Procedură în dezbatere. Cum vor putea bugetarii să intre în posesia voucherelor de vacanță de 800 de lei
A fost lansată în dezbatere publică procedura prin care vor fi acordate în acest an voucherele de vacanță pentru bugetari.
Astfel, cine vrea să primească de la stat 800 de lei, adică jumătate din valoarea totală acordată până acum, trebuie să completeze o declarație, pe proprie răspundere.
Procedura ar putea suferi modificări în următoarea perioadă.
La fel ca până acum, banii vor fi încarcaţi pe card. Dar ca să primească cei 800 de lei, bugetarii trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere prin care anunță că își doresc această sumă și, în același timp, se angajează să cheltuiască și ei în vacanţa încă 800 de lei.
Bogdan Ivan, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului: "Poate fi completată și olograf şi online. Omul își asuma că va folosi cei 800 sute de lei pentru un sejur de minim 1600 de lei și își va asuma că plătește el diferența."
Acest document rămâne la angajator. Dar, procedura lansată acum în dezbatere publică nu precizează cum dovedește salariatul că a pus partea lui de bani. De asemenea, nu se spune nici ce se întâmplă dacă acesta cheltuie numai suma primită de la stat.
Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT: "Cred că ANAF poate să ceară asta angajatului, dacă considera că riscul e mare. Să ne limităm doar la a vedea că mai mult de un milion de romani primesc acești 800 de lei pe card și că mai stimulam măcar parțial petrecerea concediului în România".
Asociația Națională a Agențiilor de Turism susține că noua strategie de acordare a voucherelor ar putea reduce numărul rezervărilor făcute de turiști cu aproximativ 15%.
Cristina Neagu, reprezentant hotel: "În forma actuală nu e un stimulent bun pentru că nu impulsionează turistul pe care ni-l dorim ca și buget e insuficient".
Unii hotelieri spun că deja rezervările au stagnat. La acest hotel boutique din Brașov 90 la sută dintre oaspeți își achitau sejurul cu cardul de vacanță. Acum nu s-a făcut nicio rezervare pentru vară.
Violeta Harbuz, administrator unitate de cazare: "Dacă o noapte de cazare e 300 de lei, asta înseamnă două nopți de cazare, foarte mulți nu ştiu dacă se deplasează pentru două nopți. E îngrijorătoare situația, ne afectează în mod direct și pe noi și pe omul de rând."
În toată țara sunt șase mii de unități de cazare clasificate, cu peste 580 de mii de locuri de cazare.