Șoc în Rusia după anunțul lui Putin. Bursa s-a prăbușit, iar opoziția îndeamnă la proteste în toate orașele

×
Codul embed a fost copiat

Anunțul lui Putin a produs un șoc important în toată Rusia. Bursa s-a prăbușit, iar vânzarea biletelor de avion a explodat, pentru că foarte mulți ruși încearcă să fugă din țară de frica mobilizării.

Ministrul rus al Apărării a anunțat că sunt vizați 300.000 de oameni pentru a întări trupele de pe front.

Suntem în a 210-zi a războiului și am ajuns în punctul în care Rusia caută întăriri.

Pentru început, să ne amintim cu ce forțe a început acest război. Pe 24 februarie, ziua invaziei, armata Rusiei avea mobilizați 190.000 de militari, în timp ce Ucraina număra 145.000 de soldați în serviciu. Lor li se adăugau 300.000 de rezerviști ucraineni.

După șapte luni de război, pierderile sunt serioase în ambele tabere. Potrivit oficialilor ucraineni, în război ar fi fost eliminați până acum aproximativ 55.100 de militari ruși. De cealaltă parte, într-o rară ieșire publică pe această temă, ministrul rus al Apărării susține că armata sa a pierdut doar aproximativ 6.000 de soldați.

Citește și
Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă ”retorica nucleară periculoasă” a lui Putin
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cifra avansată nu explică însă de ce Putin se vede totuși nevoit să mobilizeze acum rezerviștii.

Serghei Șoigu, Ministrul Apărării din Rusia: ”Avem o resursă uriașă de mobilizare din rândul celor care nu au luat parte la operațiuni militare, dar care au expertiză militară. Avem aproape 25 de milioane de oameni care corespund acestor criterii. 300.000 de rezerviști vor fi chemați. Vreau să precizez foarte clar că asta nu se va face dintr-odată, ci înrolarea se va face în mod constant”.

Studenții nu ar fi vizați 

Șoigu a mai ținut să precizeze că nu se referă la studenți. Mobilizarea parțială îi vizează însă pe toți ceilalți bărbați adulți ai Rusiei, având în vedere că serviciul militar este obligatoriu în această țară. În aceste condiții, căutările pe Google „cum să scapi de armată” și „cum să părăsești Rusia” au crescut spectaculos. Și căutările de bilete de avion pentru plecarea din Rusia s-au înmulțit, iar locurile pentru zborurile imediate s-au epuizat rapid.

Un bilet spre Dubai, de pildă, a ajuns să coste peste 5.000 de dolari, însă nu mai sunt locuri disponibile în următoarea săptămână. Potrivit cotidianului francez Le Monde, companiile aeriene nu mai pot vinde bilete bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, decât cu aprobarea Ministerului Apărării rus.

Mișcarea rusă de opoziţie "Vesna" a făcut apel la proteste naționale în Federația Rusă. Activiștii i-au îndeamnat pe oameni să se strângă în această seară în centrul fiecărui oraș din Rusia.

„Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, aşa sună apelul la proteste. Aflat după gratii, liderul opoziției Alexei Navalnîi a primit cu aceeași surpriză vestea mobilizării.

Alexei Navalny: ”Această crimă, acest război criminal continuu se înrăutățește, se adâncește iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni. Vrea să mânjească sute de mii de oameni cu acest sânge. Desigur, asta va conduce la tragedii uriașe, la pierderi uriașe.”

Între timp, purtătorul de cuvânt al Președinției, Dmitri Peskov, a precizat că în scurt timp guvernul rus va anunța ce categorii din rândul bărbaților adulți vor putea amâna răspunsul la convocare.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 210. UE: Mobilizarea rezerviştilor şi referendumurile de anexare arată ”deznădejdea” lui Putin

Harkov
Explozii puternice, la Harkov. Au fost lovite clădiri rezidenţiale și mai mulți oameni au rămas blocați

Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale.

 

herson, protest
Separatiştii ruşi din Doneţk, Lugansk şi Herson organizează referendumuri pentru alipirea de Rusia între 23 şi 27 septembrie

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

 

Mesajul lui Vladimir Putin la moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Vă doresc curaj”
„Nu e o cacealma”. O nouă amenințare nucleară a lui Putin. „Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la îndemână”

Vladimir Putin a lansat, miercuri, un nou avertisment către Occident, care, potrivit lui, supune Moscova unui "şantaj nuclear". „Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână”, a spus președintele rus.

Vladimir Putin
Ce prevede decretul privind mobilizarea militară în Rusia, semnat de Vladimir Putin. DOCUMENT

Serviciul de presă al Kremlinului a publicat textul integral al decretului semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială în Federația Rusă.

moscova
Efectele anunțului făcut de Putin privind mobilizarea rezerviștilor. Ce se întâmplă în Rusia

Moneda rusească a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni.

Nicolae Ciuca
Reacția lui Nicolae Ciucă după anunțul făcut de Vladimir Putin: „Sper ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”

Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o primă reacţie după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviştilor.

avion aripa
Rușii se grăbesc să cumpere bilete pentru a pleca din țară după anunțul lui Vladimir Putin

Rușii se grăbesc să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară, chiar după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială.

Euro
Euro a căzut după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială. Ce monedă a crescut

Dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială.  

arme armata razboi
Primele măsuri luate în Europa, după decizia lui Vladimir Putin: Țara care a pus armata în alertă maximă

Letonia este prima țară care a anunțat măsuri față de rușii care fug de mobilizare, iar Lituania a crescut nivelul de alertă al armatei.

zboruri avion UE Romania bilete pret
”Unde poți să fugi din Rusia chiar acum”. Lista țărilor în care se pot refugia cetățenii ruși

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, foarte mulți cetățeni intenționează să plece din țară iar publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care pot pleca.

Rusia, Putin, armata
Ce spune Rusia despre posibilitatea de a-și închide granițele pentru a evita fuga rușilor

Guvernul rus va anunţa "foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat, miercuri, Kremlinul.

Andrei Guruliov
Parlamentar al Rusiei, despre anunțul privind mobilizarea militară: ”Este începutul sfârșitului Ucrainei”

Deputatul Dumei de Stat Andrei Guruliov s-a arătat foarte entuzismat de anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială, susținând că această măsură va însemna ”sfârșitul” Ucrainei.

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden, după discursul lui Putin: „Vom fi solidari cu Ucraina, vom fi soldari împotriva agresiunii Rusiei, punct”

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia „a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”.

Vladimir Putin
Un deputat rus dă asigurări că Moscova nu va lansa prima un atac nuclear

Moscova va recurge la armele nucleare „doar ca răspuns" la o ameninţare nucleară la adresa Rusiei, a declarat, miercuri, un deputat rus.

 

Vladimir Putin
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Mihailo Podoliak
Occidentul trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”nouă etapă a războiului”, declară Mihailo Podoliak

Aliaţii occidentali ai Ucrainei trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”ultimă etapă a războiului”, ”caracterizată prin încercarea de anexare a teritoriilor, mobilizare şi şantaj nuclear”, a declarat consilierul Mihailo Podoliak.

prizonieri
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

 

Proteste Rusia - 5
Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO

În Rusia au început protestele după anunțarea mobilizării parțiale a lui Vladimir Putin.

Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”
Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”

Vladimir Putin amenință din nou cu armele nucleare, după ce a pretins că Occidentul șantajează nuclear Rusia. „Nu este o cacealma!” avertizează liderul de la Kremlin.

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Ucraina
Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială pentru a-și întări trupele în Ucraina, după eșecurile majore pe care le-a suferit armata rusă în această lună.

Vladimir Putin
Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Putin privind mobilizarea

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor avea, mierucuri, o întâlnire de urgenţă la New York, transmite Reuters.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Anunţurile lui Putin sunt ”un act de disperare”, denunţă cancelarul german Olaf Scholz
Anunţurile lui Putin sunt ”un act de disperare”, denunţă cancelarul german Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz cataloghează drept un ”act de disperare” deciziile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi, pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă ”retorica nucleară periculoasă” a lui Putin
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă ”retorica nucleară periculoasă” a lui Putin

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă miercuri ”retorica nucleară periculoasă” a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat regătit să folosească împotriva Occidentului ”toate mijloacele” din arsenalul pe care-l are, scrie AFP.

Președintele Klaus Iohannis: ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin”
Președintele Klaus Iohannis: ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin”

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat, miercuri, după anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind mobilizarea militară parțială.  

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.