Traian Basescu: "Daca ma intorc la Cotroceni, nu ii mai dau un mandat lui Victor Ponta". VIDEO
Basescu a transmis presedintelui CC o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedinte pe de alta parte.
SINTEZA DECLARATIILOR lui Traian Basescu:
Observ un salt calitativ in clasa politica. V-as ruga sa va aduceti aminte ca in 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, iar astazi cu numai 256. Daca as avea un al treilea mandat, nu le-ar iesi. Sa vedem daca-l termin si pe asta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Marele argument al suspendacilor e ca nu mai am popularitate.
Acest lucru nu justifica suspendarea presedintelui care are mandat fix de 5 ani in urma unor alegeri castigate. Sunt putini presedinti care-si mentin procentul de 51%. Mai ales cand treci cu tara prin criza. Abordarea e falsa.
Am obligatia ca sef al statului sa probez ca stiu sa utilizez toate instrumentele constitutionale pentru apararea functiei.
Articolul 95 din Constitutia Romaniei spune foarte clar. In cazul savarsirii unor fapte grave care incalca prevederile Constitutiei Romaniei, presedintele poate fi suspendat. Nu exista nicio acuzatie legata de fapte, ci doar de declaratii in toate acuzatiile formulate de USL si sustinute de UNPR si UDMR. Aceasta formulare este de natura sa asigure stabilitate functiei prezidentiale, daca presedintele NU savarseste fapte grave. De exemplu: emiterea unor decrete in domenii care nu sunt permise a fi reglementate astfel, refuzul de a promulga legi asupra carora presedintele nu s-ar fi manifestat anterior. Nu exista asemenea fapte in mandatele mele.
Nu am dubii ca mergem la referendum, dar am obligatia de a utiliza toate instrumentele pentru a apara institutia. Ideea de presedinte care poate fi suspendat cand in Parlament are o majoritate ostila este un element profund de instabilitate al statului pe termen lung. Marea eroare s-a facut in 2007 cand s-a acceptat o asemenea abordare.
Mi-a fost greu si sa fiu partener si sa-mi asum alaturi de majoritatea parlamentara masurile dificile, de criza. Am constiinta impacata ca am trecut tara dincolo de momentul de risc maxim.
Victor Ponta minte cu o seninatate incredibila. El spunea cum statea la Bruxelles si constatand ca n-a venit Presedintele, mi-a cerut un mandat. Eu nu am plecat dintr-un singur motiv. Din ordinul lui Victor Ponta, Ministerul de Externe a refuzat sa trimita delegarea presedintelui. Eu nu eram recunoscut drept cel care reprezenta tara. N-aveam cum sa ajung acolo sa generam o problema urata pentru Romania.
Ponta n-o sa poata fi politician pentru ca are impresia ca in politica se poate minti cu seninatate. Aveti grija cand primiti informatii de la Ponta. Poate va spune si cum are masterat la Catania. De asta i-am si spus dottore.
Toata Europa stie ca Ponta plagiaza. Ponta poate gaseste o alta solutie pentru viata lui decat sa ramana premier cu o asemenea stampila pe frunte. El s-a redesenat in propriul CV. A vrut sa-l credem doctor. Numai Victor Ponta n-a vrut sa-l credem. De ce se dispretuieste atat de mult incat simte nevoia sa agate atatea zorzone prin CV. Daca voi reveni la Cotroceni, daca il mai gasesc premier, nu ii voi mai pune in mana un mandat daca vor castiga alegerile.
Nu voi mai candida daca pierd la referendum. N-am mintit niciodata cu intentie. Poate doar pentru ca n-am avut informatii corecte. Eu am o meserie. N-am ramas cu brevetul de comandant de nava invalid. La fiecare 5 ani mi-am facut cursurile si mi-am reinnoit brevetul. Vreau sa mai fiu o data pe puntea unei nave.
Eu am obligatia sa apar aceasta functie. Nu e o placere sa faci campanie pe vremea asta.
(Acesta a fost momentul in care Traian Basescu a vrut sa plece. Ati primit semnale din exterior? "Buna intrebare" a raspuns presedintele care s-a intors din drum)
Reactiile din capitalele europene sunt provocate de informatiile trimise de ambasadele de la Bucuresti. Nu am contactat niciun politician, nu am deschis subiectul in dialogul cu ambasadele. Nu am avut asemenea solicitari pentru interviuri in presa europeana de prima marime. Eu apreciez ca problema este a noastra.
---
Administratia Prezidentiala a transmis vineri seara un comunicat de presa referitor la o "cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte". "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis vineri, 6 iulie a.c., presedintelui Curtii Constitutionale o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte", se arata in comunicat.
Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost aprobata cu 256 de voturi "pentru", conform rezultatelor anuntate, vineri seara, in plenul reunit. Conform anuntului, au fost exprimate 372 voturi exprimate, doua voturi au fost anulate, 256 de voturi au fost "pentru", iar 114 au fost "impotriva". Pentru suspendarea din functie a presedintelui erau necesare 217 voturi favorabile.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, traian basescu,
Dată publicare:
06-07-2012 21:36