Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cartofii prăjiți, un preparat des consumat în post. Dr. Mihaela Bilic: „Cartofii congelați nu au nicio problemă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicul Mihaela Bilic a explicat la emisiunea Doctor de bine de ce cartoful nu este o legumă de evitat și care sunt variantele alimentare pe care le avem în perioada postului. 

Mihaela Bilic: „Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.

Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.

Citește și
oire de cartofi
Secrete pentru un piure de cartofi pufos. Care sunt principalele greșeli pe care le fac gospodinele

Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile.

Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.

În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii. Dacă este combinat cu maioneză, chiar și de post, se adaugă mai multe calorii. 

Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei.

Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”.

Câte calorii au cartofii prăjiți 

Cartofii prăjiți sunt una dintre cele mai iubite mâncăruri, fiind adesea consumați și în perioada postului, atunci când sunt prăjiți în ulei vegetal.

Cartofii prăjiți au un conținut caloric variabil, în funcție de metoda de gătire și de cantitatea de grăsime utilizată. În general, 100 de grame de cartofi prăjiți conțin între 200 și 300 de calorii, dar această valoare poate crește dacă sunt prăjiți în cantități mari de ulei sau untură.

Chiar dacă pare simplu, există câteva trucuri pentru a obține acei cartofi prăjiți perfect crocanți la exterior și moi în interior. În plus, cartofii sunt un aliment versatil din care se pot prepara diverse feluri de mâncare, cum ar fi cartofi la cuptor, fierți, chipsuri sau piure.

Depozitarea corectă a cartofilor este importantă pentru a le menține prospețimea. Aceștia trebuie păstrați într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, departe de frigider, pentru a preveni transformarea amidonului în zahăr.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult