"Nea Marin Miliardar", mai urmarit decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie
"Cand am descoperit filmul, am descoperit viata". Este marturia maestrului Nicolaescu, care poate sa isi traga de acum sufletul impacat ca ne-a lasat noua ca mostenire o avere artistica inestimabila.
Cele peste 60 de filme regizate - despre care spunea cu atata mandrie ca sunt copiii sai - vor fi pururi dovada vie a unei vieti pe care si-a dedicat-o in totalitate cinematografiei.
In cei 40 de ani de cariera, Sergiu Nicolaescu a facut peste 60 de filme si a interpretat 35 de roluri memorabile, de la cel al comisarului Moldovan, pana la Mircea cel Batran sau Carol I.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In cateva cuvinte, marele regizor a reusit sa-si zugraveasca propria existenta mai bine ca nimeni altul. Sergiu Nicolaescu a iubit filmul, l-a slujit fara sa puna conditii, iar rasplata a fost pe masura.
Comedia "Nea Marin Miliardar" a fost cel mai vizionat film romanesc din toate timpurile. 14.644.084 de spectatori au platit bilet sa vada pelicula regizata de Nicolaescu, potrivit datelor furnizate de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. Cu alte cuvinte, peripetiile regretatului Amza Pelea au fost urmarite de mai multi oameni decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie.
De fiecare data, maestrul isi aducea aminte cu placere de filmarile de la malul marii.
Talentul si deopotriva sacrificiul regizorului au facut ca trei dintre peliculele sale sa fie clasate intre primele patru productii romanesti, ca numar de spectatori.
Istoria marelui voievod Mihai Viteazu, pusa in scena de Sergiu Nicolaescu, a fost vizionata in cinematografe de peste 13 milioane de romani si tot cam atatia s-au inghesuit si la prima sa mare productie, din 1967, "Dacii".
Dupa o viata petrecuta pe platouri, maestrul marturisea in urma cu cativa ani ca s-a nascut cu filmul in sange.
Cariera sa prolifica cuprinde peste 60 de lungmetraje, printre cele mai cunoscute fiind "Osanda", "Dacii", "Mihai Viteazul", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte","Cu mainile curate", "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar", "Ciuleandra", "Mircea", "Orient Express" sau "Supravietuitorul".
A interpretat si roluri antologice, dand viata unor personaje atat de cunoscute. A fost, pe rand, Mircea cel Batran, comisarul Moldovan, Carol I sau Maresalul Averescu.
De-a lungul carierei, actorul, scenaristul si regizorul Nicolaescu a lucrat cu cele mai mari nume ale cinematografiei romanesti - Florin Piersic, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Gheorghe Dinica, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Rautu, Iurie Darie sau Ernest Maftei.
Iar dupa '90 a continuat sa faca cinematografie, insa a facut si pasul catre politica. A fost senator al Romaniei in cinci randuri, aparand din bancile Parlamentului iubirea sa de-o viata: filmul romanesc.
Capodopera sa artistica a primit, inca din timpul vietii, recunoasterea internationala. Peste un miliard de spectatori i-au vazut creatiile.
CITESTE MAI MULT:
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic
Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA
12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"
Ultima luna din viata lui Sergiu Nicolaescu: mesajul tulburator de la inmormantarea lui Iurie Darie
CTP despre Sergiu Nicolaescu: "Dupa ce am vazut Poker am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi"
"Un fleac, m-au ciuruit", "Am si eu sensibilitatile mele". Scene-cult din filmele lui Nicolaescu
"Ne pare nespus de rau". Targu Jiu deplange moartea cetateanului de onoare Sergiu Nicolaescu
"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar
Patriarhia: Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu
Trupul lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat cu onoruri militare