De ce ne recomandă medicii să consumăm mai multă sare pe timpul verii
Mai multă sare zilnic, pe timpul verii, ne spun medicii cardiologi. Dacă sunteţi sănătoşi. Aceasta deoarece, prin transpiraţie abundenţă, nivelul de sodiu din sânge poate scădea sub pragul acceptat. Primele semne? Ameţelile.
Vara nu-i că iarna, iată o expresie care se aplică de minune şi când vine vorba de consumul de sare. Medical, normal ar fi ca în anotimpul cald să includem ceva mai multă sare în dietă.
Dacă o păstrăm în cantităţi infime vară, există riscul producerii unor ameţeli. Cauză? Inflamarea celulelor din creier.
În sânge, valoarea normală a sodiului variază între 137 şi 145 .
Sodiul se pierde uşor, din fluxul sanguin, prin vărsături şi prin scaune diareice. Dar şi prin tratamentul cu diuretice, recomandate în special în hipertensiune.
Vara însă vorbim despre pierderi mari prin transpiraţie.
O persoană sănătoasă poate să îşi mărească consumul de sare zilnic, fără probleme, pe timpul verii. Se accepta mai mult de 5 grame pe zi, adică peste o linguriţă de sare pe zi.
De fapt, dacă aveţi probleme cardiace, renale, hepatice e obligatoriu să vă întrebaţi medicul câtă sare vă e permisă vara.
De asemenea, orice boală de tiroida are nevoie de acordul endocrinologului în privinţa aportului zilnic de sare. Aceasta deoarece sarea de masă conţine iod.
Asta înseamnă că, dacă într-o zi aportul de sare iodata e mare, tiroida unui om perfect sănătos nu mai funcţionează. Îşi revine însă în câteva zile.
Dacă aveţi orice boală de tiroida, sarea iodata consumată fără raţie va amplifica problemele de sănătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, inima, vara, sanatate, celule, sare, tensiuni, sodiu,
Dată publicare:
13-08-2019 10:10