Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori
Mare atenție atunci când dați un avans pentru o locuință care există doar pe hârtie. Promisiunile de vânzare-cumpărare pe care le semnați cu dezvoltatorii nu sunt acte de proprietate, iar legea nu-i obligă pe notari să le noteze în cartea funciară.
Ar fi indicat să cereți însă dumneavoastră acest lucru, pentru că apartamentele care nu apar rezervate la Agenția Națională de Cadastru pot fi tranzacționate de mai multe ori.
Inspectorul PRO a descoperit un astfel de caz în Capitală, care, alături de Ilfov, are cea mai mare concentrație imobiliară din țară, pentru că aici activează 54% din companiile de construcții.
Cazul Grupului Nordis, acuzat că ar fi vândut aceeași locuință de două ori, este de notorietate. Și, din păcate, nu e singular. Inspectorul PRO a descoperit în Sectorul 6 al Capitalei o situație trasă la indigo.
Un dezvoltator și un notar sunt acuzați de înșelăciune. Plângerile oamenilor s-au transformat într-un dosar penal colectiv, care este cercetat acum de Parchetul Curții de Apel București.
Ioana Ionescu, păgubită: ”Eu vreau casă, că n-am unde să mă duc!”.
La 67 de ani, doamna Ionescu și-a vândut vechea locuință pentru un apartament cu două camere într-un bloc nou, de pe Bulevardul Uverturii.
Ioana Ionescu: ”Am plătit 59.200 euro, la etajul trei. Mai e o doamnă care tot acolo a cumpărat, dar eu am cumpărat înaintea dânsei”.
Pentru aceeași locuință, a plătit câteva zeci de mii de euro și doamna Oancea.
Vasilica Oancea, păgubită: ”Da! Deci, eu am cumpărat în iunie 2022 apartamentul care îl are și doamna Ionescu”.
”Reporter: Și cum ați aflat că mai există un alt posibil cumpărător?
Ioana Ionescu: A venit aici și a zis ”păi, nu, că și eu sunt la etajul trei”. Cum???”.
”Reporter: Câți bani ați dat dumneavoastră?
Vasilica Oancea: Am dat 41.000 euro”.
Din documente, reiese că apartamentul celor două doamne a mai fost promis și unei a treia persoane. Tranzacțiile au avut loc la 4 luni distanță, fără ca femeile să știe una de cealaltă.
Vasilica Oancea: ”Suntem trei persoane, care am plătit aproape integral. Am făcut foarte multe sacrificii, sunt toate economiile mele de viață și le-am pierdut”.
Promisiunile de vânzare - cumpărare sunt semnate de Mugurel Dumitru. Acesta apare în calitate de mandatar al societății imobiliare.
”Mugurel Dumitru, mandatarul societății imobiliare: Nu s-a luat niciun avans în plus. Promisiunile s-au făcut pentru apartamentele refuzate de cei care n-au mai vrut să le cumpere.
Reporter: Cum adică au renunțat? Eu am vorbit cu oameni care mi-au arătat promisiunile pe același apartament.
Mugurel Dumitru: Ei au zis ”domne, să mergem la notariat să-mi dai banii, când se poate”.
Pe dezvoltator îl contrazic însă și alți doi tineri. Și ei au achitat sume mari de bani pentru același apartament. Fapt care reiese clar din documentele întocmite de un expert judiciar.
Ștefan Răducanu, păgubit: ”Mie mi-a vândut la un an distanță. De fapt, nu mi-a vândut, mi-a făcut o promisiune de vânzare-cumpărare, același apartament”.
A vândut 12 locuințe către 28 de cumpărături, iar după ce le-a luat 1,3 milioane a închis firma
Am studiat documentele pentru întreaga clădire și am descoperit o schemă clară: pe fiecare etaj sunt două locuințe, iar acestea au fost vândute de mai multe ori. La demisol, sunt 4 cumpărători, la parter 5, iar la etajul 3 sunt cei mai mulți – 6 cumpărători pe aceleași două apartamente. În total, 28 de cumpărători, pentru 12 locuințe, iar dezvoltatorul ar fi încasat de la acești oameni peste 1,3 milioane de euro.
Am vrut să înțelegem cum a fost posibil. Am descoperit că oamenii au semnat promisiuni de vânzare-cumpărare. Adică, documente care nu țin loc de act de proprietate.
Toate pre-contractele au fost semnate la același notar și nu au fost înregistrate la cartea funciară. Drept urmare, tranzacțiile nu au fost blocate, permițând vânzarea repetată a apartamentelor, fără ca oamenii să știe.
”Vasilica Oancea: Notarul a avut cea mai mare vină, pentru că ne-a dus în eroare. Mi-a zis că toate actele sunt în regulă. Mi-a zic că nu e cazul să mă înscriu în cartea funciară!
Reporter: V-a zis el asta specific?
Vasilica Oancea: Da, da, a zis asta!”.
George Sandu, păgubit: ”Pentru că ar fi îngreunat vânzarea, vânzarea urmând a fi făcută în următoarele două luni”.
Notarul a negat, inițial, cazul.
”Gabriel Ciudoescu, notar: Nu s-au făcut actele la mine.
Reporter: Toate promisiunile pe acel bloc s-au făcut la dvs!
Gabriel Ciudoescu: Da, dar nu ce spuneți, de 3-4 ori.
Reporter: Ba da, este un apartament promis de 3 ori.
Gabriel Ciudoescu: Asta e tot ce pot să vă spun”.
”Dumitru Dobrev, avocat specializat în imobiliare: Notarul trebuia să spună ”ăsta nu l-am mai dat odată?”.
Reporter: Acest notar a greșit pentru că nu a notat în cartea funciară aceste promisiuni?
Dumitru Dobrev: Legea spune că, la cererea uneia din părți și, dacă părțile se înțeleg, notarul atunci este obligat să noteze. Deci, te întreabă: vrei? Și spui: vreau! Hai să trecem aici în act. Atât este obligat notarul să facă!”.
Escrocii din Sectorul 6, legături cu masoneria și la vârful statului
Imediat ce au apărut problemele, firma a intrat în insolvență. Oamenii acuză administratorul că a vândut tot și a lăsat societatea fără bunuri, exact cu câteva zile înainte de executarea silită. Ar fi făcut asta tocmai pentru a evita despăgubirea.
Vasilica Oancea: ”Când a văzut că eu am început să fac executare silită penal, dânsul a început să înstrăineze proprietățile societății”.
Un exemplu este chiar vila de 280.000 de euro a lui Mugurel Dumitru. Casa - susțin păgubiții - a fost vândută unei cunoștințe apropiate cu doar 158.000 de euro.
”Reporter: Cine e doamna?
Vasilica Oancea: Ar fi nașa dânsului, nașa de cununie”.
”Reporter: E o coincidență că v-ați vândut casa către nașa dvs. fix înainte de executarea silită?
Mugurel Dumitru: Nu e nicio coincidență, pentru că n-am știut că o să fie executare silită. Noi am vândut când am găsit client.
Reporter: Și ați găsit-o fix pe nașa dvs.?
Mugurel Dumitru: Doamnă, am vândut-o când am găsit client. Nu contează cui e vândută. Puteam să o vând și dvs.!”.
Femeia care a acceptat tranzacția este soția lui Ion Cornel Petruț – zis și Magiunică, un afacerist controversat din Sectorul 6, cu legături la vârful statului. Presa a relatat că, timp de 15 ani, o lojă masonică a funcționat într-un restaurant al familiei, iar firmele soției sale au avut contracte de catering cu Primăria Sectorului 6. Încrengăturile politico-economice au fost investigate pe larg la ”România, te iubesc”.
Doar o mică parte din dezvoltatori își declară banii încasați în avans
Conform termene.ro, în București și Ilfov funcționează peste 5.500 de societăți imobiliare. Doar 7 la sută dintre ele și-au declarat însă, în 2023, veniturile în avans. Adică, banii încasați de la clienți, pentru construcții. Statistica devoalează o industrie care pare marcată de lipsă de transparență.
Adrian Bănărescu, analist financiar: ”Veniturile totale ale acestor companii au fost de 7,63 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că peste 60% din venituri provin din avansuri plătite de clienți. Analiza practicii curente în dezvoltarea imobiliară evidențiază necesitatea unor modificări legislative, pentru a echilibra riscurile dintre părți”.
Pentru protejarea clienților, specialiștii propun folosirea unor conturi separate pentru avansuri, care să fie accesibile doar cheltuielilor legate de construcție. Dar și existența unor polițe de asigurare obligatorii, pentru sumele încasate în avans. Vorbim de modificări legislative esențiale în lipsa cărora oamenii vor rămâne și de acum încolo expuși fraudelor imobiliare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, inspectorul pro, apartamente, escrocherie,
Dată publicare:
04-01-2025 12:23