Hipertermia, afectiunea care ne poate pune viata in pericol. Sfaturile medicilor pentru cei care fac cu greu fata caldurii
Ma doare capul, mi-e greata, ametesc, parca fac febra. Daca astfel de simptome apar dupa o expunere prelungita la soare, mergeti la medic de urgenta.
Caracteristica ingrijoratoare din aceasta etapa a hipertermiei este lipsa transpiratiei. Tocmai mecanismul de reglare a temperaturii corporale adica. In acest moment, viata va este pusa in pericol.
Fluxul sanguin preia peste 90% din apa pe care o beti si o duce in spatiul dintre celule. De acolo, e treaba lichidului vital sa perforeze fiecare element fundamental al organismului viu. Fenomenul se numeste hidratare.
"Noua ne foloseste apa care e efectiv in celule. Ea are nevoie de minerale - sodiu, potasiu, clor, iar membrana celulara care sa fie penetrata in bune conditii de apa are nevoie de acizi grasi esentiali", spune Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.
Daca temperatura este crescuta, veti pierde apa prin transpiratie tocmai pentru a raci organismul. In acelasi timp, apar dezechilibre ale cantitatilor de sodiu, clor si potasiu din sange. Asa se explica starile de rau, de moleseala. Daca si inima incepe sa bata rapid, e semn ca ar trebui sa ajungeti intr-o incapere cu aer conditionat. Si sa beti apa, cu inghitituri mici.
Altfel, dupa aceasta etapa, exista riscul ca temperatura corporala sa creasca.
"Cand temperatura creste la peste 40 de grade, ea nu mai raspunde la tratament antitermic, ea ramane inalta si nu mai scade. Nu orice temperatura inseamna neaparat infectie, inseamna o reactia la mediul ambiant, la o temperatura foarte foarte ridicata", explica Mariana Homos, medic primar boli infectioase.
In acest moment, aveti nevoie de ajutor medical de urgenta si de un mediu ambiant cu temperatura controlata. Urmatoarea etapa in hipertemie va pune in pericol viata.
"Atunci bolnavul nu mai transpira, incep sa apara niste tulburari foarte importante - consulvii, stare de rau, intra in coma.
Pe noi ne intereseaza in prima faza, faza asta de astenie, greata, varsaturi, cand tanspira abundent, cand respira greu", spune Mariana Homos.
Supraponderalii risca cel mai mult sa ajunga la hipertermie. In aceeasi categorie mai intra si persoanele cu varste mai mari de 50 de ani dar si diabeticii. Vara, consumul de alcool poate sa va induca socul caloric, indiferent de varsta.
"Alcoolul determina aparita socului termic, adica organismul nu mai poate face fata caldurii si este decompensat", mai spune medicul.
Canicula si febra care nu scade dupa administrarea antitermicelor reprezinta, deci, doua motive intemeiate sa chemati ambulanta.