Filmul lui Sergiu Nicolaescu pe care comunistii nu l-au lasat la Hollywood. A fost "pariul" carierei

Dată publicare: 04-01-2013 18:03
Dată actualizare: 07-01-2013 06:46


Industria cinematografica din Romania ii datoreaza enorm lui Sergiu Nicolaescu. Productiile sale, cum ar fi "Dacii", "nea Marin miliardar" sau "Mihai Viteazul" au stabilit record dupa record, inainte de 1989.

Potrivit Centrului National al Cinematografiei, 130.310.282 de romani au platit bilet la cinema pentru a vedea productiile lui Sergiu Nicolaescu. Iar filmele semnate de regretatul regizor au avut incasari estimate la 50 de milioane de dolari. Succesul din tara a fost completat de faptul ca filmele sale au fost vizionate in strainatate de peste un miliard de oameni.

Filmul "Dacii" i-a adus regizorului de 37 de ani - la vremea aceeea - recunoasterea internationala a valorii sale. Pelicula a avut incasari record pe Champs-Elysees, presa pariziana a vremii vorbind la superlativ de cel pe care il numeau "Serge Nicolaesco".

Talentul sau recunoscut international i-a oferit sansa tanarului regizor sa lucreze cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni. Toti au venit la Bucuresti pentru a se implica in productia americano-germana - "Batalia pentru Roma".

In tara, filmele "Dacii", "Mihai Viteazul" si "Nea Marin miliardar" au avut, impreuna, peste 41 de milioane de platitori de bilet, incasarile fiind de peste 17 milioane de dolari, pana in 1989.

Despre filmul "Mihai Viteazul", Sergiu Nicolaescu spunea cu mandrie ca a fost "pariul" carierei sale. Studiourile Columbia ar fi dorit sa produca filmul istoric, intr-o distributie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton si cu Charleton Heston, in rolul marelui voievod. Autoritatile comuniste ale vremii au decis, insa, ca distributia filmului trebuie sa fie exclusiv romaneasca, asa ca Amza Pelea l-a interpretat pe domnitor, iar filmarile au fost realizate in Cehoslovacia si in Turcia.

Perioada cea mai prolifica din punct de vedere profesional a fost intre anii '70 si '80. In acea decada, Sergiu Nicolaescu a infiintat prima scoala de cascadori din Romania si o alta de recuzita. A fost perioada in care a realizat doua filme pe an.

Si dupa Revolutie, regizorului a continuat sa lucreze. "Poker" si "Ultimul corupt" au generat impreuna peste jumatate de milion de lei si s-au incadrat in top 10 cele mai vizionate filme ale anului in cinematografe.

Autor a peste 60 de filme, Nicolaescu a strans, potrivit ultimei declaratii de avere, 250 de mii de euro, 42 de mii de dolari si 450 de mii de lei. Are doua case in Bucuresti si una in judetul Constanta, plus doua terenuri.

CITESTE MAI MULT:

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, la 82 de ani. Initial, medicii i-au pus un alt diagnostic

Reactii dupa moartea lui Sergiu Nicolaescu. Vladimir Gaitan: "Regretul lui era ca nu avea copii. A fost ca un tata pentru mine"

Operele lui Nicolaescu - "Mihai Viteazul" e obiect de studiu la facultatea lui Spielberg din LA

12 Decembrie: Sergiu Nicolaescu, in Senat: Mai am putini ani de trait, va spun sincer "La revedere!"

Ultima luna din viata lui Sergiu Nicolaescu: mesajul tulburator de la inmormantarea lui Iurie Darie

CTP despre Sergiu Nicolaescu: "Dupa ce am vazut Poker am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi"

"Un fleac, m-au ciuruit", "Am si eu sensibilitatile mele". Scene-cult din filmele lui Nicolaescu

"Ne pare nespus de rau". Targu Jiu deplange moartea cetateanului de onoare Sergiu Nicolaescu

"Un politician discret si plin de voie buna". Sergiu Nicolaescu, in rolul de parlamentar


VIDEO PROTVPLUS.RO