Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO
În Rusia au început protestele după anunțarea mobilizării parțiale a lui Vladimir Putin.
UPDATE ora 22:36 Cel puțin 1.045 de persoane au fost reținute în toată Rusia după ce au protestat față de mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info, miercuri, transmite CNN.
UPDATE ora 21:24 Peste 500 de persoane au fost reținute în toată Rusia după ce au protestat față de mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, scrie CNN.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
The situation in #Moscow right now. pic.twitter.com/MUQdGp3DNc
— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022
Aproximativ 100 de arestări au fost efectuate la protestele de la Sankt Petersburg după anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială pentru a crește disponibilitatea trupelor pentru războiul din Ucraina.
Fotografiile difuzate pe canalul Telegram al OVD-Info au arătat poliția din Sankt Petersburg folosind bastoane împotriva protestatarilor. Videoclipurile arată poliția încercând să limiteze mulțimea care se adunase la Catedrala Isakiivskiy.
Videoclipurile de la Moscova au arătat protestatarii purtați de poliție la o demonstrație în centrul orașului. A existat și un videoclip din orașul Ekaterinburg cu o luptă între ofițeri de poliție și protestatari.
Începând cu ora 20:00, ora Moscovei, 535 de persoane au fost reținute în 30 de orașe din Rusia, potrivit OVD-Info.
Arestări au avut loc la Irkutsk și Krasnoyarsk, Ekaterinburg, Chelyabinsk, Novosibirsk, Ulan-Ude, Tomsk, Ufa, Perm, Belgorod și Moscova, potrivit bilanţului OVD-info.
Procuratura din Moscova a publicat, miercuri, o declarație prin care avertizează cetățenii împotriva participării la proteste, amenințându-i cu până la 15 ani de închisoare.
Știre inițială
Protestatarii au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției la Ecaterinburg, Krasnoiarsk sau Novosibirsk.
Procuratura din Moscova a avertizat, miercuri, că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare.
O petiție împotriva mobilizării decretate, intitulată „Nu trebuie să mori pentru Putin”, a strâns deja peste 250.000 de semnături, potrivit portalului de știri Meduza.
Cum se poate schimba cursul războiului din Ucraina după mobilizarea dictată de Vladimir Putin
Cosmin Stan: La ce să ne așteptăm după mobilizarea lui Vladimir Putin?
Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale SEEBRIG: „Rușii s-au găsit într-o situație dificilă după ce au reușit să cucerească apropae o cincime din teritoriul Urainei, numai că de o lună, o lună și jumătate au început contraofensive ale ucrainenilor. Am crezut că direcția principală de contraofensivă va fi zona Herson, în mod deosebit malul drept al râului Nipru, de interes și pentru noi. Iată că ei, însă realizează o surprindere strategică și au o pătrundere importantă în zona nord și est Harkov, dar mai ales la sud de Harkov, surprinzând forțele rusești. Rușii au, de fapt, un deficit de forțe datorită suprafeței mari pe care au cucerit-o și aliniamentelor pe care trebuia să le mențină. Pe de altă parte, începerea contraofensivei în zona Herson și necesității de a încercui gruparea de forțe a ucrainenilor din punga Donbasului și cucerirea în întregime a oblastului Donbas, la sud de Harkov, între Harkov și Izium, au adus prea puține trupe și nu atât de bine calificate din punct de vedere al pregătirii de luptă (...)”.
Cosmin Stan: Credeți că această mișcare de protest care s-a declanșat la nivel național este acea mișcare la care spera toată lumea la începutul războiului, menită să-l răstoarne pe Vladimir Putin?
Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale SEEBRIG: „Să nu ne amăgim. Putin o să spună militarilor care sunt chemați ca rezerviști că trebuie să-și apere viitoarele teritorii ale Federației Ruse, pentru că așa se gândesc, anexarea acestor teritorii, iar pe de altă parte să apere viețile și drepturile la liberatate și folosirea limbii de către frații lor ruși din Ucraina (...)”.
Intervenția integrală a fostului comandant al Brigăzii Multinaționale SEEBRIG, Virgil Bălăceanu, în VIDEO