"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar

×
Codul embed a fost copiat

Prins pe scena Revolutiei din '89 in prima linie, maestrul Sergiu Nicolaescu a fost distribuit de destin in rolul de revolutionar, apoi, de senator.

Iar din Parlament si-a aparat cu indarjire marea sa dragoste: filmul romanesc. Discret si plin de voie buna in acelasi timp, politicianul Sergiu Nicolaescu a fost ca un parinte pentru toti colegii mai tineri. Ne-a lasat tuturor o mostenire inestimabila, insa a plecat la Ceruri cu un mare regret legat de Revolutia din '89.

Momentele dramatice ale lui decembrie '89 l-au gasit pe maestrul Nicolaescu in sediul TVR. In mijlocul revolutionarilor, el a fost una dintre figurile marcante ale acelor zile. Aparitia sa la televizor, in primele ore de dupa fuga dictatorului Ceausescu, a contribuit la succesul revolutiei.

"Acum, il am aici pe Mircea Dinescu, pe care din pacate din vedere nu il cunoasteti, dar din auzite il stiti toti", spunea Sergiu Nicolaescu in studioul TVR in 22 decembrie 1989.

Destinul i-a rezervat apoi un rol principal si pe scena politica. Fara sa stea o clipa departe de marea sa dragoste - filmul - Nicolaescu a fost ales senator al Romaniei.

Citește și
Sergiu Nicolaescu
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Legea cinematografiei a fost cea mai mare realizare a sa ca politician. In ciuda piedicilor, a reusit sa treaca peste barierele politice si sa isi protejeze marea sa iubire. In 2011, cand a implinit 81 de ani, si-a deschis sufletul: "Daca nu fac filme, nu am de ce sa traiesc".

Societatea romaneasca post-comunism, pe care a cunoscut-o pana la detaliu, i-a lasat maestrului si un gust amar: "Nu regret nimic, poate doar o amaraciune dupa Revolutie. Dupa Revolutie, am luat-o pe un drum gresit".

Maestrul a fost iubit de toata lumea. Iar dintre politicieni, poate cel mai apropiat a fost Ion Iliescu.

"Ieri dupa-amiaza am vorbit la telefon cu sotia lui Sergiu Nicolaescu. Urmaream starea lui la spital. Mi-a povestiti de Craciun despre accidentul acela, a alunecat pe gheata si si-a fisurat niste coaste. Si eu credeam ca asta a fost cauza internarii sale. Am aflat ca de fapt a avut o peritonita si de la sotie am aflat ieri ca dupa operatie a avut o evolutie mai complicata. Ieri dimineata s-a simtit mai rau, dar dupa-amiaza si spre seara se ameliorase situatia lui. Era si dansa mai optimista si speram ca azi poate sa-i fac o vizita, insa m-a luat prin suprindere aceasta veste tragica", a declarat presedintele Ion Iliescu.

Presedintele Traian Basescu si-a amintit de "talentul exceptional" cu care a fost inzestrat maestrul.

"Sergiu Nicolaescu a dat dovada de un talent exceptional, pe care a stiut sa-l cultive prin munca si daruire, prin entuziasm si vitalitate, trasaturi care aveau sa se regaseasca in toate creatiile sale cinematografice. Filmele sale fac parte nu numai din cultura romaneasca, ci au fost inscrise demult in istoria cinematografiei mondiale. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a spus si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer ?La revedere!", spunea maestrul pe 12 decembrie.

Mesajul de adio, la finalul mandatului de senator, a functionat ca o premonitie pentru maestrul Nicolaescu.

Fostii colegi din Senat isi amintesc cu placere de discursurile pline de invataminte ale unui om care a oferit totul si care a cerut atat de putin: supravietuirea iubirii sale - filmul romanesc.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Vladimir Gaitan:
Vladimir Gaitan:"Regretul lui Sergiu Nicolaescu era ca nu avea copii. A fost ca un tata pentru mine"

Vestea mortii lui Sergiu Nicolaescu a fost "socanta", spun colegii si prietenii regizorului. Actorii care l-au cunoscut isi amintesc de un om atat de pasionat de film, incat era mereu primul care ajungea pe platorule de filmare.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic

Romania a ramas fara unul dintre cei mai mari regizori si actori ai sai, Sergiu Nicolaescu. Cel care de atatea ori a invins moartea in filme, a pierdut batalia vietii, luni, la Spitalul Elias din Bucuresti.

"Ultimul corupt din Romania", filmul de final al lui Sergiu Nicolaescu. Vezi ce spunea la premiera

Premiera de gala la Cinema Pro. ''Ultimul corupt din Romania'', cel mai nou film, in regia lui Sergiu Nicolaescu, ajunge pe marile ecrane.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.