Candidații la alegerile prezidențiale au pornit bătălia pe rețelele sociale. Unii plătesc mii de euro pentru promovare
Cu mult înainte de începerea campaniei electorale, candidații au pornit bătălia pe rețelele sociale, iar unii dintre ei plătesc deja mii de euro pentru promovare.
Specialiștii spun însă că nu neapărat cel mai popular candidat de pe net va câștiga alegerile și că doar unele dintre aprecieri se transformă în voturi.
TikTok, aplicația care a iscat vâlvă la alegerile de anul trecut, pare să fie din nou ring de luptă pentru fotoliul de la Cotroceni. Candidatul suveraniștilor conduce ca număr de urmăritori pe aplicația chinezească.
George Simion are peste 1,3 milioane, fiind urmat de candidata USR, Elena Lasconi, și de independentul Nicușor Dan.
Cel din urmă, însă, are cea mai mare creștere. Are o echipă de patru oameni, plătită cu peste 65 de mii de euro pentru a crea conținut pe platformă. Astfel, Nicușor Dan a urcat spectaculos pe TikTok.
De pildă, un clip cu Nicușor Dan la frizer a strâns peste 1,5 milioane de vizualizări și aproape 80 de mii de aprecieri.
Autoritățile susțin că vor monitoriza mult mai atent activitatea de pe TikTok și vor reacționa rapid dacă observă că se vor folosi, de exemplu, ferme de boți.
Experții în social media atrag atenția.
MĂDĂLINA VOINEA, Expert Forum: „Conform codului de conduită împotriva dezinformării, ele sunt practici nepermise conform eticii pe care încercăm să o promovăm în Uniunea Europeană, dar, în realitate, ele sunt destul de la liber din partea platformelor, foarte greu de monitorizat.”
Dat la o parte de Generația Z, Facebook rămâne, totuși, o platformă importantă.
Aici, tot George Simion e pe primul loc la numărul de urmăritori, dar pe doi se află Victor Ponta, care și-a format o comunitate importantă de pe vremea în care era premier.
De altfel, Victor Ponta nu ratează ocazia să-și atace rivalii ori de câte ori poate- „George Simion, ascultă-mă bine! Tu nu ești Călin Georgescu!”
Folosit de tineri pentru a posta poze, Instagramul nu pare o soluție în lupta politică.
Elena Lasconi a reușit să atragă aproape 100 de mii de urmăritori și e prima în top. Deși e favorit pe TikTok și pe Facebook, George Simion nu e prea popular pe Instagram, unde are puțin peste 51 de mii de urmăritori.
Nici când vine vorba de YouTube, candidații nu se pot lăuda cu prea mulți abonați.
Pe primul loc e George Simion cu aproape 100 de mii, iar pe locul secund Nicușor Dan, însă departe, cu puțin peste 20 de mii de abonați.
Crin Antonescu și-a lansat un podcast, în încercarea de a atrage electoratul. L-a invitat inclusiv pe David Popovici. Deocamdată, campionul mondial la înot nu a dat curs invitației.
Dacă mai era nevoie de vreo confirmare că aplicația X, a lui Elon Musk, nu e prea populară în România, numărul de urmăritori ai candidaților la prezidențiale o confirmă. Au împreună mai puțin de 100 de mii.
În cazul lui Crin Antonescu, cei 10 ani de absență din spațiul public se văd și în online. Candidatul coaliției este pe ultimul loc ca număr de urmăritori în 4 din cele 5 rețele analizate.
MĂDĂLINA VOINEA, Expert Forum: „În România, TikTok și Facebook sunt cele mai folosite platforme pentru conținut politic, în principal. Facebook are o tradiție mare, în jur de 11 milioane de utilizatori, deci ai la cine să transmiți mesajul. Dar TikTok a devenit aproape, dacă nu chiar mai relevant decât Facebook, în ultimul an și jumătate în România, pentru că permite un conținut mult mai lejer.”
Campania electorală începe pe 4 aprilie și se încheie în dimineața zilei de 3 mai.