"Din punct de vedere juridic documentul este ineficient".Ce crede CTP despre suspendarea lui Basescu

04-07-2012 19:07

Editorialistul gandul.info Cristian Tudor Popescu a fost invitatul Andreei Esca, miercuri seara, la Stirile ProTv de la ora 19:00.

"Daca acest document pe care l-a produs USL ar duce, ar fi de natura unei sentinte judecatoresti care sa duca imediat, automat la demiterea presedintelui, nu la suspendarea lui, la demitere, atunci acest document, dupa parerea mea, nu este justificat, nu este suficient de puternic din punct de vedere juridic pentru a duce la demiterea lui Traian Basescu. El nu reprezinta altceva decat o istorisire, o povestire a tot ceea ce a facut Traian Basescu in ultimii trei ani in materie de act de conducere si chiar de guvernare. Dar fiecare dintre acuzatiile de acolo poate fi intoarsa imediat pe dos. Faptul ca s-a substituit Guvernului, presedintele, este o chestiune care a fost posibila datorita supunerii premierilor, celor doi care au fost impreuna cu Traian Basescu, supunerii lor fata de Traian Basescu, dar presedintele nu a semnat vreun document in numele Guvernului, nu s-a substituit in mod oficial Guvernului. La fel, toate celalalte acuzatii privindu-l pe presedintele jucator Traian Basescu tin de comportamentul lui, sunt acuzatii legate de declaratiile presedintelui, ori, din punct de vedere juridic, declaratiile cuiva, chiar daca cineva spune ca a comis o crima, asta nu inseamna si o dovada ca el a comis-o. Deci, pe baza de declaratii si pe baza de comportament, nu pe baza de acte incriminabile, juridic, Traian Basescu nu ar putea fi demis", a spus Cristian Tudor Popescu.

"Suspendat poate fi si, dupa parerea mea, suspendarea este necesara in acest moment, pentru ca ea este urmata de votul popular, de referendum. Daca nu ar urma un referendum, acest document ar fi insuficient din punct de vedere juridic pentru demiterea lui Traian Basescu. Este un document politic", este de parere jurnalistul.

"Nu vreau sa fac astfel de profetii, in clipa de fata", a spus Cristian Tudor Popescu atunci cand a fost intrebat de Andreea Esca daca va fi sau nu suspendat presedintele prin vot popular. "Ele influenteaza mai mult sau mai putin mediul extrem de tensionat in care cu totii ne desfasuram activitatea in aceste zile. Tot ce pot sa spun e ca e necesara aceasta consultare a poporului, pentru functionarea in continuare a statului roman. Din acest punct de vedere, ce a facut USL-ul cu Curtea Constitutionala, de a-i taia atributia aceea de cenzurare a hotararilor Parlamentului, este o manevra in vederea obtinerii suspendarii, care, daca e sa o discutam separat, e si aia discutabila, ca trebuie sau nu sa fie", a spus editorialistul.

Citeste si:

"Cand cineva castiga asa puterea, cum va proceda cand va trebui s-o cedeze?" CTP despre actiunile USL


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26