Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazinele din România. Este o sursă bună de grăsimi sănătoase
Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol.
Îl produce ficatul dacă ne mișcăm și, de aceea, mișcarea înseamnă cel mai bun medicament pentru vasele de sânge. Îl producem și cu ajutorul grăsimilor poli-nesaturate din pește.
HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate. Acestea se duc din farfurie direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite prooxidante.
Ne explica membrul Academiei Române, Anca Sima. Aflăm la Doctor de bine ce se întâmplă în intestin:
Anca Sima, membru al Academiei Române, reprezentant al Institutului de Biopatologie Celulară: „Mâncarea conține compuși prooxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși prooxidanți, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL, când îl sintetizează acolo. De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjita în exces, înseamnă grămadă de prooxidanți, grămadă molecule de glicare târzie, zaharul caramelizat adică, asta e mai periculos dacât zahărul ca atare”.
Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba. Pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.
La această formare proastă, am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele, numite artere.
Anca Sima, membru al Academiei Române, reprezentant al Institutului de Biopatologie Celulară: „Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de anti-oxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”.
Care intră ușor în vasele de sânge. Dar ca să își indeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început.
Menținem HDL, colesterul bun, funcțional dacă nu mâncăm în exces alimente prăjite. Dacă ne mișcăm. Tot efect antioxidant îl au grăsimile bune, numite polinesaturate, din pește. Asta vrea ficatul uman.
Ștefan Voicu, prof.univ.dr. la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Grăsimile polinesaturate, grăsimea din pește de exemplu, e o grăsime polinesaturată, nu e compet salidă, dar nu curge la temperatura camerei. Cele polinesaturate se mai numesc și grăsimi esențiale pentru că organismul nu este capabil să le sintetizeze, dar are nevoie de ele pentru sinteza de hormoni și sinteza de colesterol bun. Nu le poate lua decât din alimentație. Acizii grași polinesaturați se găsesc în special în carnea de pește gras”.
Peștele gras, preparat la cuptor, fără adaos de ulei, la grătar, la abur sau pește gras din conservă nu se consumă doar de două ori pe săptămână, ci des pe săptămână.
Conserva de sardine, spre exemplu, este un aliment premium, la un preț scăzut.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, colesterol, omega 3, grasimi saturate, myimpact,
Dată publicare:
01-10-2023 10:07