Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA

Ultima actualizare: 06-01-2013 07:09

A iubit lumea in care a trait cu o pasiune cum rar intalnesti, nascuta inca din copilarie. La varsta la care unii nu stiu inca sa citeasca, artistul cameleon fugea de acasa ca sa vada filme.

Iar scena l-a vrut langa ea. Sforile vietii au fost trase astfel incat maestrul sa ajunga in acest univers. L-a vrut perfect si si-a recunoscut, nu o data, perfectionismul bolnavicios.

S-a nascut in duminica Floriilor, pe 13 aprilie 1930, la Targu Jiu, insa copilaria si-a petrecut-o la Timisoara. La 6 ani fugea de acasa ca sa vada filme. Pe unele le urmarea de doua-trei ori.

Parintii nu i-au banuit talentul si nici el nu era convins ca ar avea inclinatii spre film, asa ca a ales sa studieze mecanica la Politehnica, desi fusese admis si la Belle Arte.

Norocul, face ca la doi ani de la terminarea faculatii sa se intalneasca cu un coleg repratizat in Cinematografie, cu care face schimb de posturi. Ajunge astfel intr-o lume care avea sa-l transforme intr-unul dintre cei mai mari regizori romani.

Primul mare succes il inregistreaza cu filmul Memoria Trandafirului, o productie de sapte minute care prezinta o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. Filmul este prezentat la Cannes si este un real succes, iar studiourile Columbia din SUA il cumpara cu 10.000 de dolari.

Acesta este momentul in care lui Sergiu Nicolaescu i se deschide lumea filmului mondial. Pleaca la Paris unde lucreaza cu scenaristul Titus Popovici cu care pune la cale mai mule productii.

Dacii si Mihai Viteazu sunt doua dintre marile lui succese.

Pelicula Mihai Viteazul este si astazi obiect de studiu la celebra facultate de film din Los Angeles condusa de Spielberg.

Actorii si-l amintesc ca pe un regizor exigent, perfectionist.

Anii '70 au fost cei mai prolifici pentru Sergiu Nicolaescu. Facea cate doua filme mari pe an, toate cu incasari record pentru acele vremuri. Acestea sunt vremurile in care Sergiu Nicolaescu il aduce in fata publiclui pe comisarul Moldovan. Personajul care i-a adus celebritatea si ca actor.

Pasionat de arta, Sergiu Nicolaescu isi incearca si talentul de pictor. In septembrie 2003 si-a expus lucrarile pe holurile Senatului. Dupa Revolutie a avut o bogata activitate politica, pentru ca a fost participant activ la evenimentele din '89. Intre 1990 si 2004 a fost senator ales pe listele PSD.

Viata personala si-a tinut-o departe de ochii publicului. A fost casatorit de trei ori. De prima sotie a divortat dupa trei luni de casnicie. Al doilea mariaj, cu o colega de breasla, a durat zece ani.

"Pentru mine, dragostea a fost un sport. Am iubit femeia, o respect, am respectat-o, am iubit-o, dar a fost sport", a spus Nicolaescu.

In 2005, s-a casatorit cu o tanara de 28 de ani, care figura drept producator pe genericul filmului 15.

Mihai Viteazu, Cu mainile curate, Un comisar acuza, Nemuritorii, Nea Marin Miliardar si Noi, cei din linia intai sunt doar cateva din cele peste 70 de productii regizate de el.

Sergiu Nicolaescu a fost un artist complet: regizor, scenarist si actor. O prezenta remarcabila, un talent cum rar intalnesti, un om care a avut tot ce poate visa un artist. Recunoastere, glorie, celebritate si sansa de a-si face meseria pana in ultimele clipe de viata. Un supravietuior.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO