Cum influențează brânzeturile grăsimile din sânge și sănătatea ficatului. Recomandări pentru o dietă sănătoasă
Cum știm că nu exagerăm cu mâncarea? Cel mai simplu este să punem în farfurie o bucată de pește sau una de carne plus ceva verde. Așa primim proteine complete și toate mineralele, care ne fac să bată inima bine.
Facem diferența între proteinele așa-numite „slabe”, obținute astfel, și cele din brânzeturi, care vin la pachet cu multă grăsime.
Frunze, tuberculi, ciuperci, ouă, carne și pește, miere și lapte. Nu există în mediul natural zahăr și nici ulei. Nu există în mediul natural nici brânzeturi concentrate din lapte. Nu există, înseamnă că avem cel mai mare risc să ne îngrășăm. Și cu zahăr, și cu ulei și cu brânzeturi. Și chiar dacă nu ne îngrășăm, consumul regulat se vede în analizele de sânge care detectează grăsimile din corpul nostru.
Telemeaua de calitate superioară are peste 50% grăsime. Peste 55% grăsime conține și cașcavalul. Recomandarea este să vă limitați la cel mult 50 de grame într-o zi.
Excesul de grăsimi și impactul asupra ficatului
Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire, apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Ne explică expertul în lipide, Anca Sima, membră a Academiei Române.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată toată grăsimea și rămâne în circulație, plimbându-se prin sânge, ajungând la alte organe și acolo fiind preluată puțin. Ce rămâne neprelucrat, este luat de ficat.”
Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul afectează toate organele. Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc… să rămână. Și formează placa de aterom.
Din sânge, de fapt, grăsimile migrează în toate organele primitoare. O stație importantă este și pancreasul. Sunt atacate, în special, celulele din pancreas, care produc hormonul insulină. Din acest motiv, dacă aveți glicemia de la 126, adică pre-diabet, e indicat să luați medicamente care atacă... grăsimile din sânge.
Recomandări pentru o dietă sănătoasă
Dietă săracă în trigliceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate. Nu doar în boală. În stare perfectă de sănătate, limitați brânzeturile grase. Cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Este ca și cum am concentra tot pe lângă 2-3 proteine, restul este lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid, este foarte concentrat. Și telemeaua la fel, înseamnă foarte mult triglicerid, nu mai spun smântâna.”
Trigliceridele în exces, luate din hrană, urmează tot circuitul: intestin subțire - ficat - vase de sânge - pancreas. Și fac rău. Aceasta este motivul pentru care, dacă vreți să luați proteine din hrană, concentrați-vă pe carne, ouă ori pește plus legume, mai degrabă decât pe brânzeturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, dieta, sange, sanatate, ficat, brânzeturi,
Dată publicare:
23-03-2025 12:14