Țara care nu are ieșire la mare, dar unde poți practica sporturi nautice. Ajungi în câteva ore din România
Ungaria este o țară fără ieșire la mare în Europa Centrală, având granițe cu Slovacia și Austria la nord, Ucraina și România la est, Slovenia la vest și Croația și Serbia la sud.
Ungaria este în mare parte plană, cu o vastă zonă de câmpie cunoscută sub numele de Marea Câmpie Ungară, o regiune agricolă productivă.
Dunărea străbate centrul țării și este cel mai mare râu al Ungariei. Are o lungime de aproape 2.900 de kilometri și trece prin 10 țări pe drumul său către Marea Neagră. Niciun alt râu din lume nu străbate atâtea țări.
Ungaria mai are și trei lacuri majore de apă dulce, printre care Lacul Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrală. Lacul Heviz este, de asemenea, important, fiind unul dintre cele mai mari lacuri termale, cu apă caldă, din lume.
Ce să vizitezi în Ungaria
În timp ce Ungaria este faimoasă pentru gulașul său, este cunoscută pentru multe altele, inclusiv vinuri fine de clasă mondială și lichiorul său de pere, o delicatesă dulce de culoare portocalie, uneori cunoscută sub numele de palinka.
Vizitatorii află rapid că Ungaria este o țară a multor culturi, fiind stăpânită de romani, otomani, mongoli, maghiari, cehi și sovietici. Se pot găsi vestigii ale fortificațiilor romane, precum și clădiri absolut spectaculoase care datează din Evul Mediu.
Ungaria este, de asemenea, țara frumosului fluviu Dunărea: nicio călătorie aici nu ar fi completă fără o plimbare cu barca pe acesta.
Iată cele mai bune locuri de vizitat în Ungaria:
Gyor
Cu rădăcinile sale în epocile celtică și romană, Gyor a fost, de asemenea, stăpânită de mongoli, maghiari, cehi și otomani, deși părinții orașului au incendiat orașul pentru a împiedica turcii să-l cucerească.
Gyor, situat între Budapesta și Viena, este un oraș bun pentru a te plimba. La fiecare colț vei da peste statui și clădiri vechi minunate.
Centrul vechi de pe dealul Kaptalan poate fi găsit la confluența râurilor Dunărea, Raba și Rebca. Un loc de vizitat este biserica Sfântului Ignatiu de Loyola, o catedrală ornată, pe care vizitatorii au descris-o ca "hrană pentru suflet”.
Parcul Național Hortobagy
Fondat în 1973 ca primul parc național al Ungariei, Parcul Național Hortobagy este cea mai mare zonă protejată a țării și cea mai mare pajiște semi-naturală din Europa, cu o stepă alcalină care datează de 10.000 de ani.
Animalele, inclusiv cai sălbatici, au trăit în stepă în timpul Epocii de Gheață. Caii, precum și bovinele, boii și bivolii, pasc încă pe această pământ.
Este un loc bun pentru observarea păsărilor, deoarece în parc trăiesc 342 de specii.
O atracție importantă este Podul cu Nouă Arce, construit în mijlocul secolului al XIX-lea pentru persoanele care trebuiau să traverseze pajiștile puternic inundate.
Un alt obiectiv de top este Moara de Vânt Kareag, construită, de asemenea, în secolul al XIX-lea.
Debrecen
Debrecen, care a servit de mai multe ori drept capitală a Ungariei de-a lungul secolelor, este un centru cultural important.
Distrus masiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Debrecen este considerat centrul intelectual al țării, începând cu înființarea Colegiului Calvinist în 1538.
Acum cunoscut sub numele de Universitatea din Debrecen, colegiul este renumit pentru arhitectura sa.
Orașul are o scenă muzicală vibrantă și găzduiește competiția internațională de cor Bela Bartok.
Principalele atracții includ Biserica Reformată Mare, cea mai mare biserică protestantă din Ungaria; Muzeul Deri cu colecția sa de artefacte egiptene antice și Carnavalul Florilor anual.
Heviz
Dacă relaxarea în apele termale îți sună bine, îndreaptă-te spre Heviz, casa unuia dintre cele mai mari lacuri termale din lume.
Temperatura apei variază între 24 și 37 de grade Celsius, făcând înotul plăcut. Apa curge destul de repede din sursa sa, schimbându-se la fiecare 3-1/2 zile, menținând astfel apa curată.
Situat în apropierea Lacului Balaton, Heviz este faimos pentru băile sale cu multe stațiuni înfloritoare.
După un înot în aceste ape medicinale, s-ar putea să vrei să faci o drumeție în pădurea învecinată sau să participi la un festival culinar sau la un concert în aer liber.
Cu un climat de tip mediteranean, Heviz este o destinație populară pe tot parcursul anului.
Parcul Național Aggtelek
Dacă ești un speolog, adaugă Parcul Național Aggtelek pe lista ta de dorințe pentru Ungaria. Situat în nordul Ungariei, la aproximativ trei ore de condus de la Budapesta, parcul adăpostește cea mai mare peșteră stalactică din Europa.
Tururile ghidate sunt disponibile. O experiență specială în peșteră este ascultarea de concerte în interiorul Baradla.
Parcul este o zonă protejată, cu anumite părți interzise turiștilor, în timp ce vizitatorii trebuie să rămână pe traseele marcate în altele.
Parcul Național Aggtelek este un loc bun pentru a vedea flora și fauna și pentru a vizita sate pitorești în interiorul granițelor sale.
Pecs
Pecs este un oraș multicultural în care diferite grupuri etnice coexistă în mod pașnic, unde refugiații sunt îmbrățișați în sânul orașului, făcându-l unul dintre "Orașele Păcii" ale UNESCO.
Cu prima universitate din Ungaria, fondată în 1367, Pecs a fost stăpânită de romani, creștini și otomani. Un climat blând, muzee magnifice, clădiri medievale și vinuri fine fac din Pecs o destinație de călătorie populară.
Clădirile istorice religioase sunt un mare punct de atracție, inclusiv Catedrala Pecs, Szchenyi Ter, Sinagoga Pecs și Moscheea Pasha Gazzi Kassim.
Sopron
Fondat în perioada romană, Sopron a fost atât un oraș austriac, cât și unul maghiar de-a lungul secolelor.
Prin votul din 1921, s-a decis că ar trebui să facă parte din Ungaria, câștigându-și Sopron porecla de "Cel mai loial oraș".
Poarta Adevărului îi aduce omagiu acestui fapt. Se află în piața principală, lângă Turnul de Veghe al Orașului.
Orașul a fost devastat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deși multe dintre clădirile sale medievale au scăpat neafectate.
Sopron este astăzi una dintre cele mai importante regiuni viticole ale Ungariei, una dintre puținele cunoscute atât pentru vinurile roșii, cât și pentru cele albe. În apropiere sunt disponibile drumeții excelente în Alpii din apropiere.
Eger
Eger, al doilea cel mai mare oraș din nordul Ungariei, este cunoscut pentru mai multe lucruri.
Fondat de primul rege creștin al Ungariei, Sfântul Ștefan, în secolul al X-lea, orașul este faimos pentru clădirile sale baroce magnifice.
Regele a fondat o catedrală episcopală, iar Eger a rămas un centru religios important și astăzi. Catedrala a fost construită pe Dealul Castelului, cu orașul crescând în jurul ei.
Castelul și bazilica rămân principalele obiective ale orașului, urmate de Valea Femeilor, o serie de crame și restaurante construite în dealurile înconjurătoare.
Vezi și Minaretul Torok Kori, cel mai nordic minaret turcesc din Europa; urcarea celor 150 de trepte până în vârf este abruptă, dar priveliștea merită efortul.
Lacul Balaton
Când relaxarea la o stațiune devine mai atrăgătoare decât plimbarea pe încă o stradă cu pavele pentru a vedea încă o clădire medievală, îndreaptă-te spre Lacul Balaton.
Cel mai mare lac de apă dulce din Europa este și cea mai populară stațiune de vară din Ungaria. Este atât de mare încât uneori este numit "Marea Ungariei", o eroare frumoasă, deoarece țara este situată la distanță de mare.
Multe dintre plaje sunt acoperite cu iarbă, deși unele stațiuni au creat plaje artificiale cu nisip.
Siofok este capitala petrecerilor de pe malul lacului, în timp ce feriboturile de la Fonyod duc pasagerii la Badacsony, o regiune importantă pentru cultivarea viței de vie.
Budapesta
Budapesta, capitala și cel mai mare oraș al Ungariei, este considerată una dintre cele mai frumoase orașe din Europa.
Unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Ungaria, Budapesta adăpostește cel mai mare sistem de peșteră cu apă termală din lume, precum și cea de-a doua cea mai mare sinagogă și a treia cea mai mare clădire a Parlamentului din lume, principala atracție a orașului.
Vei găsi priveliști spectaculoase ale Dunării și ale orașului de la Bastionul Pescarilor, inițial parte a zidului orașului.
Un memorial emoționant al evreilor uciși în al Doilea Război Mondial poate fi găsit la "Pantofii Dunării", unde evreii și-au scos pantofii înainte de a fi împușcați și duși de râu.
Budapesta este împărțită în două orașe, Buda și Pest, separate de fluviul Dunărea, dar amestecate într-o metropolă magnifică.
Situat pe partea vestică a Dunării în Buda, Dealul Castelului găzduiește Palatul Regal renovat de mai multe ori, care datează din 1265.
Complexul actual de clădiri neo-baroc găzduiește atracții pe care nu le poți rata, precum Biserica Matthias veche de 800 de ani, Galeria Națională și alte muzee care prezintă trecutul imperial al Ungariei.
Spre deosebire de Buda în pantă, Pestul din est este plat și plin de bulevarde care par să se întindă la nesfârșit.
Pestul conține districtul central al orașului, universitățile și locuri precum infama Casa a Terorii.
Acum muzeu memorial, fosta casă de oraș a fost sediul partidului nazist în al Doilea Război Mondial și al poliției secrete atunci când Ungaria era membră a Uniunii Sovietice.
Cu toate că trecutul este întotdeauna prezent în Budapesta, orașul este cunoscut și pentru abordarea sa liberală asupra vieții moderne.
Acest lucru este evident în special în kerts, sau "pub-urile ruină", care apar în sectoarele mai puțin dezvoltate ale orașului când vremea devine frumoasă.
Găsirea cafenelelor în aer liber, a pub-urilor și cluburilor poate fi provocatoare, dar bucătăria și băuturile servite în aceste locuri improvizate fac efortul să merite.
Vizitatorii în căutare de relaxare se pot îndrepta către numeroasele băi termale din Budapesta, băi alimentate de izvoare termale naturale care se află sub suprafața orașului.
Fie într-un spa modern, fie într-o veche baie turcească, aceasta este o experiență obligatorie în Budapesta.
Este modalitatea perfectă de a te relaxa după o zi de explorare în una dintre cele mai populare destinații de călătorie din Europa de Est.
Obiective turistice de neratat în capitala Ungariei
Bazilica Sfântului Ștefan
Blocând practic cerul cu fațada sa magnifică și monumentală, Bazilica Sfântului Ștefan oferă o priveliște spectaculoasă. Numele său este în onoarea primului rege al Ungariei, iar imensa bazilică catolică romano-catolică are și două turnuri de clopot impresionante, fiind încheiată de o cupolă mare.
Interiorul său spațios este decorat luxos, iar printre coloanele solide de marmură poți găsi unele mozaicuri, statui și picturi impresionante.
Finalizată în 1905, Sfântul Ștefan este cea mai importantă biserică din țară și rămâne agitată și în prezent: spectacolele corale și concerte clasice au loc alături de serviciile religioase zilnice.
Baia Széchenyi
În timp ce Budapesta are o mulțime de băi termale uimitoare pe care le poți vizita, niciuna dintre ele nu este la fel de faimoasă sau populară ca Széchenyi - cel mai mare complex de băi termale din Europa.
Situate într-o clădire Neo-Barocă luminată în galben frumos construită în 1913, facilitățile extinse includ saune, băi de aburi și, desigur, piscine termale.
Cu multe decorații fine, precum mozaicuri, sculpturi și candelabre, este un loc plăcut pentru a te relaxa și destinde. Deși poate deveni destul de aglomerat, întotdeauna există o atmosferă liniștită - cu excepția cazului în care vizitezi în timpul uneia dintre petrecerile de sâmbătă seara la piscină.
Dealul Castelului
Așezat pe partea Buda a orașului, Dealul Castelului privește imperios peste fluviul Dunărea și restul Budapestei.
Deși dealul nu este atât de mare, adăpostește multe dintre cele mai importante și impresionante obiective ale capitalei, cu Castelul Buda și muzeele sale fantastice alături de Biserica Matthias, Bastionul Pescarilor și Turnul Buda.
Plimbându-te pe străduțele mici și înguste ale centrului vechi și printre clădirile elegante ale complexului Palatului Regal este cu adevărat o plăcere, deoarece arhitectura frumoasă barocă, gotică și neoclasică se află în jurul tău peste tot.
O modalitate excelentă de a ajunge în vârf dealului este să iei minunatul Funicular al Dealului Castelului care se târăște pe pantele dealului.
Clădirea Parlamentului Ungariei
Cea mai mare clădire din întreaga țară, dimensiunea și amploarea clădirii Parlamentului Ungariei sunt uluitoare - ea întrece totul în jurul ei. Situată pe malurile fluviului Dunărea, clădirea colosală este unul dintre cele mai recunoscute puncte de referință din oraș.
Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură de Revivalism Gothic, cele două fațade simetrice sunt bogat decorate cu sculpturi ale unor figuri critice ungare; acestea se află în partea stângă și dreaptă a unei cupole mari și impunătoare.
Finalizată în 1904, interiorul său este la fel de fermecător, iar tururile te duc să vezi Scara de Aur, Sala Cupolei și Sala Congresului.
În total, există 691 de camere în parlament, fiecare mai frumos decorată decât cea anterioară.
Încă în uz în prezent de guvernul țării, Clădirea Parlamentului Ungariei este una dintre cele mai populare atracții turistice din oraș și nu trebuie ratată când explorezi minunile acestei capitale.