Vladimir Gaitan:"Regretul lui Sergiu Nicolaescu era ca nu avea copii. A fost ca un tata pentru mine"
Vestea mortii lui Sergiu Nicolaescu a fost "socanta", spun colegii si prietenii regizorului. Actorii care l-au cunoscut isi amintesc de un om atat de pasionat de film, incat era mereu primul care ajungea pe platorule de filmare.
Disparitia lui Sergiu Nicolaescu a venit ca un tunet in familia actorului Vladimir Gaitan. Erau foarte buni prieteni, iar regizorul isi petrecea deseori la ei, sarbatorile.
"L-am visat chiar azi de dimineata ca imi dadea ceva. Apoi, dupa ce m-am trezit au inceput sa sune telefoanele sa-mi zica nenorocirea. Era un perfectionist, iar in ultimul timp a devenit foarte uman. Sergiu isi petrecea Craciunul cu familia mea. Marele lui regret era ca nu avea copii. Dar se juca cu copiii mei ca si cum ar fi fost ai lui. A fost ca un tata pentru mine in ultimii ani", a spus actorul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Update 12:17:
Actorul si cantaretul Stefan Banica Jr. regreta decesul cineastului alaturi de care a lucrat pentru lungmetrajul "Triunghiul mortii" si pe care il considera un om impresionant.
"A fost un regizor care a lasat moştenire filme ce au facut istorie in Romania. Am lucrat impreuna la un singur film - "Triunghiul mortii" - si am fost cu totul impresionat de puterea de munca pe care o avea, de stiinta de a lucra cu mase mari de oameni si de daruirea sa totala pentru film, fara nici un rabat. Dumnezeu sa-l ierte!", a spus Stefan Banica Jr.
Update 12:00:
Actrita Ioana Moldovan, eroina unuia dintre cele mai apreciate filme ale lui Sergiu Nicolaescu, "Orient Express", vorbeste despre regizor ca despre un prieten si un profesionist desavarsit.
Sergiu Nicolaescu a fost un om care s-a ridicat de fiecare data. Sunt oameni despre care mi-e greu sa cred ca pot sa moara si Sergiu este unul dintre ei. A avut o viata lunga si frumoasa, a facut tot ce si-a propus.
Mai avea doua filme in plan si, desigur, ne gandeam ca ar fi frumos sa i se implineasca si acest vis. L-am sunat dupa Craciun si am vazut ca nu imi raspunde. Am vrut sa vorbesc cu Dana, sotia lui, si, pentru ca nu mi-a raspuns, m-am gandit ca s-a intamplat ceva. Insa Sergiu a mai trecut prin astea si de fiecare data si-a revenit", a spus actrita Ioana Moldovan pentru MEDIAFAX.
"Imi amintesc ca pentru Orient Express am filmat la Constanta, pe un ger de -20 de grade. Era primul pe platourile de fimare si, daca noi stateam in masini, cu motoarele pornite sa ne incalzim, el nu a stat nici macar sa bea un ceai cald. Poate si de aceea era asa exigent si, pentru unii, parea foarte dur. Dar duritatea lui era intotdeauna dreapta si se termina cand nu erau filmari. Uneori chiar glumea, ceea ce era foarte rar pentru Sergiu. Am lucrat cu el cu mare drag", a mai spus actrita.
"Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a intalnit cand aveam cea mai mare nevoie. Nu l-am cautat, nu m-a cautat. Ne-am intalnit pur si simplu", a incheiat Ioana Moldovan.
Actorul Valentin Teodosiu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Sergiu Nicolaescu, un regizor cu care a colaborat de foarte multe ori, "nu putea trai decat prin film", arta pentru care "si-a sacrificat viata".
"Mi-l voi aminti mereu de parca am lucrat cu el de-o viata", a spus Valentin Teodosiu. "Am lucrat cu el din '77, cand eram student, si pana la «Ultimul corupt». Mai avea inca doua-trei proiecte de facut", a precizat Teodosiu.
"Si-a sacrificat viata efectiv pentru film. Nu putea trai decat prin film", a spus Valentin Teodosiu, precizand ca Sergiu Nicolaescu "a fost de-a dreptul demoralizat" atunci cand nu a putut regiza nicio pelicula timp de un an. "A fost cel mai mare copil al cinematografiei. Era tatal ei, fiul ei, era tatal nostru al tuturor actorilor. Era foarte dur, dar existau si momente cand nu contenea cu laudele", a mai spus Teodosiu.
De asemenea, actorul si-a amintit si de Sergiu Nicolaescu regizorul plin de entuziasm de la filmari. "La filmari la «Triunghiul mortii» l-am vazut cum desena explozii si se bucura ca un copil", a povestit actorul.
"Avea pretentii foarte mari. El a inventat cascadoria in Romania", a spus Valentin Teodosiu, adaugand ca, probabil, Sergiu Nicolaescu "si-a dorit sa moara pe platourile de filmare". "Exact ca in eroii de legenda a fost viata lui. El ne-a facut sa vedem filme politiste si de actiune cand in cinematografele noastre nu existau westernuri", a mai spus Valentin Teodosiu.
Update 11:37:
Actorul Vasile Muraru a declarat ca Sergiu Nicolaescu a fost un monument al cinematografiei romane, filmele sale istorice fiind capodopere vazute de milioane de oameni.
"Il stiam de foarte mult timp. I-am admirat filmele, am crescut cu ele, nici nu visam vreodata sa joc in filmele lui. Am jucat pentru prima data intr-un film de-al lui in 1982 si am jucat si in ultimele doua filme ale lui, «Poker» si «Ultimul corupt»", a declarat Vasile Muraru.
El a precizat ca Sergiu Nicolaescu si-a dat viata pentru cinematografie. "A fost un monument al cinematografiei romane. Si-a dat viata pentru cinematografie si viata lui asta a insemnat. Filmele lui sunt unul mai bun ca altul si a atacat toate categoriile de filme, nu mai vorbesc despre cele istorice. Filmele lui istorice sunt capodopere vazute de milioane de oameni", a spus Vasile Muraru.
Update 11:22:
Actorul Sebastian Papaiani a declarat, pentru MEDIAFAX, ca regizorul Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune si foarte bune ale cinematografiei romanesti.
"Este initiatorul marilor filme romanesti si a trecut si peste granita cu proiectele sale cinematografice. A colaborat cu Franta, cu Anglia, cu Germania, a luat actori de acolo pentru filmele lui. Nu se mai intalnise asa ceva la noi. Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune si foarte bune ale cinematografiei romanesti", a spus Sebastian Papaiani.
El a precizat ca ultima data l-a vazut pe Sergiu Nicolaescu atunci cand regizorul a implinit varsta de 81 de ani. "Eram cunoscuti si ne legau niste interese vizavi de film. Am fost si invitat de cateva ori la el acasa, de ziua lui. Ultima data l-am vazut cand a implinit 81 de ani", a mai spus Sebastian Papaiani.
Actorul Valentin Uritescu, care a fost distribuit in filmul "Noi cei din linia intai", regizat de cineastul Sergiu Nicolaescu, a spus pentru MEDIAFAX ca pastraza de la acesta cele mai frumoase amintiri din cariera sa, subliniind totodata ca Sergiu Nicolaescu a fost un regizor de o mare profunzime.
"Dumnezeul sa-l ierte si sa-l odihneasca! A fost un regizor exceptional si tot timpul mi-am dorit sa joc in filmele lui. De cate ori ma duceam in concediu la Vinerea, locul meu natal, si ma vedea tata, imi spunea: «Cand joci si tu intr-un film al lui Nicolaescu?» Iata ca a venit momentul sa facem «Noi cei din linia intai» si atunci l-am cunoscut pe omul si regizorul Sergiu Nicolaescu, care avea o putere uluitoare.
Avea mari calitati si mari defecte, dar era o personalitate extraordinara. L-am iubit si el m-a iubit pe mine, desi, atunci cand a fost vorba sa facem «Lumini si umbre», el a considerat ca sunt prea batran pentru acest rol si a incercat sa ma refuze.
Insa Andrei Blaier l-a convins sunt foarte bun pentru a juca pe Saptefrati, asa ca el ne-a dus la Buftea, pe o zapada mare de tot si a facut o instructie cu noi... Iar eu am fost mai zelos decat dracul, pentru ca trebuia sa il conving ca sunt bun", isi aminteste Valentin Uritescu.
Acesta a mai spus ca, mai tarziu, Sergiu Nicolaescu a dorit sa il distribuie in filmul "Orient Express", dar ca starea de sanatate nu i-a permis sa accepte rolul.
"Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte! Asa se duc cei buni. Raman altii care vor duce mai departe cinematografia. Iar cei care mananca ciuperci ca Sergiu Nicolaescu nu avea profunzime, nu au dreptate", a incheiat Valentin Uritescu.
Fostul prim-ministru Petre Roman a declarat ca Sergiu Nicolaescu este un om care a riscat la Revolutie, punand talentul sau si idealul sau artistic si in slujba tuturor romanilor, si a carui creatie va ramane pentru eternitate.
"L-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu atat inainte cat si dupa Revolutie si l-am simtit foarte aproape de omul acesta. Ne raman pentru eternitate, pot spune, creatia sa, rolurile sale, maiestria sa regizorala, toata filmografia sa de dinainte si de dupa Revolutie. Imi pare foarte rau de disparitia lui, dar ne ramane minunata lui creatie", a spus Petre Roman.
El a spus ca Sergiu Nicolaescu a riscat la Revolutie, apreciind ca nu au fost multi cei care au riscat asemenea lui, dupa care s-a angajat in politica in virtutea unui sentiment patriotic care il calauzea.
"Eu as vrea sa vorbesc si despre omul Sergiu Nicolaescu, care a riscat, adica a pus talentul sau si idealul sau artistic si in slujba noastra a tuturor in momentul Revolutiei, pentru ca atunci a riscat. Nu au fost multi cei care au riscat asa cum a riscat el. Apoi s-a angajat si in politica, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. Azi se vorbeste oarecum cu fereala despre sentimentul patriotic si e foarte rau ca e asa. El intotdeuna a pastrat ca un fel de a fi al sau acest sentiment patriotic si in toate imprejurarile, in felul in care gandea el, a cautat sa imprime acest sentiment in societatea romaneasca", a spus Roman.
Fostul premier a precizat ca a lucrat impreuna cu Sergiu Nicolaescu, avand si diferente de opinie, si si-a manifestat regretul ca regizorul nu si-a putut finaliza proiectul inceput acum patru luni, de a realiza un documentar despre Revolutie.
"Imi pare foarte rau ca nu a mai putut realiza ultimul priect pe care l-am pus la cale acum cateva luni, acum patru luni, nu a mai avut puterea sa-l realizeze. Era vorba despre realizarea unui documentar al Revolutiei Romane. Era foarte afectat de felul in care a fost manjita Revolutia Romana de tot felul de mistificari, de interese urate, mai ales ale acelora care nu au riscat nimic la Revolutie, dar ulterior au gandit ca cea mai buna cale de a scapa de propria lor lasitate era sa manjeasca Revolutia", a spus Roman.
"Sergiu Nicolaescu era un om foarte pornit impotriva unor asemenea naravuri si isi propunea sa mai faca acest film documentar care sa dea un raspuns desigur adevarat, un raspuns maiestrit, artistic, valabil pentru toti romanii, dar si pentru strainatate", a conchis fostul premier.
UPDATE 11:00
Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune ca l-a "cutremurat" vestea mortii regizorului Sergiu Nicolaescu, fost senator PSD, afirmand ca "este o mare pierdere pentru noi toti si pentru cinematografia romaneasca".
"M-a cutremurat cand am aflat. Este o mare pierdere pentru noi toti, pentru cinematografia romaneasca. A fost o mare personalitate a filmului romanesc. Dispare o personalitate a culturii romanesti, a cinematografiei romanesti. A fost un om care a creat, era un om eminamente pozitiv, constructiv, si s-a straduit foarte mult ca sa mentina cinematografia romaneasca pe linia de plutire dupa 1989. Si personal s-a implicat, era daruit acestei arte, folosind inclusiv calitatea lui de inginer, ca el a fost inginer la orgini", a declarat Ion Iliescu.
El a mai spus ca vorbise miercuri cu sotia lui Sergiu Nicolaescu si ca spera ca in cursul acestei zile sa il poata vizita la spital pe regizor.
"Am aflat cu tristete si m-a cutremurat aceasta stire, mai ales ca ieri dupa-amiaza am vorbit la telefon cu sotia lui Sergiu Nicolaescu. Urmaream starea lui la spital. Mi-a povestiti de Craciun despre accidentul acela, a alunecat pe gheata si si-a fisurat niste coaste. Si eu credeam ca asta a fost cauza internarii sale. Am aflat ca de fapt a avut o peritonita si de la sotie am aflat ieri ca dupa operatie a avut o evolutie mai complicata. Ieri dimineata s-a simtit mai rau, dar dupa-amiaza si spre seara se ameliorase situatia lui. Era si dansa mai optimista si speram ca azi poate sa-i fac o vizita, insa m-a luat prin suprindere aceasta veste tragica", a mai spus Iliescu.
Update 10:43:
Actorul Vladimir Gaitan a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a avut o prietenie de-o viata cu regizorul Sergiu Nicolaescu, precizand ca îl considera pe acesta un "parinte urias".
"Am avut o prietenie de-o viata. Confund cariera mea de actor de film cu numele Sergiu Nicolaescu. Nu imi vad cariera fara Sergiu Nicolaescu, cu toate ca am lucrat si cu alti regizori. Sergiu ramane pentru mine ca un parinte urias", a spus Vladimir Gaitan.
Update 10:38:
Actorul Ion Besoiu a declarat, joi, ca regizorul Sergiu Nicolaescu ramane un nemuritor pentru ca a dus faima cinematografiei in toata lumea, precizand ca acesta mai avea multe lucruri de spus in cinema.
"Ramane un nemuritor pentru ca a dus faima cinematografiei romane in toata lumea. Mai avea sa spuna multe lucruri in cinematografie", a spus Besoiu.
El a precizat ca este foarte trist, pentru ca Sergiu Nicolaescu ii era si bun prieten. "Sunt foarte trist pentru ca a murit un artist, un prieten si un om cu o putere de munca extraordinara", a mai spus Besoiu.
Actrita Stela Popescu, aflata in vacanta in India, spune ca regreta profund vestea disparitiei cineastului Sergiu Nicolaescu.
"Am aflat de vestea aceasta cu tristete si nu pot sa spun decat ca regret profund", a spus Stela Popescu.
Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX ca Sergiu Nicolaescu a fost "un om frumos" care o sa-i lipseasca enorm, descriindu-l pe regizor drept un pionier si un profesionist al cinematografiei.
"A fost un artist emblematic decenii de-a randul, un profesionist al cinematografiei romane, un dinamizator al vietii cinematografice, un cavaler romantic cum l-am simtit cu totii in «Orient Express»", a spus criticul de film, care a subliniat si faptul ca Sergiu Nicolaescu a uimit publicul cu experimentele sale, de la "Dacii" - un film de o mare amplitudine, la filmele sale de actiune si la comedii. "A fost un supravietuitor indarjit. Un personaj pe care l-am admirat", a adaugat criticul.
"Regret enorm ca n-a stabilit un record de longevitate", a spus Tudor Caranfil, remarcand ca disparitia regizorului vine "intr-un moment de stralucire al cinematografiei romane". "Este o inflorire de talente cum a fost izbucnirea lui de la inceput, dar atunci, el era singur", a adaugat Caranfil.
Actorul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX ca ultimul discurs al regizorului Sergiu Nicolaescu din Parlament a functionat ca o "premonitie", precizand ca in urma trecerii in nefiinta a cineastului raman filmele acestuia, amintirea si, "in rest, e tacerea".
"Inca o data in plus a functionat ca o premonitie ultimul lui discurs din Parlament. Din pacate, in tot ce a spus acolo a avut dreptate, chiar si in asta. Arata ca intr-un film, desi e viata cruda si nemiloasa. Raman filmele lui, ramane amintirea, in rest, e tacerea", a declarat actorul Mircea Diaconu.
Update 10:26:
Actorul Ion Dichiseanu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca l-a socat puternic vestea decesului lui Sergiu Nicolaescu, precizand ca au fost prieteni inainte ca acesta din urma sa isi inceapa cariera cinematografica.
"Am fost prieteni, l-am cunoscut inainte de a imbraca haina de regizor si scenarist. Ne-am apropiat asa ca oameni care gândesc pe aceeasi lungime de unda. Simtea arta ca nimeni altul. Nici nu-mi gasesc cuvintele. M-a socat puternic vestea ca a murit", a spus Ion Dichiseanu.
El a precizat ca l-a vizitat la spital pe Sergiu Nicolaescu. "Nu se simtea bine, insa am reusit sa vorbim putin", a mai spus Dichiseanu.
Actorul Mircea Albulescu isi aminteste atat de de profesionistul, cat si de omul Sergiu Nicolaescu despre care spune ca a fost "un castigator" si, mai mult decat atat, "un om minunat".
"Imi este greu sa rascolesc prin amintiri in aceste momente, dar tot ce pot sa spun acum este ca Sergiu Nicolaescu a fost un om minunat, un meserias minunat, un coleg minunat si, din pacate, in aceasta dimineata a pierdut una dintre putinele lui lupte, pentru ca, toata viata lui a fost un castigator. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a spus actorul.
"Am inceput colaborarea cu Sergiu Nicolaescu in primul lingmetraj realizat de acesta, "Dacii" si am continuat sa colaboram de-a lungul anilor", a continuat acesta.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la varsta de 82 de ani, a strans, la capatul unei cariere de peste 40 de ani, o colectie impresionanta de peste 60 de filme in care a imbracat, pe rand sau, uneori, chiar in acelasi timp, haina de regizor, scenarist si actor, cu o abilitate neobisnuita.