Patriarhia: Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu

Ultima actualizare: 08-01-2013 06:50
Sergiu Nicolaescu - cover

Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost prezent pentru a oficia o slujba religioasa la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu, informeaza, sambata, Patriarhia Romana.

"Ca urmare a incercarii de dezinformare si manipulare a opiniei publice, Patriarhia Romana precizeaza: Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost prezent pentru a oficia o slujba religioasa la momentul incinerarii regretatului artist Sergiu Nicolaescu", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane.

Patriarhia Romana a facut aceste precizari dupa ce presa a relatat ca la momemntul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu ar fi fost oficiata o slujba religioasa, in cadru restrans, la crematoriul Vitan Barzesti.

Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a dezvaluit nimic despre modul de desfasurare a ceremoniei de incinerare. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a declarat, sambata, ca la crematoriul Vitan Barzesti nu a fost niciun reprezentant al Patriarhiei sau al Arhiepiscopiei Bucurestilor, iar daca cineva face astfel de afirmatii, trebuie sa le probeze.

El a precizat ca este posibil sa fi fost altcineva la crematoriul Vitan Barzesti, dar cu siguranta nu a fost un reprezentant al Patriarhiei Romane, al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Preotul Constantin Stoica a spus ca informatia vehiculata in presa potrivit careia Patriarhia ar fi trimis la crematoriul Vitan Barzesti un preot pentru a verifica daca se face o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu este falsa, intrucat Biserica Ortodoxa nu are rolul de politist in societate, ci are un rol misionar, pastoral.

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat, aceasta practica nefiind crestina si implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa, declara, joi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Arhiepiscopia Bucurestilor a facut in 3 ianuarie un apel catre familia regizorului Sergiu Nicolaescu sa fie inmormantat crestineste, pentru a pastra nestirbit renumele regretatului regizor in memoria poporului roman, majoritar crestin ortodox. Familia lui Sergiu Nicolaescu a ales sa respecte dorinta lui testamentara de a fi incinerat (ars la crematoriu), arata Patriarhia Romana. Intrucat Biserica Ortodoxa are numai servicii religioase pentru inmormantare (punere in mormant), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incinerati, preciza Patriarhia Romana.

"Biserica Ortodoxa Romana respinge practica necrestina a incinerarii, deorece aceasta este contrara credintei ortodoxe bimilenare pe care se intemeiaza hotararile Sfantului Sinod din anii 1928, 1933 si din 5 iulie 2012", mai arata Patriarhia Romana. Unii preoti caterisiti sau depusi din treapta, "doritori de castig si in totala separare de Biserica", savarsesc slujba de prohodire a celor decedati chiar in incinta crematoriului, informa Cancelaria Sfantului Sinod, dupa sedinta din 5 iulie 2012.

Trupul neinsufletit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sambata, in jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participand familia, prietenii si apropiatii regizorului, printre care s-a aflat si fostul presedinte Ion Iliescu. Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, la varsta de 82 de ani, a fost incinerat conform propriei dorinte.

Dana Nicolaescu, sotia regizorului, a declarat joi ca incinerarea a fost "dorinta expresa" a sotului sau, pe care i-a respectat-o, si a solicitat presei sa trateze "cu decenta si respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin disparitia sotului ei".

CITESTE MAI MULT:

Trupul lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat cu onoruri militare

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic

Reactii dupa moartea lui Sergiu Nicolaescu. Vladimir Gaitan: "Regretul lui era ca nu avea copii. A fost ca un tata pentru mine"

Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA

12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"

Ultima luna din viata lui Sergiu Nicolaescu: mesajul tulburator de la inmormantarea lui Iurie Darie

CTP despre Sergiu Nicolaescu: "Dupa ce am vazut Poker am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi"

"Un fleac, m-au ciuruit", "Am si eu sensibilitatile mele". Scene-cult din filmele lui Nicolaescu

"Ne pare nespus de rau". Targu Jiu deplange moartea cetateanului de onoare Sergiu Nicolaescu

"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!