Cei care au investit la bursă sau în criptomonede ar trebui să își declare curând veniturile la ANAF
Dacă ați făcut investiții în 2024, este posibil să fie nevoie să declarați câștigurile la ANAF. Acest lucru se face completând declarația unică, un formular pe care cei cu venituri extrasalariale trebuie să il depună până pe 26 mai 2025.
Cum trebuie completată declarația unică a explica Andrei Popescu, Senior Tax Manager Soter & Partners, la emisiunea iBani prezentată de Ștefana Todică.
Andrei Popescu: “Veniturile din investiții trebuie declarate prin intermediul declarației unice. Este o declarație destul de complexă și nu numai investițiile sunt incluse în această declarație. Pe lângă investiții, mai avem de inclus și venituri precum cele din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din chirii și așa mai departe. Chiar și criptomonede, care nu sunt văzute ca niște venituri clasice din investiții, conform legislației noastre.”
Nu toate câștigurile din investiții trebuie menționate în declarația unică, însă. În unele cazuri, impozitul este reținut la sursă
“În primul rând, trebuie să știm din start că începând cu 2023 există două categorii de platforme pentru a investi la bursă. Avem brokerii rezidenți în România, cei cu sediu înregistrat în România, dar avem și platformele mai cunoscute, care sunt văzuțe ca nerezidenți și trebuie că avem un tratament fiscal diferit în funcție de tipul de platformă. (…)
În cazul platformelor rezidente în România, este foarte important să știm că indiferent dacă vorbim de o acțiune deținută la o companie din România sau de o acțiune deținută la o companie străină, precum Statele Unite, atunci când avem o platformă rezidentă în România, impozitul va fi calculat și reținut automat de către acea platformă“, a explicat Andrei Popescu.
Care sunt platformele care rețin impozitele și care sunt cele care nu fac asta puteți vedea în cadrul emisiunii iBani.
De asemenea, o întrebare des întâlnită în rândul investitorilor la început de drum este dacă mai trebuie declarat câștigul care nu este retras din contul de pe platformă.
Andrei Popescu: “Cei mai mulți cred că evenimentul taxabil apare atunci când retrag banii în contul meu bancar. Din păcate, evenimentul taxabil apare atunci când tu efectiv apeși butonul de vânzare sau atunci când primești dividende. Simplul fapt că n-ai retras bani din cont nu este un argument suficient pentru a nu declara.”
Atenție, dacă declarați și câștigurile pentru care platforma a reținut deja impozit, riscați să plătiți impozitul de două ori.
“Ai greșit, în acest caz trebuie făcută o rectificare, există opțiunea de a rectifica declarația. (…) Dacă am 10 venituri și trebuia să declar de fapt nouă venituri, declar nouă venituri ca de la început, bifând acea căsuță. Este o declarație de autoimpunere. Practic, tu ești propriul tău inspector fiscal și tu îți stabilești impozitul de plată atunci când declari venitul. Și da, ar fi o dublă impunere.”
Cum procedăm în cazul veniturilor din criptomonede
“Conform legislației noastre fiscale, venitul din vânzarea de criptomonede nu este oficial văzut ca un venit din investiții, ceea ce poate să pară ciudat, deoarece criptomonedele se tranzacționează similar unei acțiuni și câteodată cele două chiar se întâlnesc pe aceeași platformă de tranzacționare. Cu toate acestea, este foarte important de știut, mai ales că sunt foarte populare, că nu se declară ca venit din investiții. Se declară într-adevăr în declarația unică, dar ca venit din alte surse”, a spus Andrei Popescu.
Cum trebuie completată declarația unică și care sunt impozitele puteți vedea în cadrul emisiunii iBani.