Cristian Tudor Popescu, la Stirile ProTV. De ce nu e bine ca Antonescu sa fie presedinte interimar

×
Codul embed a fost copiat

Editorialistul gandul.info Cristian Tudor Popescu a fost invitatul Andreei Esca in editia de joi seara a Stirilor ProTv de la ora 19:00.

Andreea Esca: Cat de sigura devine suspendarea lui Traian Basescu maine (n.r. vineri)? Credetica sedinta de maine este doar o formalitate?

Cristian Tudor Popescu: Da. Sunt sanse mici ca maine (n.r. vineri) in Parlament sa nu se voteze suspendarea. Dar pronuntarea finala apartine poporului si este bine ca se va intampla acest lucru. Traian Basescu, venind astazi (n.r. joi) in Parlamentul Romaniei, a facut de fapt prima declaratie electorala din campania pentru referendum. Domnia sa a recunoscut Parlamentului dreptul constitutional si democratic de a-l suspenda, prin procedura respectiva, a multumit pentru posibilitatea care i s-a oferit sa-si sustina cauza, atat astazi, cat si maine, si, in felul acesta, a scos de pe afis notiunea de lovitura de stat care a fost vehiculata in nestire in ultimele doua zile. Nu e vorba de nicio lovitura de stat, nu a pomenit nimic despre inlaturarea doamnei Anastase, a domnului Blaga, ba mai mult, domnul presedinte a spus, dupa parerea mea ceva mai important decat sesiza domnul Antonescu, si anume: nici Bruxellesul, nici Parisul, nici Beijingul nu fac ordine in Romania. Aici numai noi putem sa ne facem singuri ordine in tara. Si cu aceasta presedintele a trimis in derizoriu toate aceste luari de pozitie, una sau doua luari de pozitie de la Bruxelles privind zvonuri ca vor fi arestati judecatorii Curtii Constitutionale, sa fie suspendat dreptul de vot in UE al Romaniei. Foarte corect si puternic, presedintele Romaniei a spus noi aici ne facem ordine, nu Bruxelles-ul ne face ordine.

AE: Nu ati crezut ca vom ajunge aici, la suspendare?

CTP: Are foarte putina importanta ce am crezut eu, in momentul de fata. Are importanta sa intelegem faptul ca la documentul electoral despre care vorbeam aseara (n.r. joi), pentru ca acel act de acuzare pentru suspendare prezentat de USL este un discurs electoral, asa cum spuneam aseara. El nu are consistenta juridica pentru suspendare, in schimb reprezinta o pozitie fata de comportamentul presedintelui din ultimii trei ani. La randul sau, presedintele a venit si el cu un discurs electoral si cu aceasta au iesit oamenii in strada, in fireasca continuare a discursurilor presedintelui si USL-ului, uni pro-Basescu, altii anti-Basescu, la Piata Universitatii si in Piata Revolutiei.

Citește și
Traian Basescu
Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis
Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Surpriză în sondajul INSOMAR-AVANGARDE

AE: Pentru ca vorbiti despre aceste mitinguri, credeti ca mai prind aceste miscari? Ce impact au asupra romanilor in acest moment?

CTP: Nu stiu in ce priveste mitingul de la Piata Universitatii, nu pot sa fac niste estimari. In ce priveste mitingul de la Piata Revolutiei, cred ca PDL-ul are o problema de eficienta de transmisie a mesajului in acest moment. Noua conducere a PDL-ului este prea putin cunoscuta si are prea putina autoritate in teritoriu printre chiar membrii PDL. Acolo sunt niste retele formate in ani de zile, in fruntea carora s-a aflat fosta conducere a PDL-ului. Acum e greu de crezut ca simpatica doamna Raluca Turcan are foarte multa capacitate de transmisie, carisma, catre membrii PDL din teritoriu. Si as mai observa ceva. Vasile Blaga este departe de a fi un comunicator de talia lui Traian Basescu. Domnul Blaga este monocord, are tot timpul un ton foarte ridicat, chiar striga uneori si crede ca, in felul acesta, e si convingator.

AE: Credeti ca nu ajunge mesajul catre oamenii care sunt acolo in piata, ca nu comunica cu lumea?

CTP: Poate comunica cu cei care se afla in piata, care sunt oricum sustinatori ai PDL-ului si ai presedintelui Traian Basescu. Dar e greu de crezut ca au eficienta la nivelul structurilor PDL din intreaga tara. Repet, domnul Blaga este un foarte bun gestionar, organizator de partid, dar PDL-ul are nevoie in momentul de fata de un comunicator de talia lui Traian Basescu. Domnul Blaga, in aceasta pozitie, este rigid si nu este in apele lui.

AE: Dar vedeti pe altcineva in partid, in afara de Traian Basescu, care sa fie la un asemenea nivel de comunicare?

CTP: Nu, nu. In clipa de fata tocmai asta este problema PDL-ului. A schimbat prea de curand conducerea si nu au avut timp cei noi, cei tineri si mai putin tineri, dar noi, nu au avut timp sa-si contureze imaginea, sa-si contureze discursul, autoritatea, in fata tuturor membrilor PDL de la nivelul tarii. Asta cred ca e un dezavantaj, acest timp scurt pentru PDL de la alegerea noii conduceri si evenimentele astea care se deruleaza in viteza.

AE: Revenind la suspendare, daca votul va fi pentru suspendare, Crin Antonescu va fi de maine presedinte. Din punct de vedere al imaginii, e un lucru bun pentru domnia sa?

CTP: Nu cred ca este bun. Crin Antonescu, daca doreste sa candideze la presedintie, asa cum este anuntat, trebuie sa vina acolo pe votul popular, dar depinde de comportamentul domnului Antonescu in aceasta perioada cat va fi presedinte interimar. Intrebat fiind de presa daca va semna gratierea lui Adrian Nastase, domnul Crin Antonescu a raspuns ca nu este presedintele Romaniei, este doar un presedinte de Senat, interimar pentru o anume perioada si ca va avea o prestatie in aceasta perioada minimala si discreta.

AE: Adica nu ati inteles raspunsul concret.

CTP: Raspunsul este clar si mi se pare evident. Ar fi o aberatie ca domnul Antonescu sa-si asume astfel de hotarari intr-o perioada de interimat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Au decis! Ce se întâmplă cu parteneriatul dintre FRF și Nordis
NEWS ALERT Au decis! Ce se întâmplă cu parteneriatul dintre FRF și Nordis
Citește și...
Lupta lui Basescu cu referendumul se muta pe retelele de socializare. Ce a postat astazi pe Twitter
Lupta lui Basescu cu referendumul se muta pe retelele de socializare. Ce a postat astazi pe Twitter

Dupa 2 ani de zile, Traian Basescu si-a reactivat contul de Twitter, tocmai in cele mai grele zile din mandatul sau ca presedinte al Romaniei.

Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis
Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis

Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti.

Efectele crizei politice. Euro, la un nou maxim istoric. Cat cred bancile ca va mai creste
Efectele crizei politice. Euro, la un nou maxim istoric. Cat cred bancile ca va mai creste

Cu toata agitatia de pe scena politica, cel mai rau sufera moneda noastra. Cursul a atins astazi un nou maxim istoric. BNR a anuntat in urma cu putin timp o cotatie oficiala de 4 lei si 48 de bani pentru un euro.

Recomandări
O șefă dintr-o companie de telefonie a scos date despre convorbirile unei cliente. Fiica ei le ceruse pentru un prieten gelos
O șefă dintr-o companie de telefonie a scos date despre convorbirile unei cliente. Fiica ei le ceruse pentru un prieten gelos

O anchetă a Direcției Naționale Anticorupție scoate la iveală cât de ușor pot fi accesate și divulgate secretele.  

Pensionarii care au primit mai multi bani în urma unor calcule greșite NU vor fi obligați să returneze banii
Pensionarii care au primit mai multi bani în urma unor calcule greșite NU vor fi obligați să returneze banii

Pensionarii care au primit mai multi bani în urma unor calcule greșite, făcute de funcționari, nu vor fi nevoiți să restituie sumele. 

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a produs elvețianul „vampir” accidentul controversat. Șoferii loviți vor să dea Poliția în judecată
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a produs elvețianul „vampir” accidentul controversat. Șoferii loviți vor să dea Poliția în judecată

Victimele accidentului provocat de un tânăr elvețian care se pare că era drogat în timp ce încerca să scape de poliție formulează acuzații grave.