Cartofii prăjiți, un preparat des consumat în post. Dr. Mihaela Bilic: „Cartofii congelați nu au nicio problemă”

×
Codul embed a fost copiat

Medicul Mihaela Bilic explică, la emisiunea Doctor de bine, de ce cartoful nu este o legumă de evitat și care sunt variantele alimentare pe care le avem în perioada postului. 

Mihaela Bilic: Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.

Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.

Citește și
oire de cartofi
Secrete pentru un piure de cartofi pufos. Care sunt principalele greșeli pe care le fac gospodinele
Cât a costat biletul la Loto cu care s-au câștigat 9 mil € la Galați

Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile.

Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.

În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii.

Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei.

Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cine este cel mai bătrân om din lume. Bărbatul a dezvăluit
Cine este cel mai bătrân om din lume. Bărbatul a dezvăluit "secretul" pentru o viață îndelungată

Un bărbat în vârstă de 111 ani din Anglia este acum cel mai bătrân om în viaţă din lume şi spune că singura dietă pe care o urmează este să mănânce peşte şi cartofi prăjiţi în fiecare vineri, potrivit The Guardian.

Secrete pentru un piure de cartofi pufos. Care sunt principalele greșeli pe care le fac gospodinele
Secrete pentru un piure de cartofi pufos. Care sunt principalele greșeli pe care le fac gospodinele

Deși pare greu de crezut, piureul de cartofi nu este ușor de gătit. Cartofii pot fi lipicioși, fără gust sau prea moi, iar acest lucru poate strica un prânz sau o cină excelentă.  

Cele trei categorii de fermieri care vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. Banii vin în funcție de legumă
Cele trei categorii de fermieri care vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. Banii vin în funcție de legumă

Fermierii care cultivă cartofi, tomate și usturoi vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția.  

Producția de legume a scăzut în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat. Românii mănâncă tot mai mult din import
Producția de legume a scăzut în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat. Românii mănâncă tot mai mult din import

Producția de legume a scăzut considerabil în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat oferite fermierilor. Așa au ajuns românii să mănânce tot mai mulți cartofi, ardei sau tomate din import.

Produse agro-alimentare vândute la automate, la prețuri mult mai mici decât în magazine. Oferă fermierilor un venit constant
Produse agro-alimentare vândute la automate, la prețuri mult mai mici decât în magazine. Oferă fermierilor un venit constant

După lapte și ouă, acum se vând prin automate și cartofi sau brânzeturi. Fermierii spun că în acest fel economisesc timp, forță de muncă și oferă clientului un produs uneori mai ieftin chiar și cu o treime decât în magazine.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.