Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul nostru. Limita este mai joasă decât se credea
Căldura extremă a doborât recorduri în Europa, Asia și America de Nord, milioane de oameni fiind afectați de căldura și umiditatea care au depășit cu mult „valorile normale” timp de mai multe zile.
Valurile de căldură devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce clima se schimbă. Durează mai mult, devin mai frecvente și sunt pur și simplu din ce în ce mai insuportabile, conform Science Alert.
O întrebare pe care mulți oameni și-o pun este: „Când o să fie prea cald pentru a desfășura o activitate zilnică normală, pe care o facem în mod obișnuit, chiar și pentru adulții tineri și sănătoși?”.
Răspunsul nu se limitează la temperatura pe care o arată termometrul. Trebuie să ținem cont și de umiditate.
Împreună, căldura și umiditatea îi expun pe oameni la un risc mult mai mare, iar combinația devine periculoasă chiar și când temperaturile nu sunt extrem de ridicate.
Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea temperaturii și umidității extreme.
Un studiu realizat în 2010 arăta că o temperatură a termometrului umed de 35 de grade Celsius, la 100% umiditate sau 46 de grade Celsius și 50 % umiditate ar fi limita superioară pe care corpul uman o poate suporta.
Cercetătorii au făcut aceste măsurători folosind temperatura indicată de un termometru acoperit cu o cârpă umedă. Pe măsură ce apa se evaporă din cârpă, răcește termometrul. Acest lucru reflectă modul în care corpul uman se răcește prin transpirație.
Abia recent această limită a fost testată pe oameni în laborator. Rezultatele acestor teste arată un motiv și mai mare de îngrijorare.
Pentru a stabili nivelul maxim de căldură pe care îl putem suporta,, Laboratorul Noll din cadrul universității americane Penn State a realizat un studiu pentru a experimenta disconfortul termic.
Aceste experimente oferă o perspectivă asupra combinațiilor de temperatură și umiditate care încep să devină dăunătoare chiar și pentru cei mai sănătoși oameni.
Fiecare participant a înghițit o pastilă care a monitorizat în permanență temperatura corpului sau. Apoi participanții la studiu au stat într-o cameră ambientală, mișcându-se doar atât cât să simuleze activitățile minime ale vieții de zi cu zi, cum ar fi dușul, gătitul și mâncatul.
Organismul este capabil să mențină o temperatură centrală relativ stabilă pe perioade lungi de timp. Peste aceste limite, temperatura centrală crește continuu, iar riscul apariției unor boli provocate de căldură este crescut.
Studiile au arătat că această limită superioară de temperatorul pe care corpul uman o poate suporta este mai mică decât cea teoretică. Limita apare la o temperatură a termometrului umed de aproximativ 31 de grade Celsius, în mediile cu o umiditate relativă de peste 50 %. Asta ar echivala cu 30,5 grade la o umiditate de 100% sau 38 de grade la o umiditate de 60%.
Pentru a vă proteja cum trebuie în zilele caniculare trebuie să vă hidratați bine și să căutați zone în care să vă stați la umbră chiar și pentru perioade scurte de timp.