Calcule pentru demiterea presedintelui. De cati romani e nevoie pentru ca Basescu sa cada
La Palatul Victoria a avut loc o sedinta extraordinara de Guvern. Premierul Victor Ponta a modificat prin ordonanta de urgenta legea referendumului.
USL a vrut si a reusit ca demiterea presedintelui sa fie decisa de jumatate plus unu dintre romanii care se vor prezenta la vot, indiferent cat de putini sunt acestia.
Ziua si sedinta de Guvern, cam asa a decurs saptamana la Palatul Victoria. Membrii Cabinetului Ponta s-au reunit din nou intr-o sedinta speciala, a treia de saptamana aceasta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa ce miercuri au modificat prin ordonanta de urgenta legea de functionare a Curtii Constitutionale, joi, guvernul a modificat, tot prin ordonanta de urgenta, legea referendumului. Adica a eliminat ultimul obstacol din procesul de suspendare a presedintelui.
Practic, prin noua varianta a legii referendumului, presedintele poate fi demis mai usor, cu majoritatea celor care vin la urne.
Daca, prin absurd, la vot se prezinta 9 romani si 5 voteaza pentru suspendarea presedintelui, atunci acesta va pleca de la Cotroceni.
USL a incercat deja sa forteze modificarea in Parlament, insa PDL a intarziat-o printr-o sesizare la Curtea Constitutionala.
Asa ca acum legea a fi modificata de Guvern, prin ordonanta de urgenta, care se aplica de indata ce este publicata in Monitorul Oficial.
19 mai 2007. Dupa prima suspendare a lui Traian Basescu este organizat un referendum national. La vremea aceea, legea spunea ca presedintele isi pierde functia doar cu majoritatea celor prezenti la urne.
8.135.272 de romani s-au dus atunci la vot, iar rezultatul a fost unul categoric: peste 6 milioane, adica 75%, au considerat ca Traian Basescu NU trebuie demis. Doar 2 milioane au fost pentru.
Martie 2012. Cei de la PDL, aflati inca la putere, simt ca opozitia va incerca inca o data sa il suspende pe Traian Basescu. Asa ca modifica legea referendumului. Articolul 10 prevede ca: "Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale".
Ultimele date oficiale arata ca 18.330.595 de romani sunt in aceasta situatie. Practic, fara votul a 9.165.298 de cetateni, presedintele ar fi ramas ramane in functie, iar referendumul nu ar fi fost luat in calcul.
Cei de la USL stiu ca nu au cum sa aduca atatia oameni la vot, atat de repede, si vor ca seful statului sa poata fi inlaturat cu jumatate plus unul dintre romanii prezenti la urne.
Altfel spus, dupa ce ordonanta de urgenta de astazi (n.r. joi) va fi publicata in Monitorul Oficial, daca se prezinta la vot la fel de multi romani ca in 2007- adica 8.135.000, sunt suficiente 4.067.000 de voturi, nu peste 9 milioane, pentru ca Traian Basescu sa plece de la Cotroceni.
Joi dimineata, liderul PNL Crin Antonescu a evitat sa vorbeasca deschis despre aceste modificari.
In schimb, PDL-istii sar ca arsi si vorbesc despre un nou abuz al puterii.
Premierul Victor Ponta a anuntat in sedinta extraordinara de Guvern ca un eventual referendum pentru demiterea presedintelui este o prioritate.
Sursa: Pro TV
Etichete: traian basescu, referendum, victor ponta, suspendare presedinte,
Dată publicare:
05-07-2012 18:43