Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic

×
Codul embed a fost copiat

Romania a ramas fara unul dintre cei mai mari regizori si actori ai sai, Sergiu Nicolaescu. Cel care de atatea ori a invins moartea in filme, a pierdut batalia vietii, luni, la Spitalul Elias din Bucuresti.

Sergiu Nicolaescu a ajuns la Spitalul Elias pe 26 decembrie 2012, cu dureri abdominale si a fost internat la Chirurgie. Era un vechi pacient al spitalului, au explicat medicii mai ales ca suferea din 2000 de o boala cronica a colonului- diverticuloza.

Investigatiile facute au aratat ca are o complicatie inflamatorie a bolii si a fost trecut pe antibiotice.

Dupa doua zile de tratament, starea pacientului s-a degradat sub tratamentul instituit, asa ca au fost facute noi investigatii si regizorul a fost dus in sala de operatii. Acolo s-a pus un alt diagnostic.

"Intraoperator s-a pus diganostic de apendicita acuta flegomoasa perforata si peritonita de vecinatate. S-a practicat apendicectomie"

Citește și
film Ultimul corupt din Romania
"Ultimul corupt din Romania", filmul de final al lui Sergiu Nicolaescu. Vezi ce spunea la premiera
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Chirurgii i-au extirpat apendicele si au curatat abdomenul in care era o punga de puroi. Ei au explicat astazi ca simptomele celor doua afectiuni diverticulita si apendicita se pot confunda la pacientul varstnic.

Doctorii de la Elias au tinut sa precizeze ca si in situatia in care ar fi pus mai devreme diagnosticul de apendicita, pacientul era prea slabit ca sa suporte o operatie.

Insa in ultimele 48 de ore , starea maestrului s-a agravat si au aparut complicatiile pulmonare si cardiace. Decesul regizorului a fost pronuntat la ora 8. 20 dupa zeci de minute de resuscitare.

O peritonita descoperita poate prea tarziu a dus la complicatii ce i-au fost fatale acestui titan al cinematografiei romanesti.

Un comunicat scurt, venit de la spital, la ora 10, a pus capat oficial unei vieti de 82 de ani, in care Sergiu Nicolaescu a creat minuni.

UPDATE 12:40 Seful Clinicii de chirurgie a Spitalului Elias, conferentiar Adrian Miron, a declarat, joi, ca l-a tratat timp de 12 ani pe Sergiu Nicolaescu pentru mai multe complicatii ale bolii diverticulare, iar cel mai acut puseu a fost cel din decembrie, cand a fost internat.

Conferentiarul Adrian Miron a precizat ca starea lui Sergiu Nicolaescu la internare nu permitea o interventie chirurgicala.

Adrian Miron a precizat ca boala diverticulara este o boala a varstnicului, fiind un tribut al tipului de viata european.

Boala reprezinta o inflamare a unor zone proeminente ale colonului sigmoid, iar apropierea de zona apendicelui face ca simtomatologia sa fie asemanatoare.

In cazul lui Sergiu Nicolaescu, intrucat era cunoscut cu boala diverticulara si se copiau manifestarile cunoscute anterior, a fost diagnosticat initial cu diverticulita, care este la opusul apendicitei si nu are indicatii chirurgicale in 24 de ore, a mai spus conferentiarul Adrian Miron.

Seful Clinicii de chirurgie a precizat ca un pacient de varsta tanara cu aceasta simptomatologie ar fi fost incadrat cu usurinta in tabloul de apendicita acuta, in timp ce un varstnic ar fi fost mai degraba incadrat cu boala diverticulara.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu, a spus ca Sergiu Nicolaescu era cunoscut ca suferind de o boala diverticulara, avand mai multe epidoade repetitive de-a lungul timpului.

Valentin Calu a precizat ca regizorul Sergiu Nicolaescu avea fibrilatii atriale paroxistice si un traumatism toracic cu contuzie pulmonara, iar in 26 decembrie s-a internat la Spitalul Elias pentru dureri in etajul abdominal inferior, avand inapetenta de cateva zile.

In urma examenului clinic s-a stabilit ca a suferit un puseu de diverticulita, fiindu-i administrat tratament, a preciat Valentin Calu.

El a mai spus ca evolutia starii de sanatate a lui Sergiu Nicolaescu a fost cu ameliorare partiala, dar fara reluarea tranzitului intestinal.

Statul european care a suspendat platile cu cardul. Vezi de ce

In 28 decembrie, in urma investigatiilor, s-a decis interventia laparoscopica si intraoperator s-a descoperit o apendicita acuta perforata.

Postoperator a fost continuat tratamentul, dar au aparut complicatii respiratorii, care in ultimele 48 de ore au dus la insuficienta respiratorie acuta, necesitand terapie intensiva maximala, conform protocolului, a mai spus Valentin Calu.

Pe fondul degradarii progresive a functiei respiratorii, joi dimineata, Sergiu Nicolaescu a facut stop cardiac, fara raspuns la manevrele de resuscitare, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul, a adaugat dr.Valentin Calu.

Valentin Teodosiu: Sergiu Nicolaescu nu putea trai decat prin film

Ioana Moldovan: Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a intalnit cand aveam cea mai mare nevoie

Ponta, despre Sergiu Nicolaescu: O stea a Romaniei, care a lasat romanilor o bogata zestre culturala

Roman: Nicolaescu, un om care a riscat la Revolutie si a carui creatie ne va ramane pentru eternitate

Iliescu: M-a cutremurat vestea mortii lui Sergiu Nicolaescu, e o mare pierdere pentru toti

Citeste toate reactiile aici

Update 10:16

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, in urma complicatiilor cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anuntat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie si recent fusese operat de peritonita.

Pe 26 decembrie 2012, regizorul Sergiu Nicolaescu, in varsta de 82 de ani, a fost internat in Spitalul Elias din Capitala, in urma fisurarii unor coaste. El cazuse in timp ce se indrepta spre garajul sau si suferise un traumatism toracic.

Citeste si: Sergiu Nicolaescu: marele vis neimplinit al regizorului si povestea celui mai mare film romanesc. Cum s-a realizat Mihai Viteazul

Ultimul film regizat de Nicolaescu, "Ultimul corupt din Romania", a avut premiera in februarie 2012.

In iulie 2011, Sergiu Nicolaescu, spunea ca si-ar dori sa faca primul film 3D romanesc, daca ar avea conditii pentru realizarea unui asemenea proiect. "Un film 3D nu poate fi gandit modest. Ar trebui sa fie un film de dimensiuni puternice, istorice. Ar putea fi despre Primul sau Al Doilea Razboi Mondial. Asta ar merita facut", a declarat Sergiu Nicolaescu in interviul pentru www.procinema.ro.

Totodata, Sergiu Nicolaescu - care a jucat peste 35 de roluri, de la comisarul Moldovan la Mircea cel Batran, maresalul Averescu sau Carol I, si a regizat peste 50 de productii - spunea ca nu are un regizor preferat. "Fara doar si poate Alfred Hitchcock mi-a placut foarte mult. M-am inspirat din drama europeana, in special din cea franceza de exemplu pentru «Orient Express»", a spus Sergiu Nicolaescu.

Cea mai mare companie low-cost din Romania reduce tarifele cu 20%

El a recomandat vizitatorilor site-ului www.procinema.ro si cinci filme clasice, pe care le aprecia, respectiv "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Psycho", "Taxi Driver", "Portocala Mecanica" si "Scarface".

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - peste 50 de lungmetraje

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist si producator de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008).

Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea in rolul principal - creatie de referinta in istoria filmului romanesc.

Printre cele mai recente filme ale sale se numara "Ultimul corupt", lansat la inceputul anului 2012 si care este o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).

Cum ne manipuleaza companiile. Secretele din spatele culorilor folosite de marile branduri

Sergiu Nicolaescu a spus 'adio' Parlamentului in 2012

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima data parlamentar in 1990, pe listele FSN, iar in legislatura 2012 a incheiat al cincilea mandat in Parlament. Singura legislatura in care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008.

Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultura din Senat in fiecare legislatura si a detinut presedintia comisiei in actuala legislatura. El s-a numarat, totodata, printre cei care au luat parte la Revolutia din 1989.

Cetatean de onoare

In decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetatean de onoare al municipiului Targu Jiu. De asemenea, noul cinematograf din oras poarta numele actorului. Originar din Targu Jiu, Nicolaescu le-a spus consilierilor locali si primarului Florin Carciumaru ca este impresionat si ca nu ii va uita niciodata intrucat aceasta zi in care a fost declarat cetatean de onoare al orasului este una extrem de importanta pentru el.

"Va marturisesc ca m-ati impresionat prin gestul dumneavoastra si prin tot ceea ce ati facut. E mare lucru. Ma pot mandri cu domniile voastre si nu va voi uita niciodata", spus actorul.

El a vorbit apoi despre cariera sa profesionala, precizand ca peste tot pe unde a fost prin lume a spus ca este nascut la Targu Jiu. "Ceea ce am facut in viata, in primul rand, a insemnat munca. Am facut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori in Romania si peste un miliard de telespectatori in lume si, cu toate acestea, ca gorjeni si ca olteni va puteti mandri pentru ca intotdeauna am spus cu mandrie ca sunt nascut in Targu Jiu. Pentru mine filmul a insemnat ceea ce era mai important in viata. Existenta mea", a mai spus Nicolaescu.

Cinematograful Sergiu Nicolaescu este singurul din oras, fiind vorba despre vechiul cinematograf "Victoria", care in 2011 a fost inchis pentru modernizare, printr-o investitie a Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) si a autoritatilor locale. Sala de proiectie este una 3D.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spitalul Elias: Sergiu Nicolaescu are o suferinta digestiva cronica, in acest moment nu va fi operat
Spitalul Elias: Sergiu Nicolaescu are o suferinta digestiva cronica, in acest moment nu va fi operat

Sergiu Nicolaescu este internat la Spitalul Elias din Capitala pentru o afectiune digestiva cronica si in acest moment nu este luata in calcul o interventie chirurgicala, informeaza conducerea unitatii sanitare.

"Ultimul corupt din Romania", filmul de final al lui Sergiu Nicolaescu. Vezi ce spunea la premiera

Premiera de gala la Cinema Pro. ''Ultimul corupt din Romania'', cel mai nou film, in regia lui Sergiu Nicolaescu, ajunge pe marile ecrane.

12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer
12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"

Senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le-a adresat multumiri, miercuri, colegilor din Senat pentru perioada petrecuta impreuna, precizand ca nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are putini ani de trait pe care vrea sa-i termine in profesia sa. 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.