TRAIAN BASESCU A FOST SUSPENDAT. Momentele cheie din timpul votului si principalele declaratii

×
Codul embed a fost copiat

Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost aprobata cu 256 de voturi "pentru", conform rezultatelor anuntate in plenul reunit.

Pro Tv a transmis LIVE sedinta Parlamentului in care Traian Basescu a fost suspendat din functie. Intr-o editie Stirile ProTv Special si Gandul Live, Amalia Enache si corespondentii ProTv au relatat sedinta extraordinara in care a fost dezbatuta cererea USL. Evenimentele de vineri au fost transmise LIVE pana dupa aflarea rezultatelor votului intr-o editie speciala Stirile ProTv ora 19:00, prezentata de Andreea Esca. Sedinta din plen si consecintele votului de ieri au fost comentate de editorialistul Gandul.info, Cristian Tudor Popescu, directorul editorial Gandul. info, Claudiu Pandaru si directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristin Hostiuc.

Fragmente din Editiile Speciale ale Stirilor ProTv in GALERIA VIDEO de mai jos.

23:15 Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri seara, dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu prin votul Parlamentului, ca sambata dimineata va fi organizata o sedinta extraordinara de Guvern pentru a fi puse la punct masurile necesare organizarii referendumului de demitere a sefului statului.

"Maine dimineata, de la 9.00 vom avea o sedinta de Guvern pentru a lua toate masurile necesare pentru organizarea referendumului in bune conditii", a anuntat Victor Ponta.

Citește și
Traian Basescu cotroceni
Calcule pentru demiterea presedintelui. De cati romani e nevoie pentru ca Basescu sa cada
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

22:50 Traian Basescu promite ca nu va mai candida niciodata la presedintie. "Pana la pensie, vreau sa mai conduc o data o nava"

22:20 Traian Basescu se dezlantuie intr-o declaratie de presa de la Cotroceni. "Daca il mai prind pe Ponta cand ma intorc, nu ii mai dau niciodata un alt mandat. Premierul minte cu nerusinare"

22:15 Presidency.ro informeaza ca Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala

22:05 Ponta: Am solicitat si primit protectie in urma amenintarilor primite de familia mea si de copil

22:00 Antonescu, dupa suspendare: S-a intamplat un lucru normal, dovedeste functionarea statului de drept

21:40 AFP: Criza politica din Romania genereaza temeri privind starea democratiei

21:20 Parlamentul propune, printr-o hotatare care a fost aprobata de plen, ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sa aiba loc in data de 29 iulie.

Hotararea a fost votata, fiind inregistrate 242 de voturi "pentru".
 

21:13 Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost aprobata cu 256 de voturi "pentru", conform rezultatelor anuntate in plenul reunit.

Conform anuntului, au fost exprimate 372 voturi exprimate, doua voturi au fost anulate, 256 de voturi au fost "pentru", iar 114 au fost "impotriva".

Pentru suspendarea din functie a presedintelui erau necesare 217 voturi favorabile.

21:00 258 de voturi pentru suspendare. Traian Basescu a fost SUSPENDAT!

20:10 VOTUL A INCEPUT

20:00 Presedintele Traian Basescu i s-a adresat lui Crin Antonescu, in finalul interventiei sale in fata Parlamentului, spunandu-i ca ii lasa o foaie, pe care sa scrie ce a promis, liderul PNL declarand anterior ca, daca Basescu nu este demis la referendum, se retrage definitiv din viata politica.

19:57 Traian BasescuStiu ca am luat decizii nepopulare, dar am luat-o pentru a nu ajunge la un rau mai mare: salarii neplatite. Mi-am facut datoria fata de tara mea, de poporul meu. Si-acum doar o mica observatie care depinde de votul dumneavoastra. Eu sunt la Cotroceni, astept Curtea Constitutionale care sa stabileasca un presedinte interimar. Daca nu veti avea o asemenea decizie, va astept domnule Antonescu cu o promisiune scrisa prin care sa va retrageti daca eu castig referendumul.

19:48 Traian Basescu a revenit la pupitru: "In ceea ce ma priveste, va garantez ca atata timp voi fi presedintele Romaniei, cu mine nu va face nimeni niciun compromis, fie ca este parlamentar la putere sau in opozitie: eu nu fac interventii nici la procurori, nici la judecatori, nici la politisti"

Cele cateva sute de mii de romani care au credite la banci au fost adusi intr-o situatie extrem de dificila. Poate va ganditi la actiunile dumneavoastra si la impactul pe care-l au asupra vietii de zi cu zi a oamenilor.

Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei functia de premier, sefia singurului serviciu de informatii externe. Daca n-ati vazut, mai cautati dictatori. Am inteles din gura lui Antonescu ca vorbele sunt fapte. Va atentionez ca ati faptuit destituirea a sase judecatori de la Curtea Constitutionala.

Cel mai puternic angajament international nu este scris, iar acesta se numeste respectarea statului de drept, pe care dumneavoastra nu o mai faceti. Aveti respect pentru "statul de drepti".

Am numit doi premieri: Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta. Ambii si-au propus suspendarea presedintelui. I-am vazut pe amandoi cu ochii blanzi si umezi si i-am vazut si dupa ce-au ajuns la Victoria marionete ale propriilor partide. 

Regretul meu este ca am auzit foarte multe minciuni din partea puterii legate de activitatea mea si foarte putine abordari legate de ce e de facut pentru tara asta. As vrea sa va rog, poate in finalul unui discurs, sa aveti grija de tara si de oamenii ei. A avea grija de tara inseamna a-i respecta legile, sa faceti sa se aplice legea educatiei, asa cum este ea, sa faceti sa se aplice cele 4 coduri care au fost trecute prin Parlament, sa produceti locuri de munca. Si in mod deosebit sa nu va atingeti de Justitie si de Institutiile Statului.

19:35 Senatorul independent Mircea Geoana si-a declarat convingerea, in plenul Parlamentului, ca, de vineri seara, presedintele Senatului, Crin Antonescu, va da un semnal, ca presedinte interimar, de calm, de echilibru si de respectare a tuturor angajamentelor externe ale Romaniei.

"Incepand din aceasta seara, trebuie sa invatam nu sa privim inapoi cu manie, ci cu amaraciune si intelepciune. Din aceasta seara, presedintele interimar si, peste cateva luni, un nou presedinte al Romaniei vor putea sa demonstreze ca se poate face mai mult si mai bine", a spus senatorul.

Potrivit afirmatiilor sale, acesta va putea sa demonstreze ca tara poate fi unita si nu dezbinata.

Geoana l-a citat pe Abraham Lincoln care spunea ca poti sa ii pacalesti pe toti pentru o perioada, poti sa ii pacalesti tot timpul pe unii, dar nu poti sa ii pacalesti pe toti intotdeauna, Mircea Geoana aratand ca aici s-a ajuns la finalul mandatului presedintelui Traian Basescu.
 

19:20 Traian Basescu a iesit din nou din sala, in timp ce vorbea Calin Popescu Tariceanu

18:45 Parlamentarii UNPR si cei ai minoritatilor nu iau cuvantul in plenul Parlamentului, potrivit anuntului facut de presedintele de sedinta, Crin Antonescu, care a dorit sa ii invite la microfon, insa niciun reprezentant al acestor grupuri nu s-a inscris la cuvant.

18:16 Crin Antonescu: Ne uneste dorul de Emil Boc. Imi e dor de discursurile lui Emil Boc, credeam ca nu se poate mai rau. Sa zicem ca domnul Blaga n-a zis nimic. Parlamentul nu este un tribunal. Hotararea pe care noi o vom lua astazi nu e o sentinta. Nu e mai putin adevarat ca in ciuda tensiunii, e una din cele mai frumoase zile ale vietii politice romanesti. Pentru ca astazi, reuniti, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dam nicio lovitura de stat, nu atacam nicio institutie, nu punem intre paranteze nicio litera a Constitutiei ci ne aflam in mijlocul exercitiului democratic.

Ani de zile, presedintele Romaniei a suspendat spiritul Constitutiei Romaniei. Nu e vorba doar de faptul ca Traian Basescu lui camarila politica si de alta natura au transformat ilegal si neconstitutional Romania intr-un regim politic prezidential de facto. Domnul Traian Basescu, sustinatorii sai politici, au incercat mereu sa transforme Romania intr-un regim personal, ceea ce e altceva decat un regim prezidential.

In anumite imprejurari, declaratia inseamna fapta. Presedintele a dat ordine directe si in mod public unor institutii ce nu ii sunt subordonate: Parlamentul, Guvernul, Curtea Constitutionala.

Marele pacat politic pe care l-ati comis fata de cetatenii acestei tari este ca ati lasat aceasta tara fara presedinte. Constitutia Romaniei da dreptul cetatenilor sa-si aleaga un presedinte pentru ca acesta sa fie moderator, un garant si un reprezentant al tuturor romanilor. Romania nu a avut presedinte pentru ca nu a avut garant in Traian Basescu decat pentru camarila corupta a PDL. Pentru ca nu a avut mediator, cum putea avea cand presedintele s-a transformat in mintea si actiunea sa in singura putere a acestui stat. 

18:10 Presedintele Senatului, Crin Antonescu, care conduce sedinta plenului reunit, a spus, vineri, la prezidiu: "Ce vor, ma?", in conditiile in care reprezentantii PDL insistau ca nu se respecta ordinea de zi, care includea prezentarea avizului CC.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a cerut insistent de la tribuna sa fie respectata ordinea de zi, care, asa cum ar fi fost stabilita de Birourile permanente reunite, ar fi inclus si prezentarea avizului CC.

Presedintele de sedinta, Crin Antonescu, a spus ca, daca vor neaparat ca avizul sa fie prezentat, reprezentantii PDL sa ceara suspunerea la vot a propunerii ca avizul CC sa fie prezentat in plen.

Dupa mai multe replici ale lui Toader si Antonescu, liderul deputatilor PDL a facut de la tribuna propunerea ca avizul sa fie prezentat plenului.

In momentul in care Antonescu anunta supunerea la vot a solicitarii, reprezentantii PDL au cerut din nou cuvantul, presedintele Senatului fiind auzit de la microfonul prezidiului: "Ce vor, ma?".

Dupa alte schimburi de replici, propunerea PDL a fost supusa la vot, fiind respinsa.
 

17:55 Mircea Toader ii reproseaza lui Crin Antonescu ca n-a respectat procedura si ca n-a citit avizul CCR

17:40 DISCURSUL lui Traian Basescu: "Se pare ca eu nu reusesc sa coabitez cu PSD-ul si PNL-ul. In 2007, cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD-ul, ati recurs la suspendarea presedintelui

Sunt lucruri mai importante: stabilitatea tarii si reputatia tarii. Ceea ce faceti de 2 saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispozitia USL. Ceea ce ati facut va avea consecinte pe termen lung. Va asigur ca ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti, ori o aveti si nu va pasa. E mai important pentru dumneavoastra sa puneti mana pe parghiile puterii, inclusiv pe justitie. Vine randul lui Voiculescu, am inteles din presa, nu stiu daca veti reusi sa-l salvati in continuare fara sa puneti mana pe Justitie. 

Ma acuzati ca nu am respectat deciziile CC. Minciuna trebuie sa fie in limite acceptabile. Dati-mi un singur exemplu cand nu am respectat deciziile. Poate ca am facut greseala sa le comentez, dar sa nu le respect ... NICIODATA. Ati vrut sa acoperiti sfidarea pe care insusi premierul a facut-o. 

Semnalul public pe care l-am tras a fost ca niciodata la nivelul CAS-ului de astazi si de la acea vreme nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, ceea ce este confirmat si astazi. Daca veti privi in buget, veti constatata ca deficitul fondului de pensii este de 3,6 miliarde de euro si acest lucru nu poate fi compensat decat daca marim numarul de salariati prin investitii.

Ma acuzati ca am influentat justitia. Daca veti gasi un singur ofiter de politie, judecator sau procuror cu care eu sa fiu vorbit direct sau caruia sa-i fi transmis mesaje indirecte cum facea domnul senator Voicu care astazi va vota pentru suspendarea presedintelui. Daca da, eu imi voi asuma afirmatiile dumneavoastra. Ceea ce am facut eu a fost sa o critic in baza rapoartelor pentru ca ineficienta constatata la un moment dat nu putea fi ascunsa de romani. Am facut-o si in sedintele CSM unde presedintele participa si conduce lucrarile, ca si atunci cand participa la sedintele de Guvern. Cred ca-s doi ani de cand n-am mai criticat Justitia. Pentru ca a inceput sa mearga. Si asta ii inspaimanta pe multi.

Cu ocazia referendumului de suspendare a presedintelui puteam sa supunem si noua Constitutie la vot. Ati pierdut o ocazie sa raspundeti pozitiv prevederii care spune: "suveranitatea poporului se manifesta si in mod direct prin referendum". 

Imi reprosati ca am respins dialogul cu partidul. Sa ne amintim ca sunt putine invitatiile carora USL-ul le-a raspuns. De cele mai multe ori, raspunsurile erau violente si neplacute pentru presedinte. A fost o buna perioada in care dialogul cu USL-ul nu a fost posibil datorita refuzului de a veni la Cotroceni.

Afirmatiile legate de xenofobie. Niciodata nu au fost sanctionate in instante penale desi de multe ori au ajuns la instantele de judecata. Le regret si recunosc ca ele nu trebuie facute de un om politic, cu atat mai putin de un sef de stat. Imi rezerv dreptul de a avea si alte interventii punctuale. 

"Va multumesc mult si ... SUCCES!"

17:32 "Fac apel la dumneavostra ca lucrarile sa se desfasoare intr-o atmosfera demna de institutia in care ne aflam, chiar daca subiectul e extraordinar si genereaza in mod firesc pozitii contradictorii", a spus Antonescu.

17:20 Kelemen spune ca UDMR va anunta in plen cum voteaza privind cererea de suspendare

17:10 Sedinta plenului reunit al Parlamentului in care este programata dezbaterea si votarea cererii USL de suspendare a sefului statului a inceput, vineri dupa-amiaza, fiind prezent presedintele Traian Basescu.

In debutul sedintei a fost tinut un moment de reculegere in memoria victimelor accidentului aviatic de la Buzau, in care au murit 4 militari.

La lucrari sunt prezenti 318 parlamentari, fiind absenti 114, in condeitiile in care cvorumul de lucru este 217.

La Parlament a venit si premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a venit, vineri, la Parlament, pentru sedinta plenului reunit in care este programata dezbaterea si votarea cererii USL de suspendare din functie a sefului statului.
El a intrat in sala de plen impreuna cu Vasile Blaga, dupa ce a salutat jurnalistii prezenti pe holurile Parlamentului. Antoerior, in plen intrasera, impreuna, presedintii celor doua Camere.
La Parlament sunt prezenti si consilierii Sebastian Lazaroiu si Daniel Funeriu
Curtea Constitutionala a constatat, vineri, printre altele, ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului,precum si intre stat si societate, avizul Curtii sa fie transmis Parlamentului.
Curtea Constitutionala apreciaza, de asemenea, ca faptul ca presedintele, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul premierului.
 

16:55 Presedintele Traian Basescu a ajuns la Parlament

15:50 Cursul de schimb a continuat sa urece si a atins in jurul orei 15:20 un nou maxim istoric pe piata interbancara, de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

14:45 Analiza celor 7 puncte din documentul USL pentru suspendare. Concluzia Curtii Constitutionale

14:20 Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca sedinta plenului reunit in care se va dezbate si vota cererea de suspendare din functie a presedintelui Basescu va avea loc chiar daca nu va fi transmis, pana la ora 17.00, avizul Curtii Constitutionale.

El a precizat ca Birourile reunite au stabilit ca plenul pentru dezbaterea suspendarii presedintelui Basescu sa fie convocat la ora 17.00, dupa ce au constatat ca la ora 12.00, la expirarea termenului pevazut pentru avizul Curtii Constitutionale, acesta nu s-a primit.

"Procedura de consultare a Curtii Constitutionale, impusa de Constitutie, este din punctul nostru de vedere indeplinita", a precizat Antonescu, adaugand ca Birourile reunite au trimis mai departe, presedintelui Romaniei, instiintarea pentru convocarea orei sedintei de plen reunit.
 

Ora 13:50 O judecatoare CCR a fost amenintata

Intr-o editie Stirile ProTv Special si Gandul Live, Amalia Enache va dezbate, alaturi de corespondentii ProTv, dar si editorialistul Gandul.info Cristin Tudor Popescu si jurnalistii Claudiu Pandaru si Florin Negrutiu, votul din plenul Parlamentului. Editia Stirile ProTv Special va putea fi urmarita LIVE pe www.stirileprotv.ro de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet - calculatore, laptopuri, telefoane si tablete care ruleaza sistemele iOS si Android.

Pe langa editia speciala a Stirilor ProTv, Stirileprotv.ro si Voyo News vor transmite LIVE VIDEO fiecare moment de vineri din Plenul Parlamentului, unde va fi votata propunerea de suspendare a presedintelui.

Ora 13:30 PDL a propus in Birourile Permanente ca sedinta de plen comun, de la ora 17.00, pentru dezbaterea si votarea cererii de suspendare a sefului statului sa fie amanata pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta, insa initiativa a fost respinsa prin vot.

13:00 Cursul leu-euro atinge un nou prag istoric

Citeste si:

Guvernul a modificat Legea Referendumului, Basescu poate fi demis mai usor

Primul pas spre suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost facut joi in Plenul Parlamentului. Documentul de 16 pagini cu cele 7 motive principale pentru suspendarea actualului sef al statului realizat de USL a fost citit de la tribuna Parlamentului, urmand ca astazi propunerea sa fie supusa votului intr-o noua sesiune extraordinara cu cele doua camere reunite.

Prezent joi in Parlament, Traian Basescu a refuzat sa dezbata acest document de 16 pagini, motivand ca a ajuns in mainile sale abia miercuri la 19:30, neavand timp pentru a-si pregati contraargumentele.

Totusi, presedintele Romaniei nu a ratat ocazia de a ataca acest document, precizand ca suspendarea are ca obiective punerea sub controlul PSD si PNL a institutiilor statului.

VIDEO INTEGRAL AICI cu discursul lui Traian Basescu in Parlamentul Romaniei.

Imediat dupa discursul presedintelui din plen, acesta a parasit Palatul Parlamentului pentru ca imediat Administratia Prezidentiala sa anunte ca il va suspenda pe Andrei Marga, ministrul afacerilor externe, in urma unor neintelegeri privind numirea ambasadorului propus pentru Roma. (afla mai multe despre acest subiect AICI)

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca sedinta plenului reunit pentru dezbaterea si votul asupra cerererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu va avea loc, vineri, la ora 17.00, "cu tot cu avizul" CC. Astfel, sedinta Curtii Constitutionale va avea loc vineri la ora 9.00.

Citeste si:

Calcule pentru demiterea presedintelui. De cati romani e nevoie pentru ca Basescu sa cada

"Nu e vorba in vreun fel din partea noastra de a constrange sau de a impune CCR. Asa este prevederea legala ca noi sa cerem un termen. Curtea Constitutionala, care cunoaste Regulamentul, a luat act de acest lucru si in mod absolut normal si-a fixat aceasta sedinta maine la ora 9.00, ceea ce inseamna in timp util. Sunt convins ca toate aceste proceduri vor fi parcurse si de catre noi, dupa cum ati vazut si de catre Curte, in modul cel mai legal si mai constitutional. La orele 17,00 maine (vineri - nr), speram cu avizul Curtii cu tot, sa va putem oferi sedinta cu dezbateri", a aratat presedintele Senatului.

Cronologia evenimentelor, vineri, 6 iulie:

09:20 Judecatorii CC, in sedinta. Parlamentul asteapta avizul consultativ in privinta suspendarii

Cronologia evenimentelor, joi, 5 iulie:

11.45 Plenul reunit al Parlamentului a votat ca avizul consultativ al Curtii Constitutionale privind cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu sa fie transmis Parlamentului pana vineri, la ora 12.00.

11.20 Eugen Nicolaescu: "Grupul parlamentar PNL-PSD nu este de acord cu constituirea unei comisii de ancheta. Va rog sa supuneti la vot ca din punctul de vedere al USL sunt suficiente dovezile de incalcare a Constitutiei."

ora 11.16 Presedintele Traian Basescu isi incheie discursul si pleaca din Parlament. El refuza sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Citeste si:

Cristian Tudor Popescu, la Stirile ProTV: "Sunt sanse mici ca Traian Basescu sa NU fie suspendat."

ora 10.58 Discursul presedintelui Traian Basescu. SINTEZA DECLARATIILOR:

- "Inteleg ca azi nu e o dezbatere, eu doresc sa particip la o dezbatere"

- "Marturisesc ca sunt si intr-o oarecare dificultate pentru ca Presedintia a primit documentul aseara tarziu la ora 19.00."

- "Va multumesc deci anticipat pentru invitarea mea la dezbaterea in Parlament a documentului politic prezentat anterior. "

- As incepe cu afirmatia ca nu contest dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui. Este un drept constitutional care-l trimite pe presedinte in fata poporului. Ceea ce nu cred insa. In ceea ce priveste documentul care mi-a fost adus la cunostiinta aseara, consider ca are 4 obiective. Primul este punerea sub controlul PSD si PNL a institutiilor statului. Al doilea obiectiv este subordonarea tuturor institutiilor statului catre partid. Cel de-al 3-lea obiectiv este legat de nepunerea in aplicare a refendumului din noiembrie 2009, prin care poprul in numele caruia PNL si PSD afirma ca pune in aplicare suspendarea presedintelui a votat cu 80 la suta reducerea numarului de parlamentar. Avem si un motiv conjunctural. Primul ministru pe care l-ati furnizat este deja cunoscut in lume ca ministrul Copy. Copy Paste. Sigur, e o chestiune conjuncturala, dar e bine sa fie acoperita cu un proces de suspendare a presedintelui. "

- "Multi dintre dvs. credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anii 2004. Doamnelor si domnilor senatori si deputati va inselati amarnic. Sunt 8 ani in care cu migala si perseverenta s-a construit independenta justitiei fata de politic. Stiu ca aveti probleme de neinteles fata de acest lucru. Am vazut si afirmatiile unui lider spiritual al USL, domnul Voiculescu: trebuie sa controlam justitia."

- "Mi-as dori sa fiu votat de aceia carora nu le-au scazut pensiile."

- "Am vazut ca v-ati asumat o imensa provocare. Vreau sa stiti ca mi-o asum alaturi de dvs. Provocarea  este ca un politician care a refuzat sa minta pe timp de criza este trimis in fata electoratului sa fie sau nu invalidat. S-ar putea ca referendumul sa confirme ca am avut dreptate sa fiu cinstit cu romanii. Nu i-am minti, nu i-am pacalit, le-am spus exact ce putea Guvernul sa faca pentru ei. Era nevoie ca un politician sa aibe curaj sa se aseze alturi de Guvern si sa le spuna romanilor care este realitatea. De altfel, in sala cred ca sunt destui oameni care participau atunci la acele sedinte din coalitie."

- "Ei toti au stiut ce este in acordul cu institutiile internationale, atunci cand nu se putea finanta de pe pietele internationale."

- "Sper ca voi avea ocazia sa raspund punct cu punct celor aflate in sesizarea facuta de pSD si PNL. Pana atunci insa vreau sa va atentionez ca nimeni nu va veni sa faca ordine in Romania, nici Beijingul si nici Moscova. Iar prin procedurile prin care Guvernul si majoritatea parlamentara le-au aplicat in 45 de zile arata ca sunt gata sa dea lovituri consistente institutiilor statului. Fie ca vorbim de transformarea Monitorului Oficial in gazeta de perete a guvernului."

- "Inchei spunandu-va inca o data, obiectivul major al acestei suspendari este punerea sub control a justitiei si nerespectarea referendumului privind numarul de parlamentari. "

ora 10.15 Incepe sedinta plenului Parlamentului. Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a anuntat ca sunt prezenti 306 parlamentari. Traian Basescu a fost aplaudat de parlamentarii PDL la intrarea in sala de plen. Senatorul PSD Toni Grebla citeste in plen propunerea de suspedare din functie a presedintelui Basescu.

Citeste si:

"Vreau sa particip la dezbaterea cererii de suspendare." VIDEO cu discursul lui Basescu in Parlament

In solicitarea privind suspendarea din functie a lui Traian Basescu, USL sustine ca presedintele a incercat mereu in ultimii trei ani sa anuleze regimul democratic romanesc, iar perseverenta acestuia in a incalca Legea fundamentala "demonstreaza o atitudine iremediabila", care indreptateste solicitarea de suspendare.

ora 10.10 Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, la intrarea in sala de plen, daca cererea de suspendare a sa din functie este constitutionala, el raspunzand: "Doar Curtea Constitutionala poate decide".

ora 10.00 Presedintele Traian Basescu a ajuns la Palatul Parlamentului. Seful statului a fost intampinat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele Senatului, Crin Antonescu.

ora 09:25 Presedintele Traian Basescu va participa la sedinta plenului comun al Parlamentului in care se citeste cererea de suspendare a sa din functie. Presedintia a anuntat, joi dimineata, programul oficial al presedintelui Traian Basescu. Seful statului are programata pentru ora 10.00 participarea la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului.

Sunt cele mai dificile momente pentru actualul presedinte al Romaniei. La initiativa USL, Parlamentul Romaniei se va reuni intr-o sedinta extraordinara in care va fi citit de la tribuna documentul emis de Uniunea Social Liberala cu cele 16 motive pentru suspendarea lui Traian Basescu.

VEZI AICI documentul intergral al USL cu motivele pentru suspendarea lui Traian Basescu.

Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, sa aiba loc sedinta plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din functie, anunta Presedintia, care nu precizeaza daca seful statului va participa la sedinta Camerelor reunite pe tema suspendarii sale.

Cererea de suspendare este transmisa apoi Curtii Constitutionale spre avizare. Parlamentului va cere Curtii un termen pana la care sa se pronunte.

VEZI AICI Cronologia evenimentelor de miercuri, 04 iulie

Procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei

Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.

Potrivit Mediafax, articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".

In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.

CITESTE SI: "Din punct de vedere juridic documentul este ineficient".Ce crede CTP despre suspendarea lui Basescu

Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.

Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.

Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.

CITESTE SI - CTP despre USL: "Cand cineva castiga asa puterea, cum va proceda cand va trebui s-o cedeze?"

In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.

In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cristian Tudor Popescu, la Stirile ProTV. De ce nu e bine ca Antonescu sa fie presedinte interimar
Cristian Tudor Popescu, la Stirile ProTV. De ce nu e bine ca Antonescu sa fie presedinte interimar

Editorialistul gandul.info Cristian Tudor Popescu a fost invitatul Andreei Esca in editia de joi seara a Stirilor ProTv de la ora 19:00.

Calcule pentru demiterea presedintelui. De cati romani e nevoie pentru ca Basescu sa cada
Calcule pentru demiterea presedintelui. De cati romani e nevoie pentru ca Basescu sa cada

La Palatul Victoria a avut loc o sedinta extraordinara de Guvern. Premierul Victor Ponta a modificat prin ordonanta de urgenta legea referendumului.

Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis
Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis

Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.