Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă

×
Codul embed a fost copiat

Prea mult ulei nu e bine. Prea mult peşte gras e chiar recomandat. Dacă ambele înseamnă grăsimi, de ce au efecte diferite? Pentru că vorbim de două subtanțe chimice diferite: omega 3 și omega 6. Unul anti-inflamator, unul pro-inflamator.  

Ce rol au acestea în alimentația noastră, aflăm în emisiunea „Doctor de bine”.

Cu siguranță ați auzit despre omega 3 și omega 6. Deși au nume similare, efectul lor e diferit iar recomandările de consum sunt total opuse.

Omega 3 are efect antiinflamator și niciodată nu mâncăm suficient. În schimb, omega 6 este proinflamator, prezent din belșug în dietă, iar consumul lui trebuie redus.

Acidul linolenic sau omega 3 poate proveni din 2 surse:

Citește și
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

-vegetale: nuci, semințe de in, legume cu frunze verzi, boabe de soia

-animale: ou, carne, pește gras (sardine, șprot, hamsie, macrou, hering, somon)

De reținut că omega 3 se găsește în alge, deci cu cât peștele este mai mic, cu atât va fi mai bogat în omega 3.

Acidul linoleic de origine vegetală este dificil de utilizat de către noi, oamenii. Deși există omega 3 în iarbă, ghinde sau alge, avem nevoie de un intermediar precum găina, porcul sau sardina care să-l proceseze și să-l concentreze.

Doar produsele de origine animală au bioeficiență crescută la capitolul grăsimi esențiale. Un gălbenuș de ou sau o conservă de sardine conțin dublul dozei de omega 3. Mai simplu și mai accesibil de atât nu se poate.

Acidul linoleic sau omega 6 se găsește în uleiul vegetal de floarea-soarelui sau de porumb, dar și în grăsimea de pui.

Din păcate, gătitul cu mult ulei aduce un exces de omega 6 în alimentație. Aportul zilnic depășește de 4-10 ori doza recomandată, iar efectul lui proinflamator se simte de la articulații până la sistemul cardiovascular.

Pentru îmbunătățirea raportului omega 3 și omega 6 se recomandă un consum moderat de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de pește gras.

Profitați! În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește. Atenție, indiferent cât de mult pește mâncăm, dacă nu eliminăm excesul de ulei efectul proinflamator va predomina. Deci fiți zgârciți. O sticlă de ulei ar trebui să vă ajungă o lună de zile pentru gătit.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Dieta vegetariană. Care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate, dacă eliminăm produsele de origine animală din alimentație? Care sunt nutrienţii deficitari într-o alimentație vegetariană? Îi aflam imediat.

Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

Când vorbim despre alimentația sănătoasă a românilor, la capitolul "carne" suntem mai degrabă în zona de exces. În schimb consumul de pește are unde să crească- ar trebui să mâncăm pește la fel de des cum mâncăm și carne, măcar de 2-3 ori/săptămână.

Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim
Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim

Despre acizii grași Omega 3 și Omega 6 s-a vorbit mult, știm că sunt grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le poate sintetiza și trebuie aduse din alimentație. De amintit că Omega 3 este antiinflamator, în timp ce Omega 6 favorizează inflamația.

Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală

Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.