Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă

×
Codul embed a fost copiat

Prea mult ulei nu e bine. Prea mult peşte gras e chiar recomandat. Dacă ambele înseamnă grăsimi, de ce au efecte diferite? Pentru că vorbim de două subtanțe chimice diferite: omega 3 și omega 6. Unul anti-inflamator, unul pro-inflamator.  

Ce rol au acestea în alimentația noastră, aflăm în emisiunea „Doctor de bine”.

Cu siguranță ați auzit despre omega 3 și omega 6. Deși au nume similare, efectul lor e diferit iar recomandările de consum sunt total opuse.

Omega 3 are efect antiinflamator și niciodată nu mâncăm suficient. În schimb, omega 6 este proinflamator, prezent din belșug în dietă, iar consumul lui trebuie redus.

Acidul linolenic sau omega 3 poate proveni din 2 surse:

Citește și
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

-vegetale: nuci, semințe de in, legume cu frunze verzi, boabe de soia

-animale: ou, carne, pește gras (sardine, șprot, hamsie, macrou, hering, somon)

De reținut că omega 3 se găsește în alge, deci cu cât peștele este mai mic, cu atât va fi mai bogat în omega 3.

Acidul linoleic de origine vegetală este dificil de utilizat de către noi, oamenii. Deși există omega 3 în iarbă, ghinde sau alge, avem nevoie de un intermediar precum găina, porcul sau sardina care să-l proceseze și să-l concentreze.

Doar produsele de origine animală au bioeficiență crescută la capitolul grăsimi esențiale. Un gălbenuș de ou sau o conservă de sardine conțin dublul dozei de omega 3. Mai simplu și mai accesibil de atât nu se poate.

Acidul linoleic sau omega 6 se găsește în uleiul vegetal de floarea-soarelui sau de porumb, dar și în grăsimea de pui.

Din păcate, gătitul cu mult ulei aduce un exces de omega 6 în alimentație. Aportul zilnic depășește de 4-10 ori doza recomandată, iar efectul lui proinflamator se simte de la articulații până la sistemul cardiovascular.

Pentru îmbunătățirea raportului omega 3 și omega 6 se recomandă un consum moderat de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de pește gras.

Profitați! În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește. Atenție, indiferent cât de mult pește mâncăm, dacă nu eliminăm excesul de ulei efectul proinflamator va predomina. Deci fiți zgârciți. O sticlă de ulei ar trebui să vă ajungă o lună de zile pentru gătit.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Dieta vegetariană. Care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate, dacă eliminăm produsele de origine animală din alimentație? Care sunt nutrienţii deficitari într-o alimentație vegetariană? Îi aflam imediat.

Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

Când vorbim despre alimentația sănătoasă a românilor, la capitolul "carne" suntem mai degrabă în zona de exces. În schimb consumul de pește are unde să crească- ar trebui să mâncăm pește la fel de des cum mâncăm și carne, măcar de 2-3 ori/săptămână.

Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim
Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim

Despre acizii grași Omega 3 și Omega 6 s-a vorbit mult, știm că sunt grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le poate sintetiza și trebuie aduse din alimentație. De amintit că Omega 3 este antiinflamator, în timp ce Omega 6 favorizează inflamația.

Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală

Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.

Recomandări
Israelul își extinde atacurile în Fâșia Gaza în ciuda avertizării SUA. Tensiunea crește alarmant în regiune
Israelul își extinde atacurile în Fâșia Gaza în ciuda avertizării SUA. Tensiunea crește alarmant în regiune

Israelul îşi extinde, luni, operaţiunile în Fâşia Gaza, unde numărul morţilor din rândul civililor palestinieni este în creştere şi sunt noi semne ale unui conflict care se extinde în întreaga regiune, cu incidente în weekend în Irak şi la Marea Roşie.

Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot
Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte, la Bruxelles, în zilele de 4-5 decembrie 2023, pe agenda discuţiilor aflându-se ca subiect posibil şi aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Armata israeliană anunță că l-a ucis pe șeful batalionului Shati al Hamas, responsabil pentru atacul din 7 octombrie
Armata israeliană anunță că l-a ucis pe șeful batalionului Shati al Hamas, responsabil pentru atacul din 7 octombrie

Forţele de Apărarea israeliene (IDF) au anunțat că l-au ucis pe comandantul batalionului Shati al Hamas.