Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin amenință din nou cu armele nucleare, după ce a pretins că Occidentul șantajează nuclear Rusia. „Nu este o cacealma!” avertizează liderul de la Kremlin.

În primul său discurs către națiune, după invadarea Ucrainei, Putin a anunțat și mobilizarea parțială, prin care vor fi chemați sub arme, pentru început, până la 300.000 de rezerviști.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat, și nu trebuie să fie niciodată purtat”, i-a transmis lui Putin, miercuri seară, președintele american Joe Biden.

Vladimir Putin: „Celor care își permit astfel de afirmații cu privire la Rusia, vreau să le reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele sunt mai moderne decât cele de care dispun țările NATO. Iar atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma."

Așa a amenințat Putin, în prima sa adresare către națiune de la invadarea Ucrainei, acum șapte luni. Și parcă a fost ecoul discursului din 24 februarie, spun experții. Din nou halucinant, și pe alocuri paranoic, vorbind din realitatea sa paralelă.

Citește și
Cancelarul german uimește prin atitudinea combativă față de Putin. ”Nu știu cât are de gând să fie președinte, dar nu veșnic”
Anunţurile lui Putin sunt ”un act de disperare”, denunţă cancelarul german Olaf Scholz
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Occidentul vrea să distrugă Rusia, și Vestul este cel care s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriva Rusiei - pretinde Putin.

Vladimir Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune. Vorbim nu doar despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, încurajată de Occident, care ar putea duce la o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO privind posibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei - arme nucleare. Voi sublinia încă o dată – cu toate mijloacele de care dispunem! Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare, ar trebui să știe că amenințările se pot întoarce împotriva lor."

Putin cheamă rușii la arme

Pe de altă parte, Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia - începând chiar de azi.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a asigura securitatea națiunii și poporului nostru în teritoriile eliberate, consider că este necesar să susțin propunerile Ministerului Apărării și ale Statului Major General de a organiza o mobilizare parțială în Rusia."

Atât președintele Putin - în adresarea sa către națiune, înregistrată și difuzată miercuri dimineață, cât și ministrul apărării, Serghei Șoigu, s-au străduit să sublinieze că mobilizarea decretată este strict parțială.

Doar rezerviștii vor fi chemați, a insistat Putin. 300.000 pentru început, a completat Șoigu.

Vladimir Putin: „Repet, vorbim despre mobilizare parțială, adică vor fi supuși conscripției doar cetățenii care se află în prezent în rezervă, în primul rând cei care au servit în forțele armate, au o anumită specialitate militară și experiență relevantă."

Îi vom apăra pe "oamenii noștri" din Donbas - a declarat Vladimir Putin, după ce separatiştii pro-ruși au anunțat organizarea unor așa numite referendumuri, în acele părți din teritoriul Ucrainei aflate sub control rusesc.

Vladimir Putin: „Parlamentele republicilor populare din Donbas și, de asemenea, administrațiile militaro-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie au luat decizia de a organiza referendumuri privind viitorul acestor teritorii. Și ne-au cerut să sprijinim un astfel de pas. Voi sublinia că vom face totul pentru a oferi condiții sigure în timpul referendumurilor, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Vom sprijini decizia pe care o iau privind viitorul lor."

Reacțiile liderilor lumii

Cât de multe ar fi amenințările și propaganda rusă, acestea nu pot ascunde faptul că invazia în Ucraina eșuează - a fost reacţia guvernului de la Londra.

Joe Biden: „Un proeminent membru al Consiliului de securitate ONU și-a invadat vecinul, încercând să șteargă un stat suveran de pe hartă. Chiar astăzi, președintele Putin a făcut noi amenințări nucleare la adresa Europei. Și acum Rusia cheamă noi soldați să meargă la război. Iar Kremlinul organizează așa-zise referendumuri, încercând să anexeze părți din Ucraina, într-o nouă încălcare flagrantă a Cartei ONU. Putin a pretins că acționează pentru că Rusia este amenințată. Dar nimeni nu amenință Rusia.”

La fel ca Statele Unite, Germania și Franța au spus că nu vor recunoaște niciodată asemenea referendumuri fabricate și rușinoase. Întregul proces este o parodie - a declarat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia a declarat război, a invadat această regiune, a bombardat-o, a omorât oameni, a pus pe fugă alți oameni și acum spune că va organiza un referendum. Dacă acest lucru nu ar fi tragic, am putea râde. Este cinic. Este evident că nu va fi recunoscut de comunitatea internațională și, prin urmare, nu va avea consecințe juridice."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Putin va renunța la război și la ambițiile sale imperialiste doar dacă își dă seama că nu poate câștiga. Nu vom accepta o pace dictată de Rusia.”

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 210. UE: Mobilizarea rezerviştilor şi referendumurile de anexare arată ”deznădejdea” lui Putin

Harkov
Explozii puternice, la Harkov. Au fost lovite clădiri rezidenţiale și mai mulți oameni au rămas blocați

Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale.

 

herson, protest
Separatiştii ruşi din Doneţk, Lugansk şi Herson organizează referendumuri pentru alipirea de Rusia între 23 şi 27 septembrie

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

 

Mesajul lui Vladimir Putin la moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Vă doresc curaj”
„Nu e o cacealma”. O nouă amenințare nucleară a lui Putin. „Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la îndemână”

Vladimir Putin a lansat, miercuri, un nou avertisment către Occident, care, potrivit lui, supune Moscova unui "şantaj nuclear". „Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână”, a spus președintele rus.

Vladimir Putin
Ce prevede decretul privind mobilizarea militară în Rusia, semnat de Vladimir Putin. DOCUMENT

Serviciul de presă al Kremlinului a publicat textul integral al decretului semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială în Federația Rusă.

moscova
Efectele anunțului făcut de Putin privind mobilizarea rezerviștilor. Ce se întâmplă în Rusia

Moneda rusească a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni.

Nicolae Ciuca
Reacția lui Nicolae Ciucă după anunțul făcut de Vladimir Putin: „Sper ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”

Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o primă reacţie după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviştilor.

avion aripa
Rușii se grăbesc să cumpere bilete pentru a pleca din țară după anunțul lui Vladimir Putin

Rușii se grăbesc să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară, chiar după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială.

Euro
Euro a căzut după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială. Ce monedă a crescut

Dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială.  

arme armata razboi
Primele măsuri luate în Europa, după decizia lui Vladimir Putin: Țara care a pus armata în alertă maximă

Letonia este prima țară care a anunțat măsuri față de rușii care fug de mobilizare, iar Lituania a crescut nivelul de alertă al armatei.

zboruri avion UE Romania bilete pret
”Unde poți să fugi din Rusia chiar acum”. Lista țărilor în care se pot refugia cetățenii ruși

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, foarte mulți cetățeni intenționează să plece din țară iar publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care pot pleca.

Rusia, Putin, armata
Ce spune Rusia despre posibilitatea de a-și închide granițele pentru a evita fuga rușilor

Guvernul rus va anunţa "foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat, miercuri, Kremlinul.

Andrei Guruliov
Parlamentar al Rusiei, despre anunțul privind mobilizarea militară: ”Este începutul sfârșitului Ucrainei”

Deputatul Dumei de Stat Andrei Guruliov s-a arătat foarte entuzismat de anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială, susținând că această măsură va însemna ”sfârșitul” Ucrainei.

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden, după discursul lui Putin: „Vom fi solidari cu Ucraina, vom fi soldari împotriva agresiunii Rusiei, punct”

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia „a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”.

Vladimir Putin
Un deputat rus dă asigurări că Moscova nu va lansa prima un atac nuclear

Moscova va recurge la armele nucleare „doar ca răspuns" la o ameninţare nucleară la adresa Rusiei, a declarat, miercuri, un deputat rus.

 

Vladimir Putin
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Mihailo Podoliak
Occidentul trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”nouă etapă a războiului”, declară Mihailo Podoliak

Aliaţii occidentali ai Ucrainei trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”ultimă etapă a războiului”, ”caracterizată prin încercarea de anexare a teritoriilor, mobilizare şi şantaj nuclear”, a declarat consilierul Mihailo Podoliak.

prizonieri
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

 

Proteste Rusia - 5
Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO

În Rusia au început protestele după anunțarea mobilizării parțiale a lui Vladimir Putin.

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Rusia
Șoc în Rusia după anunțul lui Putin. Bursa s-a prăbușit, iar opoziția îndeamnă la proteste în toate orașele

Anunțul lui Putin a produs un șoc important în toată Rusia. Bursa s-a prăbușit, iar vânzarea biletelor de avion a explodat, pentru că foarte mulți ruși încearcă să fugă din țară de frica mobilizării.

Ucraina
Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială pentru a-și întări trupele în Ucraina, după eșecurile majore pe care le-a suferit armata rusă în această lună.

Vladimir Putin
Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Putin privind mobilizarea

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor avea, mierucuri, o întâlnire de urgenţă la New York, transmite Reuters.

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Anunţurile lui Putin sunt ”un act de disperare”, denunţă cancelarul german Olaf Scholz
Anunţurile lui Putin sunt ”un act de disperare”, denunţă cancelarul german Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz cataloghează drept un ”act de disperare” deciziile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi, pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă ”retorica nucleară periculoasă” a lui Putin
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă ”retorica nucleară periculoasă” a lui Putin

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă miercuri ”retorica nucleară periculoasă” a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat regătit să folosească împotriva Occidentului ”toate mijloacele” din arsenalul pe care-l are, scrie AFP.

Președintele Klaus Iohannis: ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin”
Președintele Klaus Iohannis: ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin”

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat, miercuri, după anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind mobilizarea militară parțială.  

”Unde poți să fugi din Rusia chiar acum”. Lista țărilor în care se pot refugia cetățenii ruși
”Unde poți să fugi din Rusia chiar acum”. Lista țărilor în care se pot refugia cetățenii ruși

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, foarte mulți cetățeni intenționează să plece din țară iar publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care pot pleca.

Recomandări
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.