Factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral. Cum afectează zahărul și colesterolul arterele
Bifurcația arterei carotide o găsim la gât. O ecografie de rutină ne arată riscul unui accident vascular cerebral. Artera carotidă este cea mai agresată, chiar de inimă.
În creier găsim 2 artere carotide și 2 artere vertebrale. Depuneri periculoase apar frecvent la bifurcația arterei carotide. O vedem aici.
Din bifurcație, apare carotida externă, care vascularizează fața. Și carotida internă, care irigă doar creierul. Aici găsim presiuni uriașe ale sângelui, care vine direct de la inimă. Arterele carotide se evaluează ușor ecografic, ca parte a prevenției accidentului vascular cerebral.
Prevenția și monitorizarea riscurilor la arterele carotide
Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie: „O dată pe an, când intrăm la o vârstă la risc sau ne-am îngrășat, este bine să se facă un EKG și o cardiografie pentru inimă. Pentru carotide, o ecografie, care spune dacă sunt plăci de aterom sau stenoze.”
Stenozele - sau îngustările arterei din cauza depunerilor de colesterol - pot fi tratate endovascular.
Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie: „Stentul fiind implantat aici, sunt aceste punctulețe care se văd, sunt un marker al stentului auto-expansabil. Ele singure se desfac în interiorul vasului, se adaptează pe vas ca să nu creeze o presiune suplimentară în zona gâtului. Aici avem o structură foarte importantă, care ne dă pulsul și tensiunea - reglajul lui se numește glomusul carotidian și suntem foarte interesați să îl păstrăm într-o funcțiune bună.”
Aceasta deoarece glomusul carotidian dă informații chiar creierului despre tensiunea arterială. Ecografia de artere carotide se face o dată pe an.
Iar în interiorul arterelor - vasele care transportă sânge oxigenat - apar leziuni produse de fumat și hipertensiunea netratată ori glicemia prea mare. Aceștia sunt agresorii, care implică lupta sistemului imunitar și inflamația cronică.
Cum afectează zahărul și colesterolul arterele
Ne uităm spre grăsimea care circulă normal în sânge. Găsim colesterol și trigliceride. Iar o cantitate prea mare de zahăr în sânge ne poate face rău. Ne explică academicianul Maya Simionescu.
Acad. prof. dr. Maya Simionescu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu: „Cantitatea crescută de zahăr, de glucide în sânge afectează cărăușii de colesterol. Intra mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii este mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut.”
Excesul de insulină acționează simultan ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, acestea atrag și mai mult colesterol și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită ateroscleroză.