Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.
De aici, recomandarea să mâncăm pește măcar de 2 ori/săptămână.
Vitaminele antioxidante A, C și E se opun ruginirii organismului. Și implicit îmbolnăvirii. Ca să faceți plinul de antioxidanți, consumați legume și fructe de toate culorile, nuci și semințe.
Mineralele, în special zincul și seleniul, sunt esențiale în construcția de anticorpi. Importante sunt și calciul, magneziul și fierul cu efect anti-anemic. Norocul nostru că mineralele există în apă și în toate alimentele.
Produsele pro și pre-biotice au grijă de microBIOTA intestinală, adică de bacteriile bune din intestin, acolo unde este sediul central al imunității noastre. PRObiotic înseamnă cu fermenți vii, adică toate produsele fermentate. Iaurt, murături, borș. Ele întregesc și refac microbiota. PRE-biotic înseamnă hrană necesară pentru coloniile de bacterii benefice din intestin, adică fibre și amidon rezistent din cereale, fructe și legume.
Carbohidrații, la care renuntați atât de ușor pentru că îngrașă, au rolul esențial de a hrăni microbiota. Atenție la curele de slăbire. Dacă eliminați complet făinoaele, poate slăbiți mai repede, dar vor muri de foame și bacteriile benefice din intestin. Conviețuim cu 10.000 de miliarde de bacterii, de care depinde imunitatea noastră. Haideți să avem grijă de ele!
2 kilograme din greutatea unui adult de 60 kilograme sunt reprezentate de ... bacterii, care trebuie hrănite.
Top 10 alimente care cresc imunitatea!
1. Conserva de sardine în sos tomat este un concentrat de omega 3, calciu și fier. Toate se absorb eficient datorită acidității din roșii.
2. Iaurtul și produsele lactate acide conțin lactobacili și bifidobacterii, vitamina A și D. Au și toate mineralele.
3. Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât citricele. Atenție! Nu e de decor, ci se mănâncă la... castron.
4. Ardeiul gras, indiferent de culoare, dar și morcovii, conțin beta caroten. Este un precursor de vitamina A.
5. Ceapa și usturoiul sunt bogate în compuși cu sulf. Aceștia au rol antibacterian și antiviral.
6. Oul este cea mai banală sursă de proteine omega 3, vitamina A și D, plus minerale din belșug.
7. Cartofii, orezul și pastele făinoase, consumate reci au efect pre-biotic. Adică hrănesc bacteriile bune din intestin.
8. Bobul de cacao și cel de cafea conțin sute de substanțe antioxidante, cu efect tonic și de stimulare a organismului.
9. Nucile, sunt bogate în omega 3 și vitamina E.
10. Ceaiul verde conține o substanță capabilă să crească de 5 ori imunitatea organismului prin activarea limfocitelor, globulelor albe din sânge.
Un aport alimentar echilibrat și diversificat este esențial pentru integritatea și buna funcționare a sistemului imunitar. Însă niciun aliment, vitamină sau alt tip de substanță, nu poate oferi garanția unei protecții totale împotriva îmbolnăvirii.
Țineți cont că un stil de viață sănătos reduce riscul de boală și scade durata bolii. Deci merită efortul să ne hrănim bine!
Mihaela Bilic: ”Dacă ar fi să desemnez produsul vedetă al dietei pentru crearea imunitații, aleg salata orientală. Aduce 4 ingrediente importante pentru sănătate: cartof, ceapă, ou și murături, cu efect pro și pre-biotic garantat.”
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, doctor de bine, dieta, imunitate, mihaela bilic,
Dată publicare:
19-09-2021 11:19