Cașcavalul afumat românesc, în topul mondial al brânzeturilor. Ce loc ocupă în clasamentul TasteAtlas

×
Codul embed a fost copiat

Cașcavalul afumat românesc a fost inclus recent în Top 100 cele mai bune brânzeturi din lume, potrivit clasamentului realizat de „TasteAtlas”. Obținut din lapte de vacă, în zonele de deal și munte, se remarcă prin afumarea tradițională cu lemn de fag.

Clasamentul a fost realizat în baza a peste 50.000 de evaluări globale.

Avem trei sortimente de brânzeturi, două dintre ele cașcaval afumat, iar aici avem o brânză maturată care e și afumată. Aici, afumarea e mult mai intensă, iar gradul de afumare îl decide producatorul în funcție de clientelă.

E ideal să avem un produs afumat ușor, să fie cât mai delicat, altfel o afumare intensă acoperă gustul celorlalte produse cu care îl degustam.

Foarte apreciate în bucataria noastră, aceste branzeturi se prepară prin afumare naturală, conferindu-le o aroma subtilă dulce si o textura densă.

Citește și
Carne
Turiștii care merg în Marea Britanie nu mai au voie să aducă în bagaje carne și brânză din UE. Avertismentul autorităților

Un produs tradițional tot mai apreciat internațional

Alina Iancu, specialist branzeturi: „În Romania, dintotdeauna s-au consumat produse afumate, fie ca vorbim de brânzeturi, fie de specialități din carne. Ne reprezinta ca și popor brânza afumată și, în special, cașcavalul afumat. De cele mai multe ori se foloseste lemnul de fag. Se folosesc ulterior și solutii care aromatizează. Orice producator poate să își facă propriul cașcaval. Dacă avem o afumătoare putem să îl facem noi.”

In "Top 100 brânzeturi din lume" alcătuit de TasteAtlas, cașcavalul afumat românesc se află pe locul 88 și concurează cu brânzeturi legendare din Italia sau Franța.

În materie de brânzeturi, alte produse românești apreciate pe platformă sunt urda, brânza de burduf sau cașul de oaie.

Ionuț Grama, fondator băcănii:E de apreciat faptul că și degustători din alte țări apreciază gusturile noastre. Din ce am observat se face în zona de deal și munte, nu neapărat la câmpie. Producatorii noștri folosesc afumarea mai mult pentru conservare, dar și pentru un plus de gust.”

Michael Kaiser, director comercial supermarket online:
„E cumpărat mai ales de clienții care caută produse artizanale și tradiționale românești. E un produs național. Se distinge prin gustul de fum și textura semi tare. Noi comercializăm 12 tipuri de cașcaval afumat românesc. Colaborăm atât cu producătorii mari, branduri cunoscute cât și cu producători mici.”

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a exportat în 2024 brânzeturi de peste 113.000.000 de euro. Mai mult cu 25.000.000 față de 2022.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Brânză dulce făcută în casă – rețetă. Cum se face brânza de vaci acasă, pas cu pas, cu puține ingrediente
Brânză dulce făcută în casă – rețetă. Cum se face brânza de vaci acasă, pas cu pas, cu puține ingrediente

Dacă îți dorești un produs proaspăt, natural și fără aditivi, nimic nu se compară cu brânza dulce făcută în casă. Este o rețetă tradițională, simplă și accesibilă, perfectă pentru cei care vor să redescopere gustul autentic al brânzei de vaci.  

Turiștii care merg în Marea Britanie nu mai au voie să aducă în bagaje carne și brânză din UE. Avertismentul autorităților
Turiștii care merg în Marea Britanie nu mai au voie să aducă în bagaje carne și brânză din UE. Avertismentul autorităților

Guvernul britanic a introdus o interdicție temporară privind aducerea de produse lactate și din carne din UE de către turiști, în încercarea de a preveni răspândirea febrei aftoase.

Atentie la sortimentele de branzeturi pe care le consumati. Dozele recomandate de nutritionisti
Atentie la sortimentele de branzeturi pe care le consumati. Dozele recomandate de nutritionisti

Va plac branzeturile? Atentie insa la sortimentele consumate. Aceasta pentru ca pot contine cantitati mari de grasimi saturate.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.