Patriarhia: Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu - cover

Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost prezent pentru a oficia o slujba religioasa la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu, informeaza, sambata, Patriarhia Romana.

"Ca urmare a incercarii de dezinformare si manipulare a opiniei publice, Patriarhia Romana precizeaza: Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost prezent pentru a oficia o slujba religioasa la momentul incinerarii regretatului artist Sergiu Nicolaescu", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

Patriarhia Romana a facut aceste precizari dupa ce presa a relatat ca la momemntul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu ar fi fost oficiata o slujba religioasa, in cadru restrans, la crematoriul Vitan Barzesti.

Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a dezvaluit nimic despre modul de desfasurare a ceremoniei de incinerare. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a declarat, sambata, ca la crematoriul Vitan Barzesti nu a fost niciun reprezentant al Patriarhiei sau al Arhiepiscopiei Bucurestilor, iar daca cineva face astfel de afirmatii, trebuie sa le probeze.

El a precizat ca este posibil sa fi fost altcineva la crematoriul Vitan Barzesti, dar cu siguranta nu a fost un reprezentant al Patriarhiei Romane, al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Citește și
Omagiu lui Sergiu Nicolaescu - cover
Si-au luat ramas bun de la Sergiu Nicolaescu in cinematografe. Maraton de filme in memoriam
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Preotul Constantin Stoica a spus ca informatia vehiculata in presa potrivit careia Patriarhia ar fi trimis la crematoriul Vitan Barzesti un preot pentru a verifica daca se face o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu este falsa, intrucat Biserica Ortodoxa nu are rolul de politist in societate, ci are un rol misionar, pastoral.

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat, aceasta practica nefiind crestina si implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa, declara, joi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Arhiepiscopia Bucurestilor a facut in 3 ianuarie un apel catre familia regizorului Sergiu Nicolaescu sa fie inmormantat crestineste, pentru a pastra nestirbit renumele regretatului regizor in memoria poporului roman, majoritar crestin ortodox. Familia lui Sergiu Nicolaescu a ales sa respecte dorinta lui testamentara de a fi incinerat (ars la crematoriu), arata Patriarhia Romana. Intrucat Biserica Ortodoxa are numai servicii religioase pentru inmormantare (punere in mormant), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incinerati, preciza Patriarhia Romana.

"Biserica Ortodoxa Romana respinge practica necrestina a incinerarii, deorece aceasta este contrara credintei ortodoxe bimilenare pe care se intemeiaza hotararile Sfantului Sinod din anii 1928, 1933 si din 5 iulie 2012", mai arata Patriarhia Romana. Unii preoti caterisiti sau depusi din treapta, "doritori de castig si in totala separare de Biserica", savarsesc slujba de prohodire a celor decedati chiar in incinta crematoriului, informa Cancelaria Sfantului Sinod, dupa sedinta din 5 iulie 2012.

Trupul neinsufletit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sambata, in jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participand familia, prietenii si apropiatii regizorului, printre care s-a aflat si fostul presedinte Ion Iliescu. Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, la varsta de 82 de ani, a fost incinerat conform propriei dorinte.

Dana Nicolaescu, sotia regizorului, a declarat joi ca incinerarea a fost "dorinta expresa" a sotului sau, pe care i-a respectat-o, si a solicitat presei sa trateze "cu decenta si respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin disparitia sotului ei".

CITESTE MAI MULT:

Trupul lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat cu onoruri militare

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic

Reactii dupa moartea lui Sergiu Nicolaescu. Vladimir Gaitan: "Regretul lui era ca nu avea copii. A fost ca un tata pentru mine"

Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA

12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"

Ultima luna din viata lui Sergiu Nicolaescu: mesajul tulburator de la inmormantarea lui Iurie Darie

CTP despre Sergiu Nicolaescu: "Dupa ce am vazut Poker am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi"

"Un fleac, m-au ciuruit", "Am si eu sensibilitatile mele". Scene-cult din filmele lui Nicolaescu

"Ne pare nespus de rau". Targu Jiu deplange moartea cetateanului de onoare Sergiu Nicolaescu

"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ultimele aplauze pentru
Ultimele aplauze pentru "Nemuritorul" filmului romanesc. Sergiu Nicolaescu a fost incinerat

Cel mai prolific dintre regizorii romani este de acum ''Nemuritorul'' cinematografiei noastre. In aplauzele a sute de oameni care i-au stimat opera, Sergiu Nicolaescu a luat calea vesniciei. 

Si-au luat ramas bun de la Sergiu Nicolaescu in cinematografe. Maraton de filme in memoriam
Si-au luat ramas bun de la Sergiu Nicolaescu in cinematografe. Maraton de filme in memoriam

Pentru Sergiu Nicolaescu, filmul era ca o credinta, iar cinematograful a fost templul in care o slavea. Nu e de mirare ca mai multe cinematografe din tara au ales sa-i cinsteasca memoria, proiectand vineri-noapte pe ecrane un adevarat maraton cu filme.

Filmul lui Sergiu Nicolaescu pe care comunistii nu l-au lasat la Hollywood. A fost
Filmul lui Sergiu Nicolaescu pe care comunistii nu l-au lasat la Hollywood. A fost "pariul" carierei

Industria cinematografica din Romania ii datoreaza enorm lui Sergiu Nicolaescu. Productiile sale, cum ar fi "Dacii", "nea Marin miliardar" sau "Mihai Viteazul" au stabilit record dupa record, inainte de 1989.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.