Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazinele din România. Este o sursă bună de grăsimi sănătoase

×
Codul embed a fost copiat

Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol.  

Îl produce ficatul dacă ne mișcăm și, de aceea, mișcarea înseamnă cel mai bun medicament pentru vasele de sânge. Îl producem și cu ajutorul grăsimilor poli-nesaturate din pește.

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate. Acestea se duc din farfurie direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite prooxidante.

Ne explica membrul Academiei Române, Anca Sima. Aflăm la Doctor de bine ce se întâmplă în intestin:

Anca Sima, membru al Academiei Române, reprezentant al Institutului de Biopatologie Celulară:Mâncarea conține compuși prooxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși prooxidanți, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL, când îl sintetizează acolo. De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjita în exces, înseamnă grămadă de prooxidanți, grămadă molecule de glicare târzie, zaharul caramelizat adică, asta e mai periculos dacât zahărul ca atare”.

Citește și
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba. Pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

La această formare proastă, am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele, numite artere.

Anca Sima, membru al Academiei Române, reprezentant al Institutului de Biopatologie Celulară:Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de anti-oxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”.

Care intră ușor în vasele de sânge. Dar ca să își indeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început.

Menținem HDL, colesterul bun, funcțional dacă nu mâncăm în exces alimente prăjite. Dacă ne mișcăm. Tot efect antioxidant îl au grăsimile bune, numite polinesaturate, din pește. Asta vrea ficatul uman.

Ștefan Voicu, prof.univ.dr. la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Grăsimile polinesaturate, grăsimea din pește de exemplu, e o grăsime polinesaturată, nu e compet salidă, dar nu curge la temperatura camerei. Cele polinesaturate se mai numesc și grăsimi esențiale pentru că organismul nu este capabil să le sintetizeze, dar are nevoie de ele pentru sinteza de hormoni și sinteza de colesterol bun. Nu le poate lua decât din alimentație. Acizii grași polinesaturați se găsesc în special în carnea de pește gras”.

Peștele gras, preparat la cuptor, fără adaos de ulei, la grătar, la abur sau pește gras din conservă nu se consumă doar de două ori pe săptămână, ci des pe săptămână.

Conserva de sardine, spre exemplu, este un aliment premium, la un preț scăzut.

Sardine in conserva
Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă

Prea mult ulei nu e bine. Prea mult peşte gras e chiar recomandat. Dacă ambele înseamnă grăsimi, de ce au efecte diferite? Pentru că vorbim de două subtanțe chimice diferite: omega 3 și omega 6. Unul anti-inflamator, unul pro-inflamator.  

Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Dieta vegetariană. Care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate, dacă eliminăm produsele de origine animală din alimentație? Care sunt nutrienţii deficitari într-o alimentație vegetariană? Îi aflam imediat.

Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

Când vorbim despre alimentația sănătoasă a românilor, la capitolul "carne" suntem mai degrabă în zona de exces. În schimb consumul de pește are unde să crească- ar trebui să mâncăm pește la fel de des cum mâncăm și carne, măcar de 2-3 ori/săptămână.

Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim
Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim

Despre acizii grași Omega 3 și Omega 6 s-a vorbit mult, știm că sunt grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le poate sintetiza și trebuie aduse din alimentație. De amintit că Omega 3 este antiinflamator, în timp ce Omega 6 favorizează inflamația.

Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală

Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.

Recomandări
Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei de la Cernavodă
Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a atribuit, joi, un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.  

Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României
Franța acuză Rusia că angajează mii de influenceri din Europa pentru a face propagandă pro-rusă. Parisul dă exemplul României

Rusia încearcă să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa, a denunţat miercuri ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot.  

Schengen doar pe hârtie. Bulgaria introduce control temporar la granița cu România chiar de la 1 ianuarie
Schengen doar pe hârtie. Bulgaria introduce control temporar la granița cu România chiar de la 1 ianuarie

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen, executivul de la Sofia a decis introducerea controlalelor la granița comună pentru cel puțin șase luni.