Cum s-a nascut Comisarul Moldovan, personajul facut celebru de Sergiu Nicolaescu
Nu credem ca exista roman care sa nu fi rostit macar o data in gluma celebra replica "un fleac, m-au ciuruit" a comisarului Moldovan.
Personajul pe care l-a facut celebru Sergiu Nicolaescu este fara doar si poate cel mai vestit din intreaga cinematografie romaneasca.
Regizorului i-au placut teribil rolurile de politist, mai ales ca inca din copilarie a fost inspirat de unchiul si bunicul sau. Spunea adesea ca s-a jucat pe el, un barbat frumos, elegant, dar care avea si scoala vietii.
Putini stiu ca faimosul comisar Moldovan, personaj de referinta in lumea filmului romanesc, l-a avut drept model pe un unchi de-al lui Sergiu Nicolaescu. Un barbat cu stil, clasa si carisma pe care regizorul avea sa i le imprumute comisarului Miclovan, personaj nascut in 1972 si rebotezat Moldovan dupa primul film.
Sergiu Nicolaescu: "Il chema Gheorghe Cambrea. Era un tip care arata foarte bine. Era cel putin de statura mea. Avea masina, un Buick, la fel cum aveam si eu in filme. Stia sa vorbeasca doua dialecte romanesti perfecte. Adica unul golanesc si unul de domn".
Comisarul Moldovan apare in cinci filme produse inainte de 1989: Cu mainile curate, Ultimul cartus, Un comisar acuza, Revansa si Duelul. Pe rand, Moldovan lupta impotriva grupurilor de crima organizata din Bucurestiul de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ancheteaza masacre si li se opune legionarilor. Actiunea a prins la publicul insetat dupa un erou. Replicile din film sunt la fel de nemuritoare precum comisarul.
Ultimul film al comisarului Moldovan este Supravietuitorul, realizat in 2008, la 27 de ani distanta de Duelul.
Sergiu Nicolaescu: "E greu sa revii asupra unei teme care a mers foarte bine. Au mai incercat-o cativa si nu au reusit. Filmul e destul de complicat, viteza fantastica, toti suntem obositi, dar o facem cu dragoste".
Supravietuitorul este momentul de bilant al comisarului. Un film desfasurat pe doua coordonate temporale. Primul, in anii '70, cand Moldovan se trezeste prins intr-un joc periculos, in care isi fac aparitia fosti prieteni, si, mai ales, fosti dusmani. Al doilea plan e plasat in anii '40, iar comisarul este intepretat de cehul Petr Fac.
La filmarile pentru Supravietuitorul, in timp ce ii explica actorului Vladimir Gaitan cum sa se prabuseasca dupa o impuscatura, Nicolaescu a facut o miscare gresita, a cazut, si-a rupt mana si s-a lovit la cap.
Sergiu Nicolaescu: "E un fleac, mi s-a mai intamplat si la alte filme".
Comisarul Moldovan a adus la cinema mai bine de 20 de milioane spectatori. Sergiu Nicolaescu a spus ca in aceste filme se juca pe el. S-a inventat si reinventat si a demonstrat ca este un supravietuitor. Si de aici, pana la nemurire, nu mai e decat un pas.
CITESTE MAI MULT:
Trupul lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat cu onoruri militare
Patriarhia: Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujba la momentul incinerarii lui Sergiu Nicolaescu
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic
Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA
12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"
Ultima luna din viata lui Sergiu Nicolaescu: mesajul tulburator de la inmormantarea lui Iurie Darie
CTP despre Sergiu Nicolaescu: "Dupa ce am vazut Poker am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi"
"Un fleac, m-au ciuruit", "Am si eu sensibilitatile mele". Scene-cult din filmele lui Nicolaescu
"Ne pare nespus de rau". Targu Jiu deplange moartea cetateanului de onoare Sergiu Nicolaescu
"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar