SUSPENDAREA presedintelui. Basescu, invitat joi in Plen, confirma primirea solicitarii de suspendare
LIVE TEXT. Liderii USL au demarat procedurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Confirmarea a venit din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a precizat ca a fost depusa cererea de suspendare.
Miercuri dimineata, juristii aliantei au avut o sedinta in care au completat cu critici noi documentele pe care le-au pregatit impotriva sefului statului. Parlamentarilor puterii li s-a cerut sa ramana in Bucuresti si sa fie pregatiti sa vina in plen pentru o noua sesiune extraordinara.
Dupa demiterea celor doi sefi ai Camerei Deputatilor si Senatului si revocarea Avocatului Poporului, PSD si PNL vor sa faca miercuri primul pas pentru suspendarea lui Traian Basescu. Asta inseamna ca miercuri vor depune la Birourile Permanente textul prin care il acuza pe seful statului de incalcari repetate ale Constitutiei. Surse parlamentare sustin ca tot miercuri va avea loc si o sedinta comuna extraordinara in plenul celor doua Camere in care ar putea fi citit acest document, dupa care va fi trimis Curtii Constitutionale pentru aviz. Atentie insa, avizul este doar consultativ, adica parlamentarrii pot sa tina sau nu cont de opinia magistratilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In paralel, procedura prevede ca si presedintele sa fie invitat in Parlament pentru a se apara, dupa care ar trebui ca alesii sa voteze suspendarea. Daca Parlamentul va decide sa-l suspende pe Traian Basescu, in maxim 30 de zile romanii vor fi chemati la vot pentru a spune daca sunt sau nu de acord cu demiterea presedintelui.
Intre timp, si Guvernul se pregateste pentru pentru procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. In jurul orei 11, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a tinut totusi sa infirme zvonurile ca ar vrea sa ii inlocuiasca pe judecatorii de la Curtea Constitutionala pentru a usura procedura de suspendare a presedintelui.
Vezi mai jos care este PROCEDURA LEGALA de suspendare a presedintelui Romaniei!
Cronologia evenimentelor, miercuri, 04 iulie
ora 19:30 Presedintele Traian Basescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din functie, anunta Presedintia, care nu precizeaza daca seful statului va participa la sedinta Camerelor reunite pe tema suspendarii sale.
ora 18:26 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, sa aiba loc sedinta plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu (citeste aici documentul integral). In sedinta de plen va fi citita cererea de suspendare a presedintelui. Seful statului este invitat la sedinta de plen pentru a-si expune punctele de vedere. Cererea de suspendare este transmisa apoi Curtii Constitutionale spre avizare. Parlamentului va cere Curtii un termen pana la care sa se pronunte.
ora 14.45 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca la ora 17.00 au fost convocate birourile permanente reunite ale Parlamentului, iar pe odinea de zi se va afla cererea USL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului in zilele de 5 si 6 iulie. Scopul acestor sesiuni: cererea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
ora 14.15 Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au fost convocate pentru miercuri la ora 14.30.
ora 14.05 Hotararile prin care Vasile Blaga si Roberta Anastase sunt revocati din functiile de presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor si cele prin care sunt numiti Crin Antonescu si Valeriu Zgonea au fost publicate in Monitorul Oficial imediat dupa OUG privind atributiile CC.
ora 14.00 Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern stabileste ca judecatorii Curtii Constitutionale vor avea dreptul sa se pronunte doar asupra constitutionalitatii Regulamentelor Parlamentului, nu si asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului sau plenului celor doua camere.
ora 13.45 Surse parlamentare: Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, dupa citirea si dezbaterea documentului, joi, in plenul reunit. Astfel, referendumul pentru demitere ar putea fi organizat in cel mult doua saptamani.
Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi si va dezbate, joi, incepand cu ora 9.00, cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, la sedinta urmand a fi invitat si seful statului. Dupa dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constitutionala, cu solicitarea ca aceasta sa dea aviz in 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit sa poata vota cererea de suspendare din functie a presedintelui.
Sursele citate au subliniat ca acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constitutionala, al carei rol in procesul de suspendare se opreste in aceasta faza.
ora 13.25 Conform unor surse politice, Parlamentul Romaniei va fi convocat in sesiune extraordinara joi, 4 iulie, pentru citirea documentului in plenul celor doua Camere prin care se declanseaza suspendarea presedintelui Romaniei.
ora 13.20 Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a admis ca ordonanta data de Guvern interzice Curtii sa se pronunte asupra tuturor hotararilor Parlamentului, inclusiv asupra hotararii prin care se decide asupra suspendarii sefului statului.
Intrebat este adevarat ca prin actul Guvernului se interzice Curtii sa se pronunte asupra hotararii Parlamentului de suspendare a sefului statului, Dusa a raspuns: "Asupra tuturor deciziilor Parlamentului". El a mai spus ca ordonanta este o revenire la normalitate, pentru ca lucrurile stateau similar si inainte de 2007.
ora 13.15 Vicepresedintele PDL Traian Igas a declarat ca reprezentantii USL "vor forta" si suspendarea presedintelui prin "calcarea in picioare a statului de drept si a tuturor regulilor", dar ca nu aceasta e tinta lor finala, ci de a subordona si subjuga toate institutiile.
"Doleanta celor din USL vis-a-vis de suspendarea presedintelui este o doleanta mai veche a lor si astazi, prin incalcarea statului de drept si a tuturor regulilor din aceasta tara, vor forta si suspendarea presedintelui Romaniei. Dar, din pacate, nu asta este tinta lor finala, ci vor sa subordoneze si sa subjuge toate institutiile statului in interesul propriu al USL. Cu alte cuvinte, este un atentat grav fata de democratia din Romania", a precizat Traian Igas.
El a spus ca niciodata in Romania nu a intalnit "un asemenea tupeu in nerespectarea legii", iar tot ceea ce se intampla in aceste zile provocat de USL "se va resfrange asupra romanilor in perioada imediat urmatoare".
ora 13.10 Vasile Blaga a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca a vorbit cu Traian Basescu despre actiunile USL. "Nu am discutat lucrurile astea, dar desigur, in functie de pasii care vor urma, ne vom corela actiunile, asta este un lucru clar", a raspuns Vasile Blaga fara a da alte detalii.
Intrebat care este vina PDL pentru ca s-a ajuns in actuala situatie in care democrat-liberalii critica demersurile USL, Vasile Blaga a zis ca: "Nu i se poate imputa nimic PDL".
ora 13.10 Mircea Dusa, PSD: "Referitor la ordonanta, este o revenire la normal."
- "Niciodata Curtea Constitutionala in Constitutie nu s-a prevazut ca trebuie sa se pronunte pe hotarari ale Parlamentului. Avizul consultativ este prevazut in Constitutie."
ora 13.00 Surse: Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa modifice Legea Curtii Constitutionale, stabilind ca institutia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotararilor Parlamentului. Aceasta informatie nu a fost confirmata oficial de Executiv pana la ora transmiterii acestei stiri.
ora 12.55 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca suspendarea presedintelui Basescu este o continuare a unui plan bine pus la punct, concertat si premeditat, de atacare simultana a tuturor centrelor de putere si echilibru ale statului roman.
"Este o continuare a unui plan bine pus la punct, concertat si premeditat de atacare simultana a tuturor centrelor de putere si echilibru ale statului roman. As insira Monitorul Oficial, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, judecatorii CC, presedintia Senatului, presedintia Camerei, presedintia radioul public si cea a televiziunii publice si acum Presedintia Romaniei. Practic, in mai putin de patru zile se incearca anihilarea tuturor centrelor de putere si echilibru ale statului roman. Acest tip de actiune la nivel politic poate fi denumit ca puci parlamentar sau atac la statul de drept, iar la nivel de actiune miltiara a fost denumit de istorie blitzkrieg, ambele fiind specifice modului de actiune nazist", a declarat Cristian Boureanu.
ora 12.50 Parlamentarii UDMR Marton Arpad, Laszlo Borbely si Mate Andras Levente au intrat in biroul de la Parlament al ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, unde a fost redactat documentul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. In biroul lui Dusa au mai fost parlamentarii USL Ilie Sarbu si Dan Radu Rusanu.
ora 12.45 Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat ca decizia USL de suspendare din functie a presedintelui este cauzata de decizia in procesul lui Adrian Nastase, pentru ca problema USL cu Traian Basescu a fost ca a lasat justitia independenta.
"In primul rand trebuie spus care este cauza. Cauza suspendarii este decizia din procesul lui Adrian Nastase. Intotdeauna problema USL cu Traian Basescu a fost aceea ca a lasat justitia libera si a refuzat sa protejeze adversari sau aliati", a sustinut Cristian Preda. El a adaugat ca nu este vorba despre un conflict care sa priveasca responsabilitati executive sau un conflict presedinte-Parlament.
"Despre suspendare se discuta de mult si nu in termeni de Constitutie. In mod constant, de mai multi ani USL spune: «Il vom suspenda pe Traian Basescu atunci cand vom avea majoritatea», nu pentru ca a incalcat Constitutia", precizat Preda. Prim-vicepresedintele PDL a mai spus ca actualul Guvern a inteles ca nu poate interveni in Justitie si de aceea vrea sa il suspende pe presedintele Basescu.
ora 12.45 Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au fost convocate pentru ora 13.00, la Senat, urmand sa fie depuse documentele pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
ora 12.40 Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Nu am vazut documentul de suspendare, care am inteles ca va fi inaintat astazi Parlamentului. Eu consider ca trebuie sa vedem documentul si apoi discutam. Nu suntem de acord cu ce a spus ieri presedintele, ca e un atac la adresa institutiilor publice. Asta nu inseamna ca noi ieri am fost de acord cu demiterea domnului Blaga si a domanei Anastase. Insa daca este majoritate este un vot legitim, si atunci cand ne convine si cand nu."
"Nu vreau sa dau eu explicatii, ca daca faceti o adunare veti vedea ca erau 177 prezenti si 154 era cvorumul, daca ati facut matematica veti vedea ca cvorumul era asigurat si fara noi. Aceasta este o problema colaterala si este o abordare gresita. Deci faceti calculele."
"Luam in calcul sa fim prezenti la aceasta suspendare si sa votam. O sa vedem cum."
ora 12.20 Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca intr-o ora USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
El a spus ca nu crede ca va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a sefului statului, precizand ca acest lucru s-ar putea intampla joi. Nicolaescu a spus ca va fi invitat si presedintele tarii pentru a-si exprima punctele de vedere. El a mai declarat ca vor fi respectate toate prevederile legale si constitutionale.
De asemenea, Nicolaescu a mai spus ca, in functie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, Curtea Constitutionala va fi sesizata pentru a da un aviz.
ora 12.00 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca nu are nicio informatie despre actul de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, el aratand ca aceasta chestiune reprezinta o supozitie a presei. Zgonea a spus ca pana in momentul in care grupurile parlamentare nu vor depune o sesizare la Cabinetul presedintelui referitoare la demararea procedurii de suspendare, el nu poate preciza nimic in acest sens.
El a spus ca de dimineata s-a intalnit cu premierul Victor Ponta, la Guvern, dar si cu presedintele PNL Crin Antonescu.
ora 11.50 Titus Corlatean (PSD) nu exclude declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Ministrul Justitiei a afirmat la RFI ca s-a ajuns la o situatie in care institutiile statului practic functioneaza cu greu.
Ce spune Crin Antonescu despre suspendarea lui Basescu
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a evitat marti sa dea un raspuns clar la intrebarea jurnalistilor, care au vrut sa stie daca ia in calcul suspendarea lui Traian Basescu, dupa preluarea functiei de presedinte al Senatului.Antonescu a fost intrebat de ziaristi daca dupa investirea sa la sefia Senatului ia in calcul suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. "O sa discutam despre toate lucrurile care va intereseaza pe dvs. si publicul pe care-l serviti, atunci cand ele vor fi de actualitate. Deocamdata, mai avem o parte a sedintei extraordinare", a spus marti Crin Antonescu.
USL ia in calcul ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pe legea electorala care sa prevada uninominalul pur si pe legea referendumului care stabileste demiterea presedintelui cu majoritatea celor care vin la vot si initierea procedurii de suspendare a lui Traian Basescu.
Surse politice citate de Mediafax au declarat ca asumarea raspunderii Guvernului ar putea avea loc joi, pe cele doua legi, in sesiune extraordinara.
Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta, la sesizarea PDL, ca legea uninominalului pur initiata de Crin Antonescu si Victor Ponta este neconstitutionala. De asemenea, potrivit Mediafax, procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu ar putea fi declansata chiar de miercuri.
De altfel, cei din opozitie cred ca Uniunea Social Liberala are un plan bine stabilit pentru a-l demite pe presedintele Traian Basescu. Daca s-ar intimpla asta, Crin Antonescu, devenit al doilea om in stat, ar merge direct la Cotroceni.
Surse USL au declarat pentru Stirile ProTV sustin ca a fost finalizat textul cererii de suspendare in care sunt indicate incalcarile Constitutiei facute de presedinte. In cazul suspendarii lui Traian Basescu, presedinte interimar ar ajunge asadar Crin Antonescu. Iar in maxim 30 de zile de la momentul votului de suspendare in Parlament, va trebui organizat un referendum in care romanii vor decide daca presedintele trebuie sau nu sa plece din functie.
Nu ar fi prima experienta de acest gen. Seful statului a mai fost suspendat din functie in 2007, insa romanii au decis ca trebuie sa ramana la conducerea tarii.
Procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei
Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.Potrivit Mediafax, articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".
In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.
Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.
In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.
In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.
La dezbateri este invitat si presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.Camera Deputatilor a adoptat, recent, proiectul de lege care elimina posibilitatea contestarii la Curtea Constitutionala a hotararilor adoptate de Parlament. In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.
La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie, care a fost condusa de Dan Voiculescu. Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.
Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.
Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?". Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".
Aceasta ar fi a doua oara cand opozitia ar initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.
Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului.
Scandalul din Parlamentul Romaniei a generat primele reactii ale partenerilor nostri externi
Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti: "Sunt profund ingrijorat de orice incercare de a pune in pericol independenta institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintari la adresa institutiilor de dvs. in special instantele dvs. nu va fi doar de interes pentru guvernul nostru, ci pentru modul in care Romania este privita de pe pietele financiare".Surse parlamentare sustin ca in urmatoarele zile cei 3 judecatori ai Curtii Constitutionale propusi de Camera deputatilor si cei 3 magistrati desemnati de Senat ar urma sa fie schimbati de putere.
Curtea Constitutionala a Romaniei condamna, intr-un comunicat, atacurile fara precedent ale puterii la adresa institutiei. Judecatorii constitutionali afirma ca acestea echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. Se incalca astfel dispozitiile Legii Fundamentale potrivit carora pe timpul mandatului judecatorii sunt inamovibili. Totoodata nu sunt respectate "normele democratice si principiile statului de drept".
Prin urmare, Curtea Constitutionala anunta ca a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, "precum si celelalte institutii europene".
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: traian basescu, suspendare, Parlament, PDL, Crin Antonescu, Constitutie, procedura, USL,
Dată publicare:
04-07-2012 09:44