mici deservesc destinații interne.
Top obiective turistice Helsinki
Cu un număr mare de lacuri frumoase, insule și orașe mici, precum și o cultură unică, Finlanda oferă vizitatorilor săi o experiență deosebită.
Finlanda este o țară minunată din punct de vedere natural, cu mai mulți copaci decât oameni, dar orașe precum Helsinki, oferă o gamă largă de obiective pentru pasionații de plimbări.
Helsinki, capitala Finlandei, este cel mai mare oraș al țării și oferă o mulțime de activități pentru vizitatori.
După ce un incendiu devastator a distrus o treime din oraș în 1808, acesta a fost reconstruit, iar rezultatul a fost un centru al orașului în stil neoclasic, cu străzi largi și frumoase și alei cu parcuri bogate.
Portul, unde acostează multe dintre cele aproape 300 de nave de croazieră care vizitează anual orașul, se află chiar în inima Helsinkiului, iar numeroase dintre cele mai importante obiective turistice sunt la o distanță scurtă de mers pe jos.
Piața Senatului
Piața Senatului ocupă primul loc în lista noastră de top atracții turistice din Finlanda, pur și simplu pentru că piața în sine și împrejurimile sale reprezintă un exemplu excepțional și unitar de arhitectură neoclasică.
Patru clădiri domină piața Senatului, iar ansamblul a fost proiectat de Carl Ludvig Engel între anii 1822 și 1852.
Clădirile care înconjoară piața sunt: Palatul Guvernului, Catedrala Helsinki (cea mai fotografiată clădire din Helsinki), Biblioteca Națională din Helsinki, Casa Sederholm (cea mai veche clădire din Helsinki) și clădirea principală a Universității din Helsinki.
Împreună, aceste clădiri sau repere alcătuiesc Piața Senatului, cea mai vizitată zonă din Helsinki.
Muzeul Național al Finlandei
Un loc fascinant de vizitat în Helsinki. Găzduit într-o clădire impresionantă, Muzeul Național al Finlandei a fost inaugurat în 1916.
Proiectat să semene cu biserici și castele tradiționale din era medievală a Finlandei, fațada este în stilul romantic național.
În interior, se remarcă stilul art nouveau. Muzeul conține multe artefacte și obiecte care povestesc istoria și cultura lungă și diversă a Finlandei, cu expoziții care datează încă din epoca de piatră.
Este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Helsinki dacă dorești să afli mai multe despre dezvoltarea națiunii, tradiții și oameni.
Muzeul expune principalele descoperiri arheologice, precum și colecții istorice, etnologice și numismatice adunate și reunite timp de peste 200 de ani.
Acest muzeu este una dintre principalele atracții turistice din Finlanda, deoarece oferă o expoziție interactivă care atrage atât copiii, cât și adulții.
Această expoziție poate fi găsită la etajul al treilea și poartă numele de Workshop Vintti și a fost special concepută pentru copii. Aici, vizitatorii pot afla mai multe despre istoria și cultura Finlandei folosindu-și mintea și mâinile.
Catedrala Helsinki
Amplasată în frumoasa Piață a Senatului, Catedrala Helsinki este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Helsinki. Datează din mijlocul anilor 1800 și a fost construită în onoarea Țarului Rusiei, Nicolae I, care era și Marele Duce al Finlandei.
Cunoscută anterior sub numele de Biserica Sf. Nicolae, a fost redenumită când Finlanda a devenit independentă în 1917. Bijuteria neoclasică este proiectată sub forma unei cruci grecești.
Clădirea albă este încheiată cu o cupolă verde gigantică și patru cupole mai mici și este foarte fotogenică. În interior, se găsesc multe lucrări și simboluri religioase.
Suomenlinna
Răspândit pe șase insule în Golful Finlandei și la o scurtă traversare cu feribotul de pe continentul Helsinkiului, Suomenlinna, înscrisă în patrimoniul UNESCO, este un fascinant fost sit de fortificații.
Deși vizitatorii trebuie să plătească pentru traversarea cu feribotul, explorarea sit-ului în sine nu implică taxe.
Bad Bad Boy
Cu o înălțime de 8,5 metri, sculptura Bad Bad Boy este practic imposibil de trecut cu vederea când explorezi portul vestic al Helsinkiului. Statuia de culoare roșiatică are o expresie jenată pe față, cu ochi largi, frunte încruntată, obrajii înroșiți și gură strânsă.
Ei bine, asta nu este deloc surprinzător, având în vedere ce face statuia - urinează! Apa țâșnește ca un flux continuu de urină, căzând pe trotuar. Sculptura, dezvăluită publicului în 2014, este creația lui Tommi Toija.
Plaja Hietaniemi
Aflată în cartierul Töölö, Plaja Hietaniemi este una dintre cele mai îndrăgite plaje din centrul orașului. Ea atrage atât localnici, cât și turiști, mai ales în lunile mai calde de vară. Familii, cupluri, grupuri de prieteni și iubitori de plajă se pot bucura de soarele de pe malul mării.
Și, pentru a nu neglija bugetul, nu există niciun cost pentru a te bucura de plajă. Aici, nisipurile fine sunt perfecte pentru plajă și jocuri, iar vizitatorii se pot răcori în marea calmă.
Parcul Național Sipoonkorpi
Parcul Național Sipoonkorpi oferă o retragere perfectă de la viața urbană. Înconjurați de câmpuri verzi și sate pitorești, pădurile sunt cămin pentru multe animale sălbatice. Râuri blânde străbat peisajele naturale. Mai multe trasee de mers pe jos și drumeții duc prin parcul național, cu lungimi și niveluri de dificultate variate.
Parcul și monumentul Sibelius
Lăsat într-o stare semi-sălbatică, Parcul Sibelius își poartă numele după un faimos compozitor finlandez. Peisajul ar trebui să reprezinte frumusețea naturală sălbatică a Finlandei, cu stânci, zone împădurite, cărări și copaci înalți care oferă multă umbră.
Există mai multe bănci în parc unde vizitatorii se pot așeza pentru câteva momente de liniște și relaxare. În parc există două sculpturi majore: Monumentul Sibelius și sculptura Ilmatar și Scaup cu tematică din Kalevala.
Monumentul Sibelius este unul dintre cele mai populare puncte de reper din capitala Finlandei, Helsinki.
Monumentul a fost creat în onoarea lui Jean Sibelius, compozitorul național finlandez. Designerul acestei sculpturi monumentale a fost Ella Hiltunen.
A fost dezvelit pe 7 septembrie 1967. Înainte ca monumentul să fie ales, au existat dispute și discuții despre defectele și meritele acestei arte abstracte.
Finlandia Hall
Finlandia Hall este o locație vibrantă, cu destinații multiple, situată ideal în inima Helsinkiului. Ceea ce face ca Finlandia să fie una dintre principalele atracții turistice din țară este faptul că este concepută atât de frumos încât a devenit una dintre structurile iconice ale orașului.
A fost proiectată de Alvar Aalto, un arhitect de renume mondial. Pe lângă faptul că a oferit viziunea generală pentru proiectarea clădirii, Aalto a proiectat și mai multe detalii frumoase, cum ar fi mânerele ușilor și luminile.
Stadionul Olimpic din Helsinki
Stadionul Olimpic din Helsinki a fost construit în 1938 și a fost proiectat de Toivo Jäntti și Yrjö Lindegren într-un stil foarte funcționalist. Jocurile Olimpice de la Helsinki au avut loc în 1952 și stadionul și-a îndeplinit cu adevărat scopul, demonstrând că are toate drepturile să poarte titlul de unul dintre cele mai frumoase stadioane din lume.
Astăzi, acesta găzduiește evenimente sportive naționale și internaționale, precum și concerte. Muzeul Sportului din Finlanda poate fi, de asemenea, găsit în cadrul Stadionului, iar aici vizitatorii pot afla mai multe despre istoria sportului țării în timp ce se bucură de expoziții interesante.
Dacă ești un iubitor de sport, acesta trebuie să fie una dintre principalele atracții turistice din Finlanda pe care să le vizitezi.
Catedrala Uspenski
Catedrala Uspenski este una dintre cele mai vizitate atracții din Finlanda și este o biserică ortodoxă rusă situată pe peninsula Katajanokka din Helsinki; dimensiunile impresionante sunt suficiente pentru a uimi orice persoană.
Ceea ce face această catedrală atât de specială este faptul că este cea mai mare biserică ortodoxă din Europa de Vest.
Catedrala a fost construită și finalizată între anii 1862 și 1868, cu designul realizat de Aleksei Gornostajev, bazat pe o biserică moscovită din secolul al XVI-lea.
Cărămizile folosite pentru catedrală provin de la fortăreața Bomarsund, care a fost distrusă în 1854 în timpul Războiului Crimeii. Biserica are 13 turle care îi reprezintă pe Iisus Hristos și cei doisprezece apostoli ai săi.
Parcul de distracții Linnanmäki
Parcul de distracții Linnanmäki este numit pe bună dreptate "cartierul cel mai fericit din Helsinki", deoarece este cel mai faimos parc de distracții din Helsinki. Acest parc de distracții este super popular și are cea mai largă selecție de jocuri și atracții distractive din țările nordice.
Parcul a fost inaugurat la 27 mai 1950, sub organizarea non-profit a Fundației Zilei Copiilor. În parc sunt 43 de jocuri diferite și oferă și alte atracții, cum ar fi chioșcuri, restaurante, arcade și un scenariu în aer liber unde se țin spectacole în fiecare vară.
Vizitarea Linnanmäki este una dintre cele mai bune idei de vacanță în Helsinki pentru o zi distractivă în familie. Acest parc de distracții minunat nu oferă doar distracție - este deschis pentru a strânge bani pentru proiecte legate de bunăstarea copiilor. Aici sunt atracții potrivite pentru toate vârstele, de la senzații tari pentru cei care iubesc adrenalina, la atracții mai puțin intense pentru copii și multe lucruri de făcut între ele, scrie thebrokebackpacker.
Biserica în stâncă
Biserica Temppeliaukio sau Biserica în stâncă este unul dintre mândriile Helsinkiului. Biserica este o lucrare uimitoare a arhitecturii contemporane și a fost terminată în 1969.
Ceea ce o face atât de unică și populară este faptul că a fost construită complet sub pământ și are un tavan realizat din fir de cupru pur. Designul grozav al acestei biserici a fost realizat de frații arhitecți Tuomo și Timo Suomalainen.
Din nivelul solului, forma bisericii seamănă cu mormântul vechi (Irlanda) al epocii noii. Din exterior, se vede doar cupola de cupru și întreaga măreție a structurii este ascunsă de ochii oamenilor.
Dacă cineva o privește de sus, se poate vedea doar un obiect asemănător cu o farfurie zburătoare, care se așează pe sol.
Piața de pește
Piața de pește poate fi găsită în South Harbour al Parcului Esplanade și este cea mai faimoasă piață internațională din Helsinki. În piață, se pot găsi standuri care expun delicii și mâncăruri tradiționale, precum și suveniruri și produse manufacturate, motiv pentru care turiștii vin aici adesea.
Popularitatea pieței este mai ridicată în primele luni ale lunii octombrie; acesta este momentul în care începe piața anuală Helsinki silakkamarkkinat (piața de hamsii).
O altă atracție în piață este prezentarea mașinilor americane vintage în fiecare primă vineri a lunii, scrie toptravellist.
Laponia – țara lui Moș Crăciun
Deschis în 1965, Satul lui Moș Crăciun din Finlanda continuă să atragă mii de vizitatori în fiecare an.
Peisajele uimitoare, cabanele din lemn confortabile și, desigur, celebrul personaj sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiștii vin în număr mare în acest loc minunat situat în Cercul Arctic, pe tot parcursul anului.
Deși satul este deschis pentru vizitatori tot timpul anului, nu există perioadă mai magică decât sezonul Crăciunului pentru a petrece timp cu unicul Moș Crăciun.
Moș Crăciun nu este singurul localnic celebru din Laponia. Renii, elfii și ajutoarele sale merită și ele o vizită.
De la deschiderea Oficiului Poștal al lui Moș Crăciun în 1985, el a primit nu mai puțin de 15 milioane de scrisori din 198 de țări diferite.
Elfii sunt bucuroși să ajute pe tot parcursul anului, trimitând cărți poștale unice cu timbre speciale către prieteni și cei dragi din întreaga lume.
În ceea ce îi privește pe Rudolph și echipa sa de reni, aceștia au un rol special în viața lui Moș Crăciun, lăsând o impresie de neuitat asupra tuturor celor pe care îi întâlnesc.
Aceste creaturi prietenoase și blânde sunt mult mai mult decât un mod de transport unic - deși o călătorie prin Arctica cu renii nu trebuie ratată!
Misteriosul Cerc Arctic aduce fenomene magice în zonă pe tot parcursul anului. Cercul de latitudine care rulează la 66°33'45,9" nord de Ecuator marchează latitudinea cea mai sudică unde soarele poate rămâne în mod continuu sub sau deasupra orizontului timp de o zi întreagă.
Soarele de la Miezul Nopții în timpul verii și Noaptea Polară în timpul iernii marchează momentul în care soarele rămâne deasupra sau sub orizont pentru 24 de ore întregi.
Extraordinarul Cerc Arctic traversează Satul lui Moș Crăciun, oferind vizitatorilor șansa de a trece în cerc și de a primi un certificat pentru această reușită.
Nu rata această oportunitate unică în viață de a experimenta o zi întreagă de întuneric sau lumina soarelui.
Laponia lui Moș Crăciun găzduiește multe minunate priveliști spectaculoase, Satul lui Moș Crăciun fiind doar una dintre ele. În timpul vizitei tale acolo, ai putea chiar să bifezi o altă experiență de pe lista de dorințe - să vezi spectaculoasa Aurora Boreală.
Fenomenul este cel mai vizibil între noiembrie și martie, făcând Crăciunul momentul ideal pentru a o vâna.
Stai cu cei dragi într-un iglu din sticlă de vis și privește cerul nopții, cu degetele încrucișate pentru a vedea Aurora Boreală dansând pe întuneric, scrie scandi.travel.
Sau, pentru a-ți crește șansele de a vedea acest spectacol, optează pentru un tur de 7 zile în Laponia pentru a vedea Aurora Boreală, care te va duce în cele mai propice zone pentru observare.
O călătorie în Finlanda, în Satul lui Moș Crăciun, nu ar fi completă fără să întâlnești câțiva dintre cei mai iubiți animale din țară. Petrece-ți ziua cu frumoșii câini husky și află câteva dintre faptele fascinante despre aceste creaturi frumoase.
Poți chiar să călătorești cu sania trasă de husky prin peisajele înghețate ale Laponia. Sau, dacă preferi, poți să petreci timp cu animalele și să înveți totul despre dieta lor, programul de exerciții și modul corect de a avea grijă de un husky.
Vizitarea Satului lui Moș Crăciun este o călătorie de neuitat, unică în viață, pentru întreaga familie.
Cum poți să vezi Aurora Boreală în Finlanda
Cel mai bun loc din Finlanda pentru a vedea Aurora Boreală este Laponia, deasupra Cercului Arctic.
Nu există un loc exact cu cele mai bune șanse de a o vedea, deoarece depinde doar de vreme și de nori. Nu este nevoie să te deplasezi prin Laonia în căutarea unor locații diferite.
Singurul lucru important în ceea ce privește locul este spațiul deschis și absența luminilor artificiale.
Dacă poți găsi un loc întunecat și cu o panoramă largă - acesta este cel mai bun loc pentru a avea o priveliște minunată a Aurorii Boreale.
Laponia este o destinație bună pentru a vedea Aurora Boreală, deoarece zona este slab populată, orașele și satele sunt mici și este foarte ușor să găsești locuri fără iluminare artificială, la doar câțiva pași de cazarea ta.
Cu toate acestea, există câteva locuri cu infrastructură special concepută pentru cele mai bune vederi ale Aurorii Boreale:
Stațiunea de schi Yllas. Iluminarea stradală este oprită aici în timpul Aurorii Boreale (după ora 22.00), deci există o poluare luminoasă redusă și o bună vizibilitate a cerului.
Stațiunea de schi Luosto. Hotelul Aurora de aici are ferestre mari și o "alarmă pentru Aurora" care sună ori de câte ori apare Aurora Boreală.
Saariselka. Aici există câteva stațiuni cu igluuri de sticlă, precum Northern Light village, Kakslauttanen, Aurora village Ivalo, Muotka igloos. Aceste tipuri de cazare sunt special concepute pentru a vedea Aurora Boreală, iar personalul de la unele dintre ele, cum ar fi Northern Light village, sunt experți în privința Aurorii și a fotografierii acesteia.
Stațiunea de schi Levi. Există câteva opțiuni de cazare, precum hotelul Panorama, cabanele de lemn sau resortul Igloo, situat pe vârful dealului, cu o panoramă deschisă de 360 de grade.
Rovaniemi. Probabil cel mai popular loc din Laponia finlandeză pentru vizitat, dar nu cel mai bun pentru a vedea Aurora Boreală din cauza poluării luminoase a unui oraș mare.
Cu toate acestea, chiar și în centrul orașului există câteva locuri unde este posibil să vezi luminile nordului și să faci fotografii superbe.
Cum sunt prețurile în Finlanda pentru turiști
Ar trebui să planifici să cheltui în jur de 157 de euro pe zi pentru vacanța ta în Finlanda, ceea ce reprezintă prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor vizitatori.
Turiștii au cheltuit, în medie, 37 de euro pe mâncare într-o zi și 37 de euro pe transport local.
De asemenea, prețul mediu al hotelului în Finlanda pentru un cuplu este de 146 de euro. Astfel, o călătorie în Finlanda pentru două persoane pentru o săptămână costă în medie 2.200 de euro.
Toate aceste prețuri medii de călătorie au fost colectate de la alți turiști, scrie budgetyourtrip.
Prețul mediu pentru un pachet turistic organizat în Finlanda este de 340 de euro pe zi. În timp ce fiecare tur variază în funcție de prețul total, durată, destinații și calitate, acesta este costul mediu zilnic al tururilor în Finlanda, bazat pe analiza pachetelor turistice ghidate disponibile în întreaga țară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Finlanda, turism, turisti, obiective turistice,
Dată publicare:
23-08-2023 11:34