Deputatii au respins motiunea simpla pe tema Schengen
Camera Deputatilor a respins, marti, cu 79 voturi "pentru", 226 voturi "impotriva" si 16 abtineri, motiunea simpla a PPDD pe tema Schengen.
Deputatii au dezbatut luni aceasta motiune, parlamentarii puterii si ai opozitiei acuzandu-se reciproc pentru ratarea obiectivului de intrare a Romaniei in zona Schengen.
Reprezentantii PDL anuntasera ca sustin motiunea simpla a PPDD, cei ai UDMR se abtin , iar grupul minoritatilor au votat impotriva, alaturi de PSD si PNL
Luni, deputatul PNL Petre Roman a declarat ca motiunea, dincolo de atacurile personalizate, nu are legatura pe fond cu intrarea in Schengen pentru ca atribuie acest esec procesului MCV care nu are legatura cu aceasta.
El a spus ca daca s-ar initia o motiune pe suspiciune si nesocotirea legii in randurile PDL si PPDD s-ar obtine un "raport substantial".
"Motiunea simpla a PPDD este un amestec de referinte istorice, aleatorii, aglomerari de date false, argumente si teme de discutie de politica interna lipsite de relevanta pentru o decizie de politica externa", a declarat si deputatul PSD Andrei Valentin Sava.
"Este relevant ca reprezentantii PDL sustin aceasta motiune din umbra, par a fi stanjeniti ca trebuie sa sprijine un moment de impostura. Cei de la PDL au uitat cum strigau impotriva statelor care ne blocau aderarea la Schengen, gesturi copilaresti precum oprirea la granita a tirurilor cu lalele olandeze li se pareau o afirmare a demnitatii nationale", a spus Sava.
Deputatul PDL Ioan Oltean a spus ca nu se astepta ca reprezentantii puterii sa recunoasca deschis ca esecul privind aderarea la Schengen le apartine, dar credea ca macar vor recunoaste ca exista o multime de elemente care au incurajat statele europene sa aiba retineri in legatura cu intrarea Romaniei in Schengen.
El l-a criticat pe presedintele Senatului Crin Antonescu ca nu a spus ca intrarea in Schengen este o prioritate. "Cine spune ca aderarea nu este o prioritate arata dispret total si socant la adresa poporului roman.(...) PDL apreciaza extrem de intemeiata aceasta motiune simpla", a spus Oltean.
Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat ca reprezentantii UDMR se vor abtine la votul motiunii pentru ca aceasta nu apropie mai mult Romania de spatiul Schengen.
Grupul minioritatilor vor vota impotriva motiunii simple, a anuntat si deputatul Ovidiu Gantz, care a spus ca motiunea nu trebuia adresata ministrului de externe Titus Corlatean, de acest proces ocupandu-se Consiliul JAI ai ministrilor de interne.
El a adaugat ca ministrii de interne anteriori si-au facut bine datoria, nominalizandu-i pe Ioan Rus, Vasile Blaga, Cristian David.
In final, Ministrul de externe Titus Corlatean a spus ca este dezamagit de "mesajul populist auzit din partea reprezentantilor grupurilor PPDD si PDL" si a agaugat ca "contributia celor de la PDL din ultimele luni s-a tradus la un sir de delatiuni constante facute la Bruxelles prin intermediul europarlamentarilor".
"Au facut un mare rau romanilor", a adaugat Corlatean.
Votul final asupra motiunii va fi dat de deputati in sedinta de marti.
DOSARUL "SCHENGEN":
- Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto
- Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV
- Udrea: Germania si-a schimbat pozitia in privinta Schengen din cauza raportului MCV
- Ministrul Titus Corlatean: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen
- Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei
- Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spatiul Schengen
- Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat
- Premierul danez: "Romania poate conta pe Danemarca pentru admiterea in spatiul Schengen"
- Basescu a facut publica scrisoarea privind Schengen, acuzandu-i de minciuna pe Ponta si Antonescu
- Antonescu: Olanda nu se va constitui intr-un obstacol privind aderarea la Schengen in doua trepte
- Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor
- Vizita lui Ponta la Paris vine intr-un moment sensibil. Francezii arata cu degetul spre hotii romani
- Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"
- Emil Boc: Raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen
- Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei
- MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen
Sursa: Mediafax
Etichete: motiune, Parlament, parlamentari, Schengen, titus corlatean,
Dată publicare:
19-03-2013 09:56