Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială
Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.
Aurescu a participat, miercuri, la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, potrivit MAE.
Reuniunea a fost găzduită de omologii din Turcia şi Finlanda şi s-a desfăşurat în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, arată un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În cadrul discuţiilor la nivel înalt a fost subliniată necesitatea întăririi rolului medierii, ca instrument esenţial de prevenire şi soluţionare a conflictelor, şi a fost accentuat rolul important al ONU şi al OSCE în domeniu.
În acest context, Bogdan Aurescu a arătat impactul destabilizator al războiului din Ucraina la nivel regional şi global şi a reiterat necesitatea de a identifica măsurile potrivite pentru a pune capăt acestei agresiuni.
Ministrul român a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare, precizează MAE.
Potrivit sursei citate, el a subliniat că astfel de acţiuni nu fac decât să escaladeze situaţia şi a evidenţiat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să îşi menţină unitatea şi solidaritatea în respingerea acestor acţiuni şi în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internaţional şi ordinea bazată pe reguli.
Şeful diplomaţiei române a arătat că România a avut o contribuţie substanţială la accelerarea eforturilor pentru asigurarea securităţii alimentare globale, prin facilitarea transportului a peste 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România, care însumează aproximativ 60% din exporturile ucrainene până la acest moment.
De asemenea, el a evidenţiat imperativul de a utiliza medierea pentru a opri escaladarea situaţiei de la centrala Zaporojie, inclusiv pentru demilitarizarea completă a zonei, adaugă MAE.
Ministrul român a arătat, de asemenea, că atunci când medierea eşuează, utilizarea mecanismelor jurisdicţionale pentru identificarea unor soluţii la conflicte devine necesară.
Bogdan Aurescu a amintit că România şi-a exprimat susţinerea pentru Ucraina în domeniul justiţiei internaţionale şi prin iniţierea, alături de alte 39 de state, a procedurilor pe rolul Curţii Penale Internaţionale, prin Declaraţia de Intervenţie în procesul aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în dosarul privind „Acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, precum şi prin decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse, decizie anunţată la 16 septembrie.
Ministrul român a reiterat susţinerea pentru procesele de mediere cu scopul de a ajunge la soluţionarea paşnică a conflictelor, inclusiv pentru soluţionarea conflictelor prelungite.
La reuniune au participat miniştri ai Afacerilor Externe din statele membre ale acestui format, inter alia, din Algeria, Pakistan, Maroc, Malta, Letonia, Ungaria şi Panama, precum şi Secretarul General al OSCE, Helga Schmid.
Sursa: Agerpres
Etichete: bogdan aurescu, vladimir putin, armata, mobilizare,
Dată publicare:
21-09-2022 21:20