Cum scăpăm de transpirația excesivă și în ce situații trebuie să ne îngrijorăm

Transpirație
Shutterstock

Deși este normal să transpirăm în anumite condiții, cum ar fi în timpul sportului sau pe vreme de caniculă, unele persoane se confruntă cu sudorație în exces, uneori fără o cauză aparentă.

 Transpirația excesivă, cunoscută în termeni medicali drept hiperhidroză, poate afecta întregul corp sau doar anumite zone ale acestuia. Măsurile de îngrijire personală și modificarea unor obiceiuri zilnice te pot ajuta să gestionezi această problemă. Descoperă în continuare de ce apare transpirația excesivă, cum se tratează, prin ce metode o poți ține sub control și când este cazul să te adresezi medicului.

Transpirația excesivă - cauze

Transpirația reprezintă mecanismul prin care organismul se răcește. Glandele sudoripare care o produc sunt activate automat atunci când temperatura corpului crește. Climatul cald sau umed, exercițiul fizic, stresul, emoțiile puternice, anumite alimente (cum ar fi cele iuți) pot declanșa producția de sudorație.

Hiperhidroza primară apare din cauza unei tulburări la nivelul semnalelor nervoase, ceea ce produce hiperactivitatea glandelor sudoripare. În general, se manifestă în zona axilei, palmelor, tălpilor și feței. Această formă de transpirație excesivă nu are cauze medicale și se poate transmite ereditar, prezintă Mayo Clinic.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Conform aceleiași surse și Cleveland Clinic, hiperhidroza secundară, care poate afecta pielea de pe întregul corp, este cauzată de anumite medicamente (cum ar fi cele hormonale, unele antidepresive, antidiabetice sau analgezice), de instalarea menopauzei sau de diferite condiții medicale, cum ar fi:

  • Diabetul zaharat;

  • Afecțiunile tiroidiene;

  • Tulburările sistemului nervos (cum ar fi boala Parkinson);

  • Unele infecții (cum ar fi tuberculoza);

  • Unele tipuri de cancer;

  • Unele boli cardiovasculare (de exemplu, insuficiența cardiacă);

  • Acromegalia;

  • Obezitatea;

  • Anxietatea.

Tratament împotriva transpirației la subraț

În general, tratamentul împotriva transpirației excesive constă în tratarea cauzei, dacă este vorba de hiperhidroză secundară. Dacă specialistul nu identifică o cauză, se recomandă modificarea unor obiceiuri de îngrijire. Conform surselor menționate anterior, în cazul în care acestea nu dau rezultatele așteptate, medicul poate recomanda un tratament medical, cum ar fi:

  • Medicamente: Pot fi prescrise unele antidepresive sau substanțe farmaceutice care blochează semnale nervoase;

  • Tratament topic: Medicul îți poate prescrie o cremă sau șervețele umede care conțin substanțe farmaceutice pentru reducerea sudorației. De asemenea, antiperspirantul cu clorură de aluminiu este, de obicei, indicat în hiperhidroză;

  • Injecții cu toxina botulinică: Toxina botulinică blochează activitatea nervilor – în acest caz, cei implicați în sudorație. Aceasta se injectează în zonele afectate de hiperhidroză. Totuși, pentru a menține rezultatele, tratamentul trebuie repetat la fiecare 6 luni;

  • Iontoforeză: Această procedură utilizează un dispozitiv care transmite curent electric de intensitate redusă. Astfel, blochează temporar activitatea glandelor sudoripare. Dispozitivul nu se aplică pe piele, ci se introduce într-un vas cu apă, în care vei scufunda zona afectată. Tratamentul durează 20-40 de minute. Inițial, se repetă de 2-3 ori pe săptămână, însă sesiunile se reduc pe parcurs la una pe săptămână sau pe lună;

  • Terapie cu microunde: Se efectuează în două ședințe de 20-30 de minute la 3 luni distanță și presupune utilizarea unui dispozitiv care transmite microunde, pentru a distruge glandele sudoripare;

  • Tratament chirurgical: În unele cazuri, poate fi nevoie de îndepărtarea chirurgicală a glandelor sudoripare din zona axilei, prin diferite tehnici.

Metode să nu mai transpiri

Înainte de a apela la medicamente sau proceduri complexe pentru hiperhidroză, poți încerca o serie de metode pentru a ține sub control această condiție. Conform Healthline, poți ameliora și preveni transpirația excesivă prin următoarele măsuri legate de îngrijirea personală și stilul de viață:

Epilează-te în zona axilei

Părul favorizează transpirația, reține umiditatea și mirosurile neplăcute. Prin urmare, dacă te confrunți cu hiperhidroză, dar nu ai obiceiul de a te epila, este o idee bună să începi să îndepărtezi în mod regulat părul din această zonă.

Aplică antiperspirantul în mod corect

Este indicat să utilizezi un antiperspirant care conține clorură de aluminiu în proporție de 6% până la 20%. Un astfel de produs blochează temporar glandele sudoripare și scade, astfel, producția de transpirație. Medical News Today ne avertizează să evităm deodorantele, deoarece acestea doar maschează mirosul neplăcut al transpirației, în timp ce antiperspirantul este special conceput pentru a reduce cantitatea de sudorație.

Antiperspirantul se aplică seara, după duș, pe pielea perfect uscată. Acesta nu se utilizează atunci când axila este deja acoperită cu transpirație. Se recomandă clătirea zonei dimineața, dacă utilizezi un produs cu clorură de aluminiu.

Nu te îmbrăca imediat după duș

După ce ai făcut duș, așteaptă câteva minute ca pielea să se usuce complet și să se răcească, înainte de a aplica un produs antiperspirant. Acest lucru este cu atât mai important în sezonul cald sau în cazul în care ai folosit apă fierbinte. Astfel, poți preveni producția de transpirație imediat după spălare.

Folosește articole vestimentare potrivite

Hainele strâmte, din materiale sintetice, favorizează transpirația. Îmbracă-te lejer, în haine care îi permit pielii să respire. Alege materialele textile naturale, cum ar fi mătasea, bumbacul și lâna. De asemenea, pe parcursul antrenamentelor sportive, poartă haine special concepute pentru a absorbi umezeala.

Dacă ai probleme și în ceea ce privește transpirația picioarelor, ia în considerare următoarele măsuri:

  • Poartă șosete din materiale naturale și schimbă-le de două ori pe zi, pentru a menține picioarele uscate;

  • În zilele foarte active, optează pentru șosete sport, care absorb umezeala;

  • Alege încălțămintea din materiale naturale;

  • Poartă sandale în sezonul cald.

Evită alimentele care promovează sudorația

Unele produse alimentare și băuturi pot induce transpirația. Așadar, este indicat să reduci consumul lor. Printre acestea se numără:

  • Preparatele picante;

  • Băuturile care conțin cafeină, cum ar fi cafeaua;

  • Usturoiul și ceapa;

  • Băuturile alcoolice;

  • Alimentele intens procesate industrial și cele bogate în grăsimi, sare și zahăr.

Hidratează-te

Este important să te hidratezi suficient, astfel încât organismul să regleze temperatura corporală la un nivel optim. Acest lucru poate ajuta la prevenirea transpirației în exces. Bea apă și consumă o varietate de legume și fructe, care sunt bogate în apă. Supele, limonada făcută în casă și infuziile de plante sunt alte opțiuni pentru a te menține hidratat.

Ia în considerare renunțarea la fumat

Pe lângă nenumăratele riscuri ale fumatului pentru sănătate, nicotina este asociată cu hiperactivitatea glandelor sudoripare. Conform Healthline, această substanță poate crește ritmul cardiac și afecta termoreglarea organismului, ceea ce ar favoriza transpirația în exces. Prin urmare, este o idee bună să renunți la fumat, în special dacă îți dorești să îți îmbunătățești starea generală de sănătate.

Când trebuie să consultăm un medic

NHS UK recomandă vizita la medic, dacă transpirația excesivă:

  • Interferă cu activitățile de zi cu zi;

  • Apare pentru cel puțin o dată pe săptămână și persistă pentru mai mult de 6 luni;

  • Nu poate fi ameliorată prin măsurile de îngrijire;

  • Cauzează stres sau alte simptome psiho-emoționale, cum ar fi izolare socială;

  • Se agravează brusc;

  • Apare pe timpul nopții fără să identifici o cauză (cum ar fi căldura).

De asemenea, dacă ai istoric medical familial de hiperhidroză (prezența unor cazuri în familie), este indicat să te adresezi medicului.

Prin urmare, încearcă să-ți modifici obiceiurile de igienă personală, pentru a gestiona cu succes transpirația excesivă. Dacă problema persistă, programează-te la medic pentru investigații și un tratament potrivit.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei

Majoritatea produselor din comerț conțin aditivi alimentari, în special cele ambalate, de la cerealele pentru micul dejun, până la dulciuri, produse de panificație și mâncare conservată sau gata de consum.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

”Super-leguma” care te-ar putea ajuta să ai o viață mai lungă. Patru rețete în care o poți folosi
”Super-leguma” care te-ar putea ajuta să ai o viață mai lungă. Patru rețete în care o poți folosi

Un expert în longevitate spune că există un ingredient secret pentru o viață mai lungă – o super-legumă care nu lipsește din alimentația persoanelor longevive.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.