Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

Ultima actualizare: 05-12-2021 12:30

Când vorbim despre alimentația sănătoasă a românilor, la capitolul "carne" suntem mai degrabă în zona de exces. În schimb consumul de pește are unde să crească- ar trebui să mâncăm pește la fel de des cum mâncăm și carne, măcar de 2-3 ori/săptămână.

Aveți nevoie de argumente pentru asta? Țineți cont de faptul că sănătatea și silueta ar avea de câștigat.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși în nutriție termenul "carne" se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește. Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. Deși e vorba de proteine complete, culmea e că cele din pește se digeră mai ușor pentru că nu au colagen. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile saturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom.

Încă de la diversificarea alimentației, peștele trebuie introdus în dieta celor mici înainte de carnea roșie. La copii, peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale. În caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine.

La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine liposolubile necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare.

Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția - acolo unde carnea la grătar cu salată nu mai dau rezultate.

La același număr de calorii consumate, combinația de proteine și grăsimi din pește poate debloca metabolismul, elimină inflamația din organism și intensifica arderile. Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rolul imunomodulator și obțineți un tablou complet al beneficiilor pe care consumul de pește le are pentru sănătate.

Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie! Cu cat mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură și de crescătorie, proaspăt, în conservă și congelat. Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!

Este varianta perfectă pentru o masă "de slăbit", pus lângă legume sau într-o salată.

Adăugați puțin orez sau niște cartofi și veți avea o farfurie ideală, pentru cei care fac sport și au nevoie de masă musculară.

În sezonul rece puneți bază pe ciorba de pește și pe gătitul la cuptor, iar pentru la vară nu uitați de saramură și pește la grătar. Iar dacă toate astea nu v-au convins, nu-mi rămâne decât să vă ispitesc cu o porție de pește prăjit, cu mămăligă și mujdei de usturoi- că tot vine Moș Nicolae și e dezlegare la pește!

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO