Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are

salinc prahova
Shutterstock

Slănic Prahova se află la aproximativ 100 de kilometri de București și este destinația ideală pentru cei care vor un weekend de relaxare la aer curat.

Stațiunea se află în județul Pahova și este cunoscută drept stațiunea balneoclimaterică permanentă, deschisă tot timpul anul.

Aici se află una din cele mai spectaculoase saline din România pe care merită să le vizitezi. 

Slănic Prahova - istoric

Stațiunea Slănic Prahova este cunoscută în primul rând datorită prețioaselor sale zăcăminte de sare, exploatate de peste trei secole.

Istoria bogată a stațiunii este documentată încă din anul 1685, când spătarul Mihai Cantacuzino a cumpărat mina de sare din zonă. Prima exploatare a avut loc în 1688, iar ulterior, în anul 1865, s-a trecut la exploatarea de tip clopot.

Citește și
scandal prahova
Primarul din Slănic Prahova, scandal cu o fostă candidată, retrasă din cursa electorală. Edilul, reclamat la poliție
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

Deși nu sunt cele mai vechi exploatări de sare din România, sunt cu siguranță cele mai recente documentate.

Înregistrările istorice își găsesc rădăcinile în inițiativa lui Mihai Cantacuzino, care, conștient de bogățiile regiunii Slănic Prahova, și dorind să exploateze o mină, a achiziționat moșiile Slănic în anii 1685 și 1694.

Un document din 1685 atestă tranzacția prin care locuitorii din Slănic vând jumătate din hotarul lor cu tot terenul cu sare, pentru a se deschide o ocna, contra sumei de 700 de taleri.

Prima exploatare a început în 1688 pe Valea Verde, urmată de deschiderea exploatărilor de la Baia Baciului între anii 1689-1691. În 1713, Cantacuzino a donat mosia sa din Slănic, împreună cu ocnele de sare, Mănăstirii Colțea din București.

Avansând în timp, iluminatul electric a fost introdus în mina Mihai din 1912, iar în 1931 s-a perfecționat metoda de exploatare.

Aceste îmbunătățiri au încheiat lucrările de exploatare în 1943, când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Mihai și Carol, denumită Unirea.

Exploatarea din Unirea a continuat până în 1970, când s-a mutat în mina Victoria, iar din 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din câmpul Cantacuzino.

În secolul al XVII-lea, exploatarea sarii s-a realizat la Baia Baciului, Baia Verde și Dorobănțești, despre care există puține informații.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, sarea a fost exploatată din ocnele Baia Verde, Baia Baciului, Ocna din Vale și Ocna din Deal, ultimele două fiind documentate din 1847.

Din 1865, s-a trecut la exploatarea sarii în mina "Sistematica" din zona Voinoaia, marcând un progres major în mineritul sarii la Slănic, trecând de la exploatarea tip "clopot" la cea "sistematică cu mai multe camere".

Re-exploatarea ocnelor din Deal și Vale (1875-1881) s-a datorat prezenței apelor de infiltrare și calității slabe a sarii.

În 1881, a fost deschisă și mina Carol (Principatele Unite), care a funcționat timp de 61 de ani, până în 1935. Din 1912, s-a deschis și mina Mihai (23 August), care a funcționat simultan cu mina Carol.

Cu trecerea timpului, stațiunea a cunoscut modernizări și îmbunătățiri semnificative, inclusiv introducerea curentului electric în minele de sare în 1912 și eliminarea exploatației manuale.

Stațiunea Slănic Prahova - baze de tratament 

Orașul Slănic Prahova s-a dezvoltat continuu, așa că nu e de mirare că anual sosesc aici mii de turiști care vor să profite de posibilitățile de tratament, cât și de oportunitățile de a petrece vacanțe relaxante.

Una dintre cele mai remarcabile atracții ale stațiunii este Salina Slănic Prahova, o adevărată comoară subterană.

salinc prahova

Turiștii pot beneficia de microclimatul sărat al minei Unirea, care oferă tratament pentru o gamă variată de afecțiuni respiratorii, precum astmul bronșic, bronșita cronică sau alte afecțiuni din sfera ORL.

Pe lângă tratamentul specific oferit de Salina Slănic, stațiunea dispune și de o serie de lacuri naturale cu ape cloruro-sodice hiperconcentrate, cum ar fi Baia Baciului, Grota Miresei, Lacul Porcilor, Baia Roșie și Baia Verde, ce completează oferta de tratament și relaxare.

Printre principalele indicații terapeutice se numără afecțiunile cronice ale aparatului respirator și din sfera ORL, bolile reumatismale, afecțiunile neurologice, bolile metabolice și dermatologice, precum și problemele endocrine și de nutriție.

Resursele de tratament din stațiune includ și un sanatoriu amenajat în vechea mină de sare, unde se utilizează microclimatul de aer sărat pentru tratarea bolilor respiratorii.

Pe lângă facilitățile de tratament, Slănic Prahova oferă și un climat temperat, benefic pentru relaxare și refacere.

Există unități de tratament balnear, precum Hotelul Balnear Slănic, dar sunt și multe alte unități de cazare disponibile în zonă, la prețuri accesibile.

Slănic Prahova - obiective turistice de vizitat

Slănic Prahova este un loc ideal pentru o vacanță de weekend. Pe lângă celebra salină, acest loc are o mulțime de alte obiective turistice.

Mina Unirea

Odată o exploatare minieră de sare, astăzi este o destinație turistică fascinantă. Are 15 galerii la o adâncime de 220 de metri și găzduiește două săli amenajate ca un sanatoriu subteran. După încheierea exploatării miniere în 1972, mina a fost dedicată circuitului turistic și tratamentului medical sub supraveghere.

salinc prahova

Muzeul Sării

Organizat în Casa Cămărășiei, o clădire monument istoric construită în secolul al XVIII-lea, acest muzeu este o incursiune în istoria activității miniere de sare din regiune. Aici vei găsi exponate care îți vor dezvălui trecutul bogat al acestei industrii.

Mănăstirea Crasna:

Se află la aproximativ 15 km nord de Slănic și este construită în pădure, lângă pârâul Crasna.

Muntele de Sare

Muntele de Sare este rezervație naturală geologică și geomorfologică. Te poți bucura de o priveliște spectaculoasă și de un peisaj unic în timp ce te plimbi prin această zonă,

Biserica Nașterea Maicii Domnului

Această biserică este încărcată de istorie. Se află în Slănic și este un loc de rugăciune extrem de frumos pe care ar trebui să îl vizitezi.

Trasee turistice

Dealurile din jurul stațiunii Slănic Prahova sunt perfecte pentru iubitorii de excursii. Plimbările pe lângă izvoarele cu ape sulfatate, cloro-sodice și calcice te vor aduce către locuri precum ântâna Rece-Sub Cetate, Fântâna lui Dușman sau Fântâna Gogon.

Mănăstirea Zamfira

Această mănăstire este celebră pentru opera marelui pictor român Nicolae Grigorescu. Acesta este un loc de pelerinaj și este încărcat de istorie.

Mănăstirea Suzana:

Arhitectura tradițională și atmosfera plină de liniște fac din acest loc unul cu o încărcătură foarte mare. Pictura murală merită văzută măcar o dată și admirată.

Salina Slănic

Se numără printre cele mai celebre obiective turistice din România și este o destinație recomandată de medici pentru tratamente eficiente ale bolilor respiratorii.

Înăuntrul salinei vei găsi cel mai pur aer din Europa, fiind și cea mai mare de pe continent, cu aproape 3 milioane de metri cubi de sare excavată.

Încăperile din subteran sunt uriașe, ajungând până la 50 de metri înălțime lucru care te face să te simți cu totul special.

Accesul în salină se face cu ajutorul unor microbuze și înăuntru poți vedea lucrări de sculptură istorică, colecții de sare și cel mai mare planetariu din România.

salinc prahova

Muntele Verde - Piatra Verde

Această rezervație geologică are o culoare verde pal, iar când plouă devine verde intens. Piatra Verde este de fapt o rocă moale, care se fărâmiță ușor și s-a format prin acumularea de formațiuni cenușii provenite din erupțiile vulcanice.

Unde se află și cum ajungi la Slănic Prahova

Stațiunea Slănic Prahova din județul Prahova este cea mai accesibilă pentru bucureșteni, motiv pentru care reprezintă cea mai bună variantă pentru un weekend prelungit relaxant.

Accesul este ușor, pentru că Slănic se află la doar 40 de kilometri distanță de orașul Ploiești și aproximativ 100 de kilometri distanță de capitala București.

Cu mașina, călătoria durează aproximativ 1 oră și 30 de minute. Ruta cea mai convenabilă este pe drumul național DN1, ce leagă Bucureștiul de Ploiești.

Poți ajunge în Ploiești și cu trenul din București sau cu microbuzul, fiind curse regulate care pleacă zilnic din diferite autogări din capitală.

Din Ploiești, există microbuze care pleacă la fiecare jumătate de oră din Ploiești Nord, ca să ajungi rapid în stațiunea Slănic.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Cum au reușit doi soți din Republica Moldova să scape de un urs care i-a atacat în Slănic Moldova
Cum au reușit doi soți din Republica Moldova să scape de un urs care i-a atacat în Slănic Moldova

Doi soţi din Republica Moldova au fost răniţi după ce un urs i-a atacat, duminică, lângă o unitate de cazare din staţiunea Slănic Moldova, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău.

Primarul din Slănic Prahova, scandal cu o fostă candidată, retrasă din cursa electorală. Edilul, reclamat la poliție
Primarul din Slănic Prahova, scandal cu o fostă candidată, retrasă din cursa electorală. Edilul, reclamat la poliție

Primarul oraşului prahovean Slănic, Daneluş Costea (PSD), a ajuns în atenţia poliţiştilor după ce s-a certat în public cu o femeie, fostă candidată pentru funcţia de edil.

Un urs care își făcea frecvent apariția în stațiunea Slănic Moldova a fost capturat și relocat
Un urs care își făcea frecvent apariția în stațiunea Slănic Moldova a fost capturat și relocat

Un urs care își făcuse un obicei din a vizita stațiunea Slănic Moldova a fost capturat și relocat.

Localnicii din Slănic Prahova se întorc la locuințe, după trei săptămâni de la surparea străzii. Care le sunt temerile
Localnicii din Slănic Prahova se întorc la locuințe, după trei săptămâni de la surparea străzii. Care le sunt temerile

Vești bune pentru oamenii din Slănic Prahova, evacuați luna trecută, când o stradă din centrul orașului s-a surpat. Cei 58 de locatari au primit permisiunea să revină în apartamente.  

Cauza surpării străzii din Slănic Prahova, identificată de specialiști. „Este vorba despre convergența tuturor apelor”
Cauza surpării străzii din Slănic Prahova, identificată de specialiști. „Este vorba despre convergența tuturor apelor”

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a afirmat, marţi, că principala cauză a prăbuşirii străzii 23 August din oraşul Slănic o reprezintă acumularea apei sub carosabil.

Recomandări
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor
Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor

Cei trei fraţi care au fost daţi dispăruţi din judeţul Hunedoara şi care joi au fost depistaţi în Serbia, alături de tatăl lor, au fost aduşi în România, pe la Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi. Copiii şi tatăl au fost urcaţi în maşini separate.