Un judecator a fost exclus din magistratura. A hartuit sexual 3 grefiere

Dată publicare: 10-03-2011 12:44
Dată actualizare: 23-10-2012 11:05
Sursa: Mediafax


Un judecator din Constanta a fost exclus din magistratura oficial pentru comportamentul sau inadecvat fata de colegi. Concret, trei grefiere sustin ca au primit propuneri indecente din partea judecatorului si l-au reclamat pentru hartuire sexuala.

In motivarea hotararii luate acum de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se se arata ca, in 22 iunie 2010, o grefiera de la Judecatoria Constanta a cerut sanctionarea lui Dinica pentru ca, in timpul programului de lucru, a manifestat un comportament necorespunzator fata de ea.

Astfel, judecatorul ar fi invitat-o insistent in biroul sau sub pretextul de a-i preda dosarele aflate la primul termen de judecata, iar in timp ce grefiera se indrepta spre iesirea din birou, magistratul a cuprins-o cu mainile de solduri spunandu-i: "Ce ma ispitesti".

Pe de alta parte, Comisia de disciplina pentru judecatori a retinut ca magistratul Dinica "a manifestat o astfel de atitudine si fata de alte doua grefiere, pe una atingand-o intr-un mod necuviincios in spate, iar pe cealalta prinzand-o de mana, fara voia acesteia, intr-un mod perceput de doamna grefier ca denotand un interes de o cu totul alta natura decat profesionala".

CSM noteaza, in motivarea deciziei, declaratia singurului martor ocular identificat in acest caz, un jandarm de la instanta constanteana, care a aratat: "(…) in timp ce discutam cu domnul judecator Dinica, care venise sa-mi aduca cheile de la nivelul I, a venit si grefiera X.X.., care a venit sa ia cheile de la nivelul II; in momentul in care aceasta a intrat, domnul judecator a spus «ce fata frumoasa», la care grefiera nu a raspuns, doar si-a luat cheile. Cand a plecat, trecand pe langa ea, domnul judecator a prins-o de incheietura mainii si i-a spus sa stea putin, dar grefiera si-a tras mana spunand ca are treaba. A fost un moment jenant si pentru mine, dar care a durat aproximativ 30 de secunde".

Pe langa cele trei acuzatii, magistratul a fost cercetat de Comisia de disciplina si pentru neredactarea in termen a hotararilor judecatoresti. Astfel, s-a constatat ca, in 15 iulie 2010, judecatorul inregistra 124 de hotarari civile neredactate, dintre care doua sentinte au fost pronuntate in octombrie 2009, cinci in noiembrie 2009, 11 in ianuarie 2010, 13 in februarie 2010, 23 in martie 2010 si 29 in aprilie 2010.

CSM arata ca la nivelul Judecatoriei Constanta se crease o stare de disconfort si tensiune a grefierelor cauzata de atitudinea judecatorului, motiv pentru care s-a luat masura ca acestea sa nu mai intre in sedinte de judecata impreuna cu Mircea Dumitru Dinica si sa mearga insotite de alte persoane, cand era necesar ca acestea sa intre in contact cu magistratul.

Cum se apara judecatorul?

Fostul judecator, alias The Boy from Wallachia, asa cum se recomanda in unele poze postate pe contul sau de Facebook, a venit la Judecatoria din Constanta in urma cu trei ani. Acesta se apara si sustine ca la mijloc ar fi vorba de o inscenare. Mircea Dinica povesteste ca de-a lungul timpului le-ar fi dat mai multe sanctiuni interne subalternilor sai pentru ca ar fi intarziat sa-i puna la dispozitie mai multe dosare.

In ceea ce priveste acuzatiile de hartuire sexuala venite din partea grefierelor, judecatorul spune ca nu ar fi incercat altceva decat sa fie foarte amabil.

Fostul judecator are 15 zile pentru a contesta excluderea sa din magistratura la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mircea Dinica spune ca este hotarat sa-si caute dreptatea si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Fostul judecator a avut probleme si cu fosta sa sotie, de care a divortat in 2009. Se pare ca Mircea Dinica ar fi ridicat mana de mai multe ori asupra sa, motiv care ar fi dus in final si la despartire.

VIDEO PROTVPLUS.RO