Obiective turistice în Polonia. Fascinanta țară din Europa cu o istorie zbuciumată

Polonia
Shutterstock

Polonia este o țară fascinantă care servește drept punct de intersecție geografic și cultural între Europa de Est și de Vest.

Situată în centrul câmpiei nordice europene, Polonia a fost o națiune de supraviețuitori încă de la înființarea primului stat polonez acum mai bine de 1000 de ani.

Prin istoria sa turbulentă, oamenii săi au reușit să-și păstreze identitatea, iar astăzi țara se bucură de o poziție crucială în estul europei. Polonia este situată în centrul exact al Europei. Cu o suprafață totală de 312.679 km², este a șaptea cea mai mare țară de pe continent. Populația poloneză depășește 38,5 milioane de oameni.

Capitala este Varșovia (cu aproximativ 2 milioane de locuitori). Polonia se învecinează cu 7 țări: Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina, Belarus și Lituania la est, și Rusia la nord.

Ce să vizitezi în Polonia

Polonia este cunoscută pentru povestea sa de succes din era post-comunistă, marcându-și ascensiunea ca țară mândră și independentă. Este o destinație europeană celebră pentru peisajele sale spectaculoase, istoria bogată, cultura vibrantă și locurile istorice de vizitat în Polonia.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Te poți bucura de mare, munți și diverse alte peisaje în aer liber din Polonia. Bucătăria delicioasă și moștenirea evreiască sunt doar câteva dintre celelalte atracții turistice populare din Polonia.

Iată cele mai importante și frumoase locuri de vizitat în Polonia:

Varșovia

Polonia

Capitala țării, Varșovia, este prima alegere pentru oricine vizitează Polonia. În multe privințe, este un oraș asemănător multor alte orașe europene, dar este în mare măsură înrădăcinat într-o istorie bogată, având un rol important și fiind puternic afectat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Arhitectura orașului este o pânză vie a diverselor ere pe care le-a cunoscut orașul, de la bisericile gotice dramatice, clădiri în stil sovietic și zgârie-nori moderni, toate amestecate.

Deși există multe de văzut în ceea ce privește cultura și istoria, precum Castelul Regal și Palatul Culturii și Științei, orașul găzduiește și un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO sub forma Orașului Vechi din Varșovia.

Aici vei găsi inima orașului, cu străzi înguste, case colorate și Piața Castelului din secolul al XVI-lea, în care se află faimoasa statuie a Sirenei din Varșovia, construită ca simbol al orașului.

Vizitează inima compozitorului renumit Frédéric Chopin la Biserica Sfânta Cruce sau explorează unul dintre cele mai mari cimitire evreiești din lume la Cmentarz Zydowski.

Cracovia

Polonia

În sudul Poloniei, la granița cu Republica Cehă, orașul Cracovia, ale cărui origini datează din secolul al VII-lea, a păstrat mult din esența sa medievală regală, precum și din eleganța sa din epoca Renașterii.

Este mai puțin turistic decât Varșovia, dar la fel de bogat în ceea ce privește atracțiile istorice, o piață mare, arhitectura colorată tradițională poloneză și delicioasele locuri tradiționale de mâncare.

Printre cele mai populare atracții din Cracovia se numără Piața, care era un târg aglomerat în perioada medievală și rămâne astfel și astăzi, și Biserica Sfânta Maria cu unul dintre cele mai uimitoare altare gotice din Europa. Plimbă-te pe străzile vechi ale Cracoviei la Muzeul Subteran Rynek sau vizitează Biserica Sfântului Andrei construită în 1079.

Nu trebuie uitat că Polonia este cunoscută în primul rând pentru castelele sale elegante, iar Castelul Wawel nu face excepție.

Există și multe situri legate de Al Doilea Război Mondial de vizitat în jurul Cracoviei, inclusiv Fabrica lui Schindler, ale cărei activități în timpul războiului au avut un impact atât de mare asupra lumii încât în 1993 a fost realizat filmul "Lista lui Schindler", cu Liam Neeson.

Wieliczka

Polonia

Mina de sare din Wieliczka din secolul al XIII-lea nu trebuie ratată. Acest oraș din sud este la aproximativ patru ore de condus de capitala Varșovia.

Mina este o rețea subterană de tunele și peste 2.000 de camere mari excavate, capele uimitoare în formă de sculpturi, și lacuri subterane fermecătoare. Tururile în mină durează aproximativ 3 ore.

Munții Tatra

Munții Tatra, stâncoși și învăluiți în ceață, fac parte din lanțul muntos Carpații, la aproximativ 2 ore de Cracovia, creând o zonă naturală de parc între Polonia și Slovacia.

În timpul verii, munții atrag alpiniști din întreaga lume cu pajiștile lor pline de flori alpine. În timpul iernii, vârfurile acoperite de zăpadă au făcut din schi o activitate populară pentru localnici și vizitatori deopotrivă.

Rutele de drumeții variază de la ușor la foarte dificil, iar peisajul este pur, impresionant și unul dintre cele mai frumoase. Locuri demne de vizitat sunt Valea Celor Cinci Lacuri, Lacul Negru, Cascada Wodogrzmoty Mickiewicza și Valea Koscielisko.

Zakopane

Polonia

Cunoscută ca fiind capitala de iarnă a Poloniei, stațiunea Zakopane, situată la baza munților Tatra, este cel mai popular loc pentru sporturile de iarnă în sezonul rece și pentru cățărare și drumeții în lunile de vară.

Unul dintre cele mai populare locuri pitorești pentru ambele activități este vârful vestic Kasprowy Wierch, care poate fi ușor accesat cu telecabina din centrul stațiunii.

Este, de asemenea, un punct de plecare bun pentru alte obiective și activități poloneze căutate, cum ar fi Parcul Național Tatra, Lacul Morskie Oko și raftingul cu caiac prin Defileul Dunajec.

Cu toate acestea, uneori este ușor să uiți că, înainte de explozia industriei turistice, locuri precum Zakopane erau odată orașe poloneze tradiționale reale, ceea ce înseamnă că există mult mai mult de experimentat decât schiul și drumețiile.

Orașul în sine este bogat în tradiții poloneze, pe care le poți vedea în centrul orașului, precum piețele locale care vând produse artizanale din lână și lemn, sau brânzeturi tradiționale de oaie.

Strada Krupówki este plină de viață, cu muzee precum Muzeul Karol Szymanowski și biserici precum Biserica și Cimitirul Vechi.

Morskie Oko

Polonia

Vei găsi Lacul Morskie Oko adânc în munții Tatra. Este cel mai mare lac din lanțul muntos și în zilele cu vreme calmă, lacul creează o imagine spectaculoasă a munților verzi, adesea acoperiți de zăpadă, înconjurători, inclusiv Rysy, cel mai înalt din Tatra.

Există un traseu bine pavat pe care îl poți face pentru a ajunge la lac, precum și unul care te duce mai sus pentru o vedere completă a lacului.

Valea Chocholowska

Valea Chocholowska este locul perfect pentru vacanțele în familie de toate vârstele. Poți ajunge în vale cu autobuzul din Zakopane sau cu mașina ori cu bicicleta.

Traseele de drumeții sunt ușoare și ideale pentru toată lumea, de la copii mici la persoane în vârstă. Lungimea traseului merge de la intrarea în parc, până la adăpostul muntelui Siwa Polana-Chochołowska Valley.

Priveliștea în vale este spectaculoasă, de la lacurile mici înconjurate de pini înalți de nuanțe de la smarald întunecat la bej deschis, la câmpuri de flori de munte mângâiate de soare.

Malbork

Polonia

Un oraș frumos și liniștit în nordul țării, Malbork se mândrește cu unul dintre castelele sale magnifice, Castelul Ordinului Teutonic din secolul al XIII-lea, care a fost declarat sit UNESCO din Patrimoniul Mondial și este principala rațiune pentru care majoritatea oamenilor opresc aici în timpul vizitei în Polonia.

Castelul merită o vizită pentru muzeul său care adăpostește atât colecții naturale și istorice, cât și piese contemporane.

Nu există multe alte lucruri de văzut în acest oraș rural în afară de un Parc cu Dinozauri și un Parc tematic, astfel că multe persoane care stau aici recomandă să nu petreci mai mult de o noapte în oraș.

Gdańsk

Polonia

Orașul portuar Gdańsk, situat pe coasta Mării Baltice, se mândrește cu o istorie de 1000 de ani, având statutul de capitală a regiunii istorice Pomerania, când zona era împărțită între Polonia și Germania.

Există atât de multe obiective istorice în oraș, fără a menționa piețele locale unice, fortificațiile perfect conservate și arhitectura burgheză și portuară superbă, care fac orașul atât de bogat în cultură.

Templul gotic de la Biserica Bazilica Sfânta Maria are peste 500 de ani, stând impunător pe cerul orașului și este adesea cunoscut drept Coroana din Gdańsk.

Un alt simbol, simplu numit Macara, a fost, în Evul Mediu, una dintre cele mai mari macarale portuare din Europa.

Muzeul Amber și Muzeul Torturii oferă perspective asupra a două aspecte diferite, dar la fel de interesante ale istoriei orașului.

Fort Carré este una dintre cele mai bine conservate structuri defensive din secolul al XVI-lea din Europa, permițând vizitatorilor să călătorească în trecut și să-și imagineze bătăliile de altădată.

Nu trebuie să uităm de Fântâna Neptun din secolul al XVII-lea, nu departe de centrul orașului, și de vizitarea locului zero pentru Al Doilea Război Mondial la Westerplatte.

Orașul este mai mult decât aspectul său istoric. Astăzi rămâne centrul comerțului mondial cu chihlimbar, există un zoo popular de vizitat, precum și multe puncte panoramice de unde să te minunezi de priveliștea spre mare a orașului.

Leba

Polonia

Leba este numit astfel pentru că se află la gura râului Leba, pe coasta Mării Baltice. Este cunoscut pentru caracteristicile sale naturale accidentate, precum plaje uimitoare, dune de nisip care se deplasează pitoresc, lacuri liniștite și Parcul Național Słowiński.

Activitățile populare includ navigarea, ciclismul în Parcul Național și, în timpul sezonului aglomerat, plajele se umplu destul de mult de vizitatori care se bucură de plajă.

Atracțiile mai liniștite ale orașului îl fac perfect pentru o vacanță simplă pentru a absorbi cultura poloneză fără agitația zonelor mai aglomerate ale orașului.

Pădurea Bialowieza

Polonia

La granița dintre Polonia și Belarus, Pădurea Bialowieza, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost păstrată cu succes ca ultima pădure primordială din Europa de șes, importantă datorită oportunităților sale unice pentru conservarea biodiversității și ca locuință a celui mai greu animal terestru din Europa, bizonul.

Pădurile mai adăpostesc o varietate unică de arbori gigantici și faună endemica, cum ar fi ursul, lupul și elanul.

Călătoriile în pădure încep din satul Białowieża, unde există multe opțiuni de cazare și facilități pentru a explora zona, precum închirierea de biciclete și restaurante locale, deși poți alege să stai într-unul dintre satele mici din apropiere.

Poți ajunge în sat cu autobuzul, mașina sau trenul, cea mai lungă călătorie cu autobuzul fiind de 9 ore. Odată ajuns acolo, ar fi bine să îți planifici călătoria în avans, deoarece mulți locuitori rurali nu vorbesc foarte bine engleza și ar trebui să fii pregătit.

Zamosc

Polonia

Fondat în 1580 și situat la aproximativ 450 km de Varșovia, orașul Zamosc a fost numit un exemplu unic al unui oraș renascentist în Europa Centrală, deoarece încarnează tot ceea ce a însemnat acea eră: liberalismul și arhitectura elegantă.

Orașul vechi este „piesa de rezistență” a orașului, fiind un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO datorită stării sale păstrate din secolul al XVI-lea, formată din vechile case de negustori, marele primărie și palatul Zamoyski.

Clădirile istorice colorate te vor fascina, dar Piața Mare are și numeroase magazine și cafenele, iar Muzeul Zamojskie îți va oferi o perspectivă detaliată asupra istoriei bogate a zonei.

Orașul are, de asemenea, o mică catedrală din secolul al XVI-lea care găzduiește în continuare liturghii regulate, dar are și o istorie evreiască semnificativă, pe care o poți afla de la Sinagoga Zamosc construită între 1610 și 1618.

Poznan

Polonia

Poznan este un oraș mândru, cu o scenă animată de baruri, străzi iconice colorate, o istorie proeminentă și mâncare tradițională ieftină și delicioasă.

Are o atmosferă tânără și modernă datorită mai multor universități din zonă, dar păstrează farmecul și tradiția vechilor zile.

Există o cultură mare a bicicletelor în oraș, ceea ce face distractivă călătoria pe toate străzile și experimentarea atmosferei pline de energie, precum și toate restaurantele și buticurile care promovează antreprenorii locali.

Districtele Lacului Mazurian

Polonia

Cunoscut și sub numele de Ținutul Lacurilor Mazuriene, zona de nord-estică a Poloniei are un dialect propriu și este numită astfel datorită celor peste 2000 de lacuri și a naturii predominant neatinse.

Cu toate că este cea mai săracă regiune din țară, este cea mai bogată în ceea ce privește viața sălbatică liberă și peisajele virgine.

Este locul perfect pentru camping în aer liber, cu multe câmpuri deschise, păduri, trasee și plimbări plăcute; este adesea numit „plămânii verzi ai Poloniei”.

Nu trebuie să uităm toate activitățile pe apă disponibile pe toate lacurile și apele; navigație, caiac, pescuit și altele.

Există câteva sate și stațiuni în zona din care poți face baza, unul dintre cele mai populare fiind satul Ublik.

Multe dintre fermele organice oferă și șederi la fermă sau poți alege un complex de spa mai luxos în aer liber.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
Citește și...
Spectacol pe litoral. Marea trece de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și la albastru intens. „E absolut wow”
Spectacol pe litoral. Marea trece de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și la albastru intens. „E absolut wow”

Este spectacol în aceste zile pe litoral, unde marea trece cu ușurință de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și albastru intens. Iar tabloul amuțitor de frumos este completat miile de maci de un roșu sangeriu, care străjuiesc malul.

Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară

România se evidențiază ca o destinație de cicloturism ecoturistic ce oferă o varietate impresionantă de peisaje naturale și experiențe autentice.

Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice
Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice

În lumina frumuseții sale naturale și a atmosferei pline de viață, stațiunea Mamaia este una dintre cele mai apreciate locații de vară din România.

Recomandări
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât pe numele său, cât şi pe numele unor lideri Hamas.

500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile
500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile

Jumătate de milion de euro fonduri europene au ajuns la școala cu risc de abandon din Curcani, județul Călărași. Proiectele au fost scrise de profesori care vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile și să aibă un viitor.

Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”
Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, “nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului.