Cum se „apără” ANAF în cazul lipsei de transparență privind marii datornici la buget. Răspunsul Fiscului pentru Știrile ProTV

Într-un răspuns trimis Știrilor ProTV, ANAF și-a explicat poziția în ceea ce privește transparența activității sale și modul în care face publică situația marilor datornici.
Într-un articol recent, Știrile ProTV a prezentat „transparența limitată” a informațiilor oferite de oficialii ANAF în cazul marilor datornici la bugetul de stat.
Astfel, deși instituția oferă acces la informațiile legate de datoriile pe care companiile le au față de stat, platforma care oferă aceste informații împiedică cetățenii interesați să aibă o imagine de ansamblu asupra situației, sau, mai simplu: de a afla exact cine sunt marii datornici. Nicăieri, prin nicio metodă, nu poți afla pe site-ul Fiscului care sunt cei mai mari datornici la stat. Fie știi deja cine sunt și îți confirmi acest lucru, fie verifici 2.741 de pagini pentru a afla.

În forma sa actuală, platforma ANAF permite aflarea informațiilor legate de datorii în cazul unei singure persoane juridice sau a tuturor firmelor ale căror informații sunt incluse în platformă fără ca valoarea datoriei la buget să fie criteriu de căutare. Dacă cineva dorește să afle situația fiscală a unei singure companii are nevoie de numele acesteia sau de CUI (n.r. codul unic de identificare).
Dacă cineva vrea să aibă o imagine de ansamblu legată de sumele datorate statului român, atunci trebuie să analizeze toate datele puse la dispoziție de ANAF, grupate în 2.741 de pagini sau să știe deja topul celor mai mari datornici și să folosească platforma doar pentru a-l confirma.
În acest context, Știrile ProTV a trimis o solicitare în baza legii 544/2001 pentru a afla de ce instituția nu oferă acces la informații într-un format transparent, ușor de folosit, fie pe site, fie într-un fișier editabil și dacă situația actuală ține de politica instituției sau de eventualele limitări tehnice de pe platforma folosită.
Răsunsul ANAF în cazul lipsei de transparență legată de marii datornici
Poziția oficială a ANAF a fost prezentată pe 23 martie. Miercuri, 26 martie, autoritățile au transmis o precizare, ca răspuns la materialul de presă inițial.
În a doua precizare, ANAF subliniază că „autoritățile fiscale publică lista datornicilor încă din anul 2003, în conformitate cu legislația în vigoare la acel moment” și că lista „are ca scop atât creșterea responsabilității financiare a agenților economici, cât și consolidarea încrederii cetățenilor în eficiența colectării și administrării fondurilor publice”.
În ceea ce privește aspectele asupra cărora Știrile ProTV au atras atenția, ANAF ne-a transmis faptul că „depune constant eforturi pentru a asigura transparența și accesul facil al cetățenilor” și că instrumentul de căutare „reprezintă un pas important în direcția respectării principiului transparenței”.
„Totodată, dorim să subliniem că, deși instrumentul de căutare se bazează pe introducerea unui nume sau CUI (codul unic de identificare) al unei entități, aceasta nu înseamnă că informațiile sunt inaccesibile sau dificil de utilizat (deși, din păcate, exact asta înseamnă: nimeni nu poate afla, simplu, direct, cine sunt cei mai mari datornici, n.r.). În cazul în care utilizatorii nu dispun de aceste detalii, lista cu 2.744 de pagini menționată în articol reflectă numărul total de entități care au obligații fiscale restante, ceea ce este doar un exemplu de complexitate a bazei de date și nu un obstacol în accesarea informațiilor relevante”, au scris oficialii ANAF în răspunsul către Știrile ProTV, răspuns trimis ulterior publicului prin platformele proprii de comunicare ale instituției.
În comunicatul transmis redacției ANAF a oferit, în plus față de ceea ce este disponibil, „la vedere” pe site-ul Fiscului și o serie de informații despre persoanelor juridice care înregistrau obligații fiscale restante la 31.12.2024 și neachitate până la data de 31.01.2025:
· 44 de contribuabili mari, cu obligații fiscale restante în sumă de 3.236,60 mil. de lei;
· 390 de contribuabili mijlocii, cu obligații fiscale restante în sumă de 1.617,28 mil. de lei;
· 41.150 de contribuabili mici, cu obligații fiscale restante în sumă de 76.427,03 mil. de lei.
„În ceea ce privește „armata” de 20.000 de angajați, această formulare poate fi înțeleasă în mod eronat. ANAF reprezintă o instituție de importanță majoră în gestionarea fiscalității la nivel național, iar numărul de angajați este proporțional cu complexitatea și amploarea responsabilităților pe care le are în gestionarea bugetului de stat și asigurarea conformității fiscale.
Ministerul Finanțelor și ANAF vor continua să lucreze pentru optimizarea proceselor fiscale și reducerea birocrației, în vederea sprijinirii celor care își îndeplinesc obligațiile fiscale corect și la timp. În final, dorim să subliniem că ANAF rămâne angajată în procesul de îmbunătățire a transparenței și accesibilității informațiilor fiscale și va continua să colaboreze cu toate părțile interesate pentru a asigura un mediu fiscal corect și echitabil”, a mai transmis instituția.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, anaf, buget, Fisc, datorii, datornici,
Dată publicare:
26-03-2025 17:55