Statul continuă să cheltuiască mai mult decât își permite. Numai în primele luni au fost 30 de miliarde lei peste venituri
Statul risipeşte în continuare mult mai mult decât își permite. Numai în primele două luni din acest an vorbim de 30 de miliarde de lei peste veniturile pe care le-a adunat la buget.
În tot acest timp, specialiștii internaționali de la Fitch atrag atenția că instabilitatea politică din România întârzie prea mult reformele fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar.
Ministrul finanțelor susţine că față de 2024 robinetul cheltuielilor s-a mai strâns şi ca veniturile dau semne de revenire.
Cheltuielile statului cresc mai repede decât veniturile. În primele două luni ale acestui an, cheltuielile au depășit veniturile cu 30 de miliarde de lei sau 1,6% din PIB.
Deși cheltuielile față de aceeași perioadă s-au mai redus, vestea proastă este că și investițiile au scăzut cu 20 de procente. Pe tot anul, deficitul ar trebui să fie 7%. Ar fi o scădere de la 8,6% anul trecut - un record negativ de la pandemie încoace.
Într-un interviu pentru ȘtirileProTV, ministrul finanțelor Tanczos Barna spune că mizează anul acesta pe încasări suplimentare de 40-50 miliarde de lei.
Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor: ”Avem deja câteva semnale pozitive și lucrurile pot merge într-o direcție bună, dar cu măsuri foarte ferme pe controlul și pe reducerea cheltuielilor de funcționare a statului. Avem de asemenea o încasare suplimentară pe impozit pe salarii și pe contribuții la fondul de sănătate”.
În ianuarie și februarie anul acesta, cheltuielile de funcționare ale statului au scăzut însă doar cu 5%.
Fără reducerea cheltuielilor bugetare, se va ajunge la majorări de taxe sau chiar la ambele, a declarat recent președintele interimar Ilie Bolojan.
Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor: ”Avem angajament ferm în continuare în Guvern și din partea domnului președinte interimar Bolojan, pentru că am văzut și mesajele dânsului și, după ce seva termina acest provizorat, cu siguranță dânsul va veni înapoi în această barcă în care avem nevoie de atitudinea dânsului, de fermitate a dânsului.
Deși anunțată de anul trecut, rezultatele restructurării aparatului de stat se lasă așteptate. Șeful guvernului Marcel Ciolacu a cerut un control în ministere și vrea ca miniștrii să vină cu un plan privind comasarea agențiilor”.
Lentoarea cu care se iau aceste măsuri ne poate costa scump, atrag atenția specialiștii agenției de rating financiar Fitch.
Instabilitatea politică poate întârzia reformele fiscale care să reducă deficitul bugetar. În acest scenariu, aceștia estimează un gol în buget mai mare de 7,5% și ne reamintesc că suntem deja la un pas să intrăm în categoria țărilor nerecomandate investitorilor.
În 2026, România ar trebui să-și reformeze sistemul fiscal. O schimbare i-ar putea viza pe cei care trăiesc din ajutoare sociale. Sistemul social trebuie legat de muncă, spune Tanczos Bârnă, care propune impozite scăzute pe salariile mici, pentru a-i stimula pe oameni să lucreze.
Sursa: Pro TV
Etichete: cheltuieli, economie, venituri, stat, deficit,
Dată publicare:
26-03-2025 19:43