Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin

Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială pentru a-și întări trupele în Ucraina, după eșecurile majore pe care le-a suferit armata rusă în această lună.

Într-un discurs în care s-a adresat națiunii, Vladimir Putin a susținut că Rusia este amenințată direct cu „dezintegrarea” de către puterile occidentale care susțin guvernul de la Kiev, relatează BBC într-o analiză.

Vladimir Putin a amenințat, din nou, cu armele nucleare după ce a pretins că Occidentul șantajează nuclear Rusia.

Mesajul său a venit la o zi după ce liderii instalați de ruși din patru regiuni din estul și sudul Ucrainei au anunțat planuri pentru așa-zise referendumuri, începând din această săptămână, cu privire la aderarea la Rusia. Crimeea a fost anexată de Rusia după o astfel de mișcare în 2014.

Ce înseamnă această mobilizare parțială pentru Ucraina

Vladimir Putin: Celor care își permit astfel de afirmații cu privire la Rusia, vreau să le reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele sunt mai moderne decât cele de care dispun țările NATO, iar atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma".

Citește și
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Așa a amenințat Putin în prima sa adresare către națiune de la invadarea Ucrainei, acum șapte luni. Și parcă a fost ecoul discursului din 24 februarie, spun experții. Din nou halucinant și, pe alocuri paranoic, vorbind din realitatea sa paralelă.

Rusia intenționează să cheme aproximativ 300.000 de rezerviști - adică oameni care au avut pregătire militară și, a subliniat Vladimir Putin, care au competențe de specialitate necesare în conflictul din Ucraina. Ei vor include mulți ofițeri de rezervă, inclusiv unii peste 60 de ani, retrași la pensie.

În teorie, Rusia ar putea mobiliza aproximativ 25 de milioane de oameni pentru serviciul militar, dar acest lucru nu este încă luat în considerare. Atât președintele Putin, cât și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au subliniat că recruții nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

Șoigu a spus că trupele suplimentare au fost necesare pentru a apăra o linie a frontului care se întinde pe aproximativ 1.000 km.

Mobilizarea se va desfășura pe luni de zile, iar Putin a spus anterior că Rusia este pregătită pentru o luptă lungă. Agenția de presă Reuters spune că este prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar Kremlinul a trimis mii de recruți să lupte în Afganistan în anii 1980, iar mai târziu în Cecenia, în Caucazul de Nord.

Mulți recruți prost pregătiți au fost uciși în acele războaie costisitoare, iar de data aceasta Kremlinul pare nerăbdător să evite să alimenteze sentimentul anti-război.

Sunt forțele Rusiei mai puternice decât ale Ucrainei

Armata Rusiei este numeric superioară celei Ucrainei, dar tacticile de luptă ale Ucrainei și armele occidentale de precizie au redus acest decalaj.

Forța inițială de invazie a Rusiei în februarie număra aproximativ 190.000 de soldați, pe lângă mii de luptători pro-ruși din regiunea Donbas.

Kremlinul a lansat o acțiune masivă de recrutare, oferind stimulente financiare mari. Așa că au fost recrutate trupe suplimentare, în special din regiunile sărace din Siberia și Caucaz, inclusiv luptători ceceni experimentați.

Rusia are o limită normală de puțin peste un milion de militari și aproape 900.000 de personal civil, dar luna trecută președintele Putin a semnat un decret de recrutare a altor 137.000.

În prezent, bărbații ruși de 18-27 de ani sunt obligați să facă serviciul militar, de obicei timp de un an, dar există multe scutiri din motive medicale sau pentru studenți.

Rusia a negat inițial că ar fi trimis soldați conscriși în Ucraina, dar mai mulți ofițeri au fost sancționați după ce au ieșit la iveală cazuri în care recruți au fost forțați să semneze contracte. Președintele Putin a insistat apoi că niciun conscris nu va fi trimis în luptă.

Înainte de invazie, numărul militar al Ucrainei era mult mai mic - aproximativ 196.600 de militari activi, dar Kievul a ordonat o mobilizare în masă, care a sporit aceste cifre.

Cum se schimbă lucrurile acum


Marea contraofensivă a Ucrainei în regiunea de nord Harkiv a dat Kremlinul înapoi, spun analiștii și politicienii occidentali, ceea ce explică ultima mișcare a lui Vladimir Putin.

Ministrul Apărării Şoigu a dat, miercuri, un nou număr de morţi - 5.937 de militari ruşi ucişi, dar aceasta este încă mult sub estimarea de 25.000 de morți dată de Ministerul Apărării din Marea Britanie în iunie, în timp ce Ucraina susține că cifra este de aproximativ 50.000.

A rezultat că Rusia recrutează prizonieri pentru a lupta, în timp ce se luptă cu pierderile sale grele. În războiul din 1979-1989 din Afganistan, armata sovietică a pierdut aproximativ 15.000 de militari.

BBC a stabilit că pierderile Rusiei în Ucraina includ peste 1.000 de ofițeri de elită, inclusiv mulți piloți, experți în informații și specialiști.

Amenință Putin cu escaladarea sau chiar cu un război nuclear?


Președintele Putin i-a criticat pe susținătorii occidentali ai Kievului pentru că au făcut „amenințări” anti-ruse și a avertizat că orice amenințare la adresa integrității teritoriale a Rusiei va fi întâmpinată cu orice arme le va considera necesare Kremlinul.

Țara noastră are și diverse arme de distrugere în masă și, în unele categorii, mai moderne decât cele deținute de țările NATO”, a spus el. „Acesta nu este cacealma”, a adăugat el.

Doctrina militară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare tactice dacă statul rus este amenințat cu distrugerea.

Rusia a folosit deja rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care pot zbura mai repede de 6.000 km/h (3.730 mph), dar analiștii spun că acest lucru nu a schimbat jocul.

Dacă Rusia susține, în urma unor referendumuri controversate, că mai multe părți ale Ucrainei s-au alăturat Rusiei, atunci poate pretinde și că Rusia însăși este sub atacul NATO.

Kievul și liderii occidentali văd „referendumurile” ca pe o deghizare pentru acapararea de pământ a Rusiei. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a spus că „referendumurile simulate” și mobilizarea sunt semne ale slăbiciunii Rusiei.

Premierul olandez Mark Rutte a numit mișcarea militară a lui Putin „un semn de panică”.

Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte”, a spus el, adăugând că l-a lăsat netulburat.

Alți politicieni occidentali au minimizat, de asemenea, orice amenințare de escaladare nucleară.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 210. UE: Mobilizarea rezerviştilor şi referendumurile de anexare arată ”deznădejdea” lui Putin

Harkov
Explozii puternice, la Harkov. Au fost lovite clădiri rezidenţiale și mai mulți oameni au rămas blocați

Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale.

 

herson, protest
Separatiştii ruşi din Doneţk, Lugansk şi Herson organizează referendumuri pentru alipirea de Rusia între 23 şi 27 septembrie

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

 

Mesajul lui Vladimir Putin la moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Vă doresc curaj”
„Nu e o cacealma”. O nouă amenințare nucleară a lui Putin. „Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la îndemână”

Vladimir Putin a lansat, miercuri, un nou avertisment către Occident, care, potrivit lui, supune Moscova unui "şantaj nuclear". „Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână”, a spus președintele rus.

Vladimir Putin
Ce prevede decretul privind mobilizarea militară în Rusia, semnat de Vladimir Putin. DOCUMENT

Serviciul de presă al Kremlinului a publicat textul integral al decretului semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială în Federația Rusă.

moscova
Efectele anunțului făcut de Putin privind mobilizarea rezerviștilor. Ce se întâmplă în Rusia

Moneda rusească a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni.

Nicolae Ciuca
Reacția lui Nicolae Ciucă după anunțul făcut de Vladimir Putin: „Sper ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”

Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o primă reacţie după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviştilor.

avion aripa
Rușii se grăbesc să cumpere bilete pentru a pleca din țară după anunțul lui Vladimir Putin

Rușii se grăbesc să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară, chiar după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială.

Euro
Euro a căzut după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială. Ce monedă a crescut

Dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială.  

arme armata razboi
Primele măsuri luate în Europa, după decizia lui Vladimir Putin: Țara care a pus armata în alertă maximă

Letonia este prima țară care a anunțat măsuri față de rușii care fug de mobilizare, iar Lituania a crescut nivelul de alertă al armatei.

zboruri avion UE Romania bilete pret
”Unde poți să fugi din Rusia chiar acum”. Lista țărilor în care se pot refugia cetățenii ruși

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, foarte mulți cetățeni intenționează să plece din țară iar publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care pot pleca.

Rusia, Putin, armata
Ce spune Rusia despre posibilitatea de a-și închide granițele pentru a evita fuga rușilor

Guvernul rus va anunţa "foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat, miercuri, Kremlinul.

Andrei Guruliov
Parlamentar al Rusiei, despre anunțul privind mobilizarea militară: ”Este începutul sfârșitului Ucrainei”

Deputatul Dumei de Stat Andrei Guruliov s-a arătat foarte entuzismat de anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială, susținând că această măsură va însemna ”sfârșitul” Ucrainei.

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden, după discursul lui Putin: „Vom fi solidari cu Ucraina, vom fi soldari împotriva agresiunii Rusiei, punct”

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia „a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”.

Vladimir Putin
Un deputat rus dă asigurări că Moscova nu va lansa prima un atac nuclear

Moscova va recurge la armele nucleare „doar ca răspuns" la o ameninţare nucleară la adresa Rusiei, a declarat, miercuri, un deputat rus.

 

Vladimir Putin
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Mihailo Podoliak
Occidentul trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”nouă etapă a războiului”, declară Mihailo Podoliak

Aliaţii occidentali ai Ucrainei trebuie să ”răspundă decisiv şi fără ezitare” la această ”ultimă etapă a războiului”, ”caracterizată prin încercarea de anexare a teritoriilor, mobilizare şi şantaj nuclear”, a declarat consilierul Mihailo Podoliak.

prizonieri
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

 

Proteste Rusia - 5
Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO

În Rusia au început protestele după anunțarea mobilizării parțiale a lui Vladimir Putin.

Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”
Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”

Vladimir Putin amenință din nou cu armele nucleare, după ce a pretins că Occidentul șantajează nuclear Rusia. „Nu este o cacealma!” avertizează liderul de la Kremlin.

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Rusia
Șoc în Rusia după anunțul lui Putin. Bursa s-a prăbușit, iar opoziția îndeamnă la proteste în toate orașele

Anunțul lui Putin a produs un șoc important în toată Rusia. Bursa s-a prăbușit, iar vânzarea biletelor de avion a explodat, pentru că foarte mulți ruși încearcă să fugă din țară de frica mobilizării.

Vladimir Putin
Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Putin privind mobilizarea

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor avea, mierucuri, o întâlnire de urgenţă la New York, transmite Reuters.

 

Citește și...
Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puțin la iarnă
Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puțin la iarnă

În contextul majorării cu 50% a prețului la gazele naturale în 2022 față de 2021, oamenii se gândesc la metode pentru a reduce costul facturii la gaz.

Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”
Discursul „paralel” al lui Putin: „Șantajul nuclear a intrat în acțiune”

Vladimir Putin amenință din nou cu armele nucleare, după ce a pretins că Occidentul șantajează nuclear Rusia. „Nu este o cacealma!” avertizează liderul de la Kremlin.

Șoc în Rusia după anunțul lui Putin. Bursa s-a prăbușit, iar opoziția îndeamnă la proteste în toate orașele
Șoc în Rusia după anunțul lui Putin. Bursa s-a prăbușit, iar opoziția îndeamnă la proteste în toate orașele

Anunțul lui Putin a produs un șoc important în toată Rusia. Bursa s-a prăbușit, iar vânzarea biletelor de avion a explodat, pentru că foarte mulți ruși încearcă să fugă din țară de frica mobilizării.

Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear
Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.