Bust al lui Sergiu Nicolaescu, dat jos pentru ca nu semana cu regizorul. "Trebuie sa fie luat de acolo"

Ultima actualizare: 13-04-2014 06:54
bust Sergiu Nicolaescu la Targu Jiu

Un bust al regretatului regizor Sergiu Nicolaescu a stat mai putin de jumatate de an in centrul orasului Targu-Jiu. Ministerul Culturii a decis azi ca trebuie dat jos si, eventual, inlocuit.

Statuia a fost inagurata anul trecut, in luna decembrie, dar acum va trebui data jos de pe soclu, deoarece Ministerul Culturii a anuntat autoritatile din Targu-Jiu ca nu isi da avizul pentru amplasarea operei respective intr-un spatiu public. Purtatorul de cuvant al Primariei a spus, conform Mediafax, ca Ministerul Culturii a trimis o adresa in care precizeaza ca expunerea bustului nu poate fi avizata intrucat "nu are nimic in comun cu expresia marelui regizor”. Lucru sesizat, de altfel, si de localnici, inca de la inaugurare: "Noroc ca scrie pe bust cine este".

Bustul este opera sculptorului craiovean Rodion Gheorghita si, potrivit presei locale a fost platit de vaduva si de un bun prieten al acestuia, regizorul Ion Carmazan. Motivul pentru care nu seamana cu Nicolaescu a fost explicat chiar de artistul care l-a creat: "Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii ale dansului si am cautat sa-i redau postura de forta din perioada de maturitate, nu au legatura cu varsta inaintata a dumnealui". In termeni mai putin artistici, sculptorul a folosit doar poze de tinerete.

Sotia regretatului regizor, Dana Nicolaescu, a fost prezenta la inaugurare, cand ar fi spus "Fratele meu nu a fost asa de urat!". "E o blasfemie", a comentat si sora regizorului. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Targu-Jiu, ea va trebui acum sa ia acasa statuia, care va fi eventual inlocuita cu una noua, care sa-l reprezinte ceva mai fidel pe Sergiu Nicolaescu. Primaria va incerca sa o contacteze oficial pe vaduva regizorului dupa Pasti pentru a-i preda statuia. Dar, chiar daca Dana Nicolaescu nu vrea sa ia bustul neavizat de Ministerul Culturii, municipalitatea este oricum obligata sa il dea jos de pe soclu si sa-l inlocuiasca un bust avizat. „Trebuie sa fie luat de acolo”, a confirmat primarul Florin Carciumaru pentru Gazeta de Sud. Primarul a lipsit de la inaugurarea din decembrie, dupa ce presa scrisese ca bustul nu seamana cu Sergiu Nicolaescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO