Basescu a propus Parlamentului si Guvernului parteneriat pentru Schengen: E datoria fata de romani
PROTV NEWS a transmis LIVE discursul presedintelui Traian Basescu. Presedintele Romaniei a propus indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale.
Birourile Permanente s-au reunit, luni, in sedinta, primul punct pe ordinea de zi a sedintei fiind solicitarea sefului statului de a adresa marti un mesaj Parlamentului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Presedintele Traian Basescu a solicitat conducerii Parlamentului sa se adreseze, marti, 12 martie, plenului reunit al celor doua Camere, pe probleme actuale de politica europeana.
"Domnul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a transmis joi, 7 martie, o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prin care solicita, in temeiul Art.88 si Art.65 din Constitutie sa se adreseze, in data de 12 martie, plenului reunit cu privire la probleme actuale de politica europeana", a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- "Trebuie sa va spun ca baza credibilitatii tarii nu este legata de ce face diplomatia, ci este legata de ceea ce facem noi, aici, acasa. Diplomatia poate doar sa puna in valoare ceea ce realizam. In ziua de azi, nicio diplomatie nu poate inventa lucruri care nu s-au facut. Trebuie sa va spun ca Romania s-a bucurat de cea mai mare credibilitate in Uniunea Europeana in perioada in care a adoptat legile pe care vi le-am prezentat, pentru ca toti partenerii nostri europeni au apreciat vointa politica de modernizare a tarii, simultan cu efortul urias suportat de romani pentru a depasi criza economica grava din 2009 - 2010. Restabilirea rapida a echilibrelor macroeconomice si reluarea cresterii economice in anul 2011 au fost realitati ale noastre, care ne-au adus respect si credibilitate"
- "Legat de statul modern, eficient si stat de drept, Romania a facut in ultimii ani progrese considerabile, prin adoptarea unor legi si masuri extrem de importante, dintre care enumar: Legea micii reforme in justitie, cele patru noi Coduri ale justitiei, liberalizarea pietei fortei de munca, Legea educatiei, Legea dialogului social, Legea pensiilor si Legea salarizarii. De asemenea, flexibilizarea statului s-a manifestat prin reducerea cu peste 200.000 de angajati in sectorul public"
- "Este esential sa adoptam moneda Euro in trei-patru ani, astfel riscam ca urmatoarea modificare a Tratatelor UE sa ne gaseasca neintegrati, in afara zonei Euro si sa ramanem asa", a afirmat Basescu, el aratand ca exista "mai multe voci" in UE care vorbesc despre Uniunea "cu doua viteze", cu statele care au adoptat Euro si cele non-Euro. "In acest moment, tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR".
- Presedintele a aratat ca Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste in mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptarii monedei comune europene, aratand insa ca indeplinirea acestora nu garanteaza "succesul" economiei romanesti in zona Euro, fiind necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat. "Daca nu intelegem ca rentabilizarea este cheia, ne pregatim de pe acum pentru un esec", a afirmat Basescu, aratand ca e nevoie de indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul cu FMI si Comisia Europeana privind introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat.
- Presedintele Traian Basescu a adresat liderilor politici un apel la "responsabilitate in declaratii", aratand ca un discurs antieuropean, antioccidental nu face decat sa ne intoarca inapoi, iar "Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul spre Vest".
- Presedintele Traian Basescu propune Parlamentului si Guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare la spatiul Schengen, el apreciind ca aceasta este "o datorie fata de romani". "Va propun sa facem din aderarea la Schengen un obiectiv comun", le-a pus Traian Basescu parlamentarilor si premierului. Presedintele a tinut sa ii asigure pe premier si pe parlamentari de dorinta sa "fara rezerve" de a avea un parteneriat care sa duca la succes in privinta aderarii la spatiul Schengen. "Va asigur de dorinta mea fara rezerve de a avea un parteneriat care sa ne duca la succes. Avem nevoie si putem sa mutam frontiera UE pe Prut. Este cred o datorie a noastra fata de romani", a afirmat Traian Basescu.
- Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca intrarea in Schengen trebuie sa devina obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Presedintie si ca propune desemnarea conducerii Parchetului General si DNA in cel mai scurt timp si indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale. ----> CITESTE MAI MULTE AICI
- Romania are trei mari axe de politica externa: apartenenta la UE, esentiala, apartenenta la NATO, la fel de importanta, si parteneriatul strategic cu SUA, a treia mare axa de politica externa.
- Despre apartenenta la UE as vrea sa va vorbesc astazi.
- Principalele obiective pentru aprofundarea procesului de integrare. Primul e legat de a avea un stat modern, eficient, un stat de drept. Al doilea e legată de adoptarea monedei euro si al treilea, la fel de important, dar cu o semnificatie politica deosebită, e apartenenta la zona Schengen.
- Tinta oficiala a adoptarii monedei euro este 2015, ceea ce mi se pare nerealizabil.
- Romania este stabilizata din punct de vedere macroeconomic, iar dobanzile devin to mai mici.
- Fluctuatia cursului de schimb trebuie mentinuta intre +/- 15%, un alt obiectiv indeplinit.
- Intrarea in spatiul Schengen inseamna un pas mare in procesul de integrare europeana.
- Spre deosebire de alte perioade, acum avem un mare avantaj. Statele care leaga accesul Romaniei in Schengen de raportul de monitorizare pe justitie s-au pronuntat deja pe acest subiect.
- Iata care e planul: 1-Desemnarea conducerii Parchetului General si a DNA in cel mai scurt timp. 2-Indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare.
- Apelul meu catre guvern e depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, cresterea competitivitatii inainte de a intra in euro.
- Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor cu pierderi sunt esentiale inainte de aderarea la euro.
- Avem obligatia sa aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil.
- Chiar daca am indeplini toate criteriile de la Maasstricht, chiar daca suntem parte a acordurilor, succesul din zona euro nu poate fi garantata. Am vazut tari care au intrat cu criteriile indeplinite si dupa un an au intrat in recesiune si ulterior in criza.
Persoane care se declara membre PNL l-au apostrofat pe Basescu pe holurile Parlamentului
Un grup format din trei persoane care s-au declarat a fi membri ai PNL l-a apostrofat pe presedintele Traian Basescu, pe holul Parlamentului, la intrarea in sala de plen.
In momentul in care seful statului a trecut prin fata camerelor de luat vederi indreptandu-se catre sala de plen, cei trei i-au strigat: "Base te iubim ca ca tine nu gasim" si l-au intrebat daca i-a trimis o felicitare de 8 Martie jurnalistei pe care a numit-o "tiganca imputita".
Chestionate de jurnalisti dupa ce Traian Basescu a intrat in sala de plen, persoanele respective au precizat ca sunt membre ale Partidului National Liberal si ca au intrat in incinta Parlamentului fiind invitate.
Persoanele respective purtau ecusoane de acces in Palatul Parlamentului acordate de catre grupul parlamentar al PNL.
Antonescu: Absenta de la mesajul lui Basescu nu tine de "munca sau nemunca", e "gest politic"
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca absenta sa de la discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament nu tine de "munca sau nemunca", ci de un mesaj politic pe care si-l asuma in raport cu seful statului, pe care il considera "ilegitim".
Antonescu a prezentat intr-o conferinta de presa motivele legate de absenta sa la mesajul lui Traian Basescu din Parlament, sustinand ca nu este vorba de a fi prezent sau absent de la munca.
"Nu voi fi prezent pentru ca, din punctul meu de vedere, din vara anului trecut, de la referendumul despre care atat am vorbit, Traian Basescu nu mai este un presedinte legitim al Romaniei. Este un presedinte legal, in conditiile pe care le-am acceptat cu totii, (...) dar nu este un presedinte legitim. Un presedinte sau un om care a sfidat vointa exprimata in cel mai democratic mod de aproape 7,5 milioane dintre concetatenii sai nu mai poate fi un presedinte legitim", a sustinut Antonescu.
El a precizat ca tot ceea ce tine de el din punct de vedere "constitutional si legal" si este obligat va face in raport cu presedintele Traian Basescu.
"Nu e vorba asadar de faptul ca as avea o alta treaba, sau mi-as gasi un pretext, sau ca as fi ocupat, sau asa cum vad ca inteleg unii «nu as dori sa vin la munca», citez, oricat ar fi de jenant, ci este vorba de faptul ca e un moment politic si un gest politic al carui inteles mi-l asum pe deplin", a mai sustinut presedintele Senatului.
Totodata, Antonescu a comentat faptul ca Traian Basescu doreste sa se adreseze parlamentarilor pe tema politicii externe, mentionand ca nu doreste sa mai asculte "lectii ipocrite de politica externa".
"Cred ca, din pacate, din nefericire pentru aceasta tara, domnul Traian Basescu, dupa ce ca este ilegitim, este si descalificat in ceea ce inseamna obligatiile sale legate de politica externa fata de aceasta tara. Episodul Schengen ne-a aratat un presedinte care, in loc sa faca toate eforturile pentru a maximiza sansele tarii sale, sau daca nu se putea - pentru ca nu se putea - sa incerce sa prezinte si sa apere o imagine cat mai favorabila a Romaniei in acest context, nu a facut decat sa transforme subiectul intr-unul de polemica politica interna, n-a facut decat sa caute vinovati imaginari pentru un esec aproape dorit si nu a facut, din pacate, decat sa mai ofere eventual mici pretexte pentru cei care cautau un motiv aparent pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen", a mai declarat presedintele Senatului.
Antonescu a fost intrebat cum se face ca a luat decizia de a lipsi de la discursul presedintelui din Parlament, insa a participat alaturi de acesta la intalniri atat oficiale, cat si neoficiale.
"In situatia investirii Guvernului la Cotroceni, era un guvern legal si pe deplin legitim si investirea Guvernului se face din punct de vedere oficial de catre presedintele Romaniei, de catre cel care detine legal aceasta calitate si am fost prezent in calitate de presedinte al Senatului", a replicat Antonescu.
In ceea ce priveste intalnirea cu Traian Basescu din biroul sau de la Senat, liderul PNL a sustinut ca seful statului a facut o solicitare de discutii "in calitatea sa legala de presedinte al tarii" pe subiecte de interes national.
"Despre intalnirea cu «pactul», aceea a fost o intalnire neoficiala, dar in care, avand in vedere tot situatia legala a presedintelui si nicidecum prezumand sau recunoscand conditia sa de legitimitate, am acceptat sa particip impreuna cu premierul, care era premier in execitiu si care urma sa fie desemnat", a mai afirmat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a sustinut ca respecta decizia lui Victor Ponta de a participa la sedinta celor doua Camere. "Nu este vreun motiv de galceava sau vreun semn de divergenta, fiecare luam deciziile pe baza unor criterii si pe baza unor semnificatii pe care le dam gesturilor noastre. Din punct de vedere legal, din punct de vedere constitutional - spre deosebire de investirea Guvernului - nu este obligatorie nici prezenta mea, nici prezenta premierului", a declarat presedintele Senatului.
Ponta: O sa fiu la inceputul discursului lui Basescu din Parlament, apoi merg la Guvern
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in calitate de prim-ministru, va participa la inceputul discursului presedintelui Traian Basescu din Parlament, dupa care va pleca la Guvern si a aratat ca fiecare parlamentar are o optiune de a fi prezent sau nu."Eu sunt primul-ministru si, pe baza unei relatii institutionale normale, o sa fiu la inceput, dupa care trebuie sa merg inapoi la Guvern, pentru ca trebuie sa ma intalnesc cu ministrul britanic pentru relatii europene. Fiecare grup, fiecare parlamentar are o optiune, cei de la PSD fac ce cred ei mai bine", a precizat Ponta, intrebat despre participarea la discursul presedintelui Basescu din Parlament.
Ponta a adaugat ca "e in regula" ca parlamentarii liberali nu au o pozitie comuna cu cei de la PSD si nu vor participa la discursul sefului statului si a aratat ca "numai la PCR si PDL erau toate parerile la fel". "La noi, mai gandeste fiecare cu mintea lui", a adaugat el.
Victor Ponta a mai spus ca presedintele Traian Basescu are dreptul sa se adreseze Parlamentului si nu l-a impiedicat nimeni, dar ca niciun parlamentar nu are vreo obligatie sa participe.
"Nici nu cred ca e vreo obligatie a vreunui parlamnetar sa asiste, e democratie in Romania, este stat de drept", a adaugat Ponta.
El a explicat ce a vrut sa spuna prin declaratia ca se asteapta ca presedintele sa spuna adevarul in Parlament cu privire la aderarea la Schengen, aratand ca doar presedintele tarii, primul-ministru si ministrul de Externe au acces la toate documentele.
"Eu am cerut public un singur lucru, ca acea campanie mincinoasa si ticaloasa declansata in Romania, ca se opune Franta, Danemarca, Austria, ca sunt 7 tari, ca sunt 10 tari, la un moment dat erau 30 de tari care se opuneau intrarii Romaniei in Schengen, trebuie dezmintita de catre cei 3 oameni care au acces la toate documentele", a mai spus el.
Ponta a mentionat ca in Consiliul JAI au fost 3 tari, Germania cu o pozitie foarte transanta, Olanda si Finlanda cu anumite nuante, care s-au opus intrarii Romaniei acum. El a adaugat ca Olanda si Finanda au vorbit despre decembrie, iar toate celelalte tari au fost in favoarea intrarii Romaniei.
"Cred ca este datoria mea, ca prim-ministru sa fiu corect in informarea media si a publicului roman asupra pozitiilor partenerilor europeni", a mai spus Ponta.
"Cand vad asemenea demers ticalos de dezinformare si de ponegrire a acestor tari si guverne care ne sustin si ne-au sprijinit tot timpul, eu cred ca e de datoria mea sa spun adevarul pe baza acelor documente la care am acces", a adaugat Ponta.
Hasotti: Grupul PNL nu va participa la mesajul lui Basescu, avem dreptul la independenta in USL
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a anuntat, luni. ca parlamentarii PNL nu vor lua parte la sedinta in care presedintele Traian Basescu isi va prezenta mesajul in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, precizand ca in USL grupurile parlamentare au dreptul la independenta."In nume personal fiecare a declarat ca nu doreste sa participe la mesajul pe care domnul presedinte Basescu il transmite maine Parlamentului (...) Este decizia exclusiv, suta la suta, a grupului parlamentar", a sustinut Hasotti, precizand ca nu a existat o indicatie din partea lui Crin Antonescu.
De asemenea, in ceea ce priveste afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, Hasotti a sustinut ca neparticiparea la sedinta de plen nu tine de munca.
"Nu este vorba de munca, este vorba de un gest politic si gestul politic este tot o munca, daca vreti o decizie care inseamna o atitudine politica (...) Domnul presedinte Zgonea inteleg ca maine va conduce lucrarile Camerelor reunite, iar parlamentarii liberali, senatorii liberali vor munci in comisii, vor munci unde vor crede de cuviinta", a afirmat liderul senatorilor PNL.
Totodata, el a fost intrebat daca nu ar fi trebuit sa existe o pozitie comuna a grupurilor PSD si PNL pe subiectul sedintei de marti.
"Eu cred ca suntem in USL, trebuie sa avem pozitii comune, sunt insa momente, sunt cazuri in care grupurile parlamentare trebuie sa dea dovada de o independenta politica si cred ca intreaga opinie publica solicita ca grupurile parlamentare sa aiba si decizii politice", a raspuns senatorul PNL.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca va participa la sedinta de plen reunit in care presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului, el aratand ca, daca omologul sau de la Senat, Crin Antonescu, pleaca, atunci cineva trebuie sa si munceasca.Intrebat daca va participa la sedinta Parlamentului in care presedintele Traian Basescu isi va prezenta mesajul pe teme europene, in conditiile in care presedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus ca nu va fi prezent, Zgonea a raspuns: "Pai daca domnul presedinte Antonescu pleaca, cine conduce sedinta? Si daca toti vicepresedintii de la PSD ar pleca, cine ar conduce sedinta?".
"Trebuie sa fie un vinovat de serviciu. Nu v-ati obisnuit ca eu sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie sa si munceasca", a adaugat Zgonea.
El a aratat ca parlamentarii PSD vor decide daca participa la sedinta de plen reunit in care presedintele Traian Basescu isi va prezenta mesajul pe teme europene si a aratat ca opiniile sunt impartite printre social-democrati.
Toader: Neprezentarea la plen la discursul presedintelui mi se pare o lipsa de respect
Deputatul PDL Mircea Toader a criticat, luni, decizia de neparticipare a unor grupuri parlamentare la discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament, aratand ca presedintele reprezinta institutia prezidentiala si neprezentarea este "o lipsa de respect".
"Discursul presedintelui, indiferent de cum ar fi, reprezinta institutia si neprezentarea mi se pare, normal, o lipsa de respect, nu numai fata de persoana si, in primul rand, fata de institutie", a precizat Toader.
El a adaugat ca actuala putere a avut un asemenea comportament si cand era in opozitie si nu a participat la plen cu gandul sa cada Guvernul. "Le-am spus atunci, roata se intoarce: o sa venim si noi sa facem la fel. Nu are niciun rost, daca nu reusim sa trecem odata de transeele astea. Cand vine alt presedinte, nu mai venim noi si uite asa...", a adaugat Toader.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, PNL, traian basescu, Parlament, PDL, Schengen, valeriu zgonea, Puiu Hasotti,
Dată publicare:
11-03-2013 13:27