Catastrofe 2009: Cutremure, inundatii, atentate si accidente

×
Codul embed a fost copiat

Uitandu-ne in urma putem afirma, fara sa gresim, ca 2009 a fost un nou an marcat de tragedii.

Pe langa pierderea unor artisti de valoare, precum Michael Jackson, Farrah Fawcett, Patrick Swyaze, soarta s-a jucat cu vietile semenilor nostri.

Limitele omenirii au fost testate, din nou. Inundatiile, uraganele, cutremurele si accidentele aviatice au lasat in urma mii de morti. Orase intregi au fost rase de pe fata pamantului.

IANUARIE

9 IANUARIE, COSTA RICA – Cel putin 20 de oameni au murit si alte mii au ramas fara case dupa un cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter. Seismul a lovit in nord, intr-o zona muntoasa.

Citește și
Cele mai importante evenimente interne din 2009
Retrospectiva 2009: Cele mai importante evenimente interne
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

12 IANUARIE, INDONEZIA – Mai mult de 260 de oameni au fost declarati disparuti dupa scufundarea unui feribot in largul costelor insulei Sulawesi, in timpul unei furtuni. O barca de pescuit a gasit doar 19 supravietuitori, 18 pasageri si pe capitanul ambarcatiunii.

24 IANUARIE, FRANTA SI SPANIA – Cel putin 25 oameni au murit si milioane de case au ramas fara curent electric dupa ce cea mai puternica furtuna din ultimii zece ani, Klaus, a maturat Spania, Franta, Italia si Portugalia.

26 IANUARIE, TURCIAO avalansa a luat prin surprindere un grup de 17 alpinisti turci, in Muntele Zigana. Oamenii au fost tarati prin zapada o jumatate de kilometru. Zece dintre ei nu au supravietuit.

27– 28 IANUARIE ARKANSAS, KENTUCKY, MISSOURI, OHIO, OKLAHOMA SI TEXAS – Cel putin 23 de oameni au fost ucisi in urma furtunilor de zapada. Un million de case au ramas fara energie electrica.

FEBRUARIE

9 FEBRUARIE, AUSTRALIA – Cel putin 171 de oameni au murit in urma celor mai grave incendii de vegetatie din istoria Australiei. 400, in total.

10 FEBRUARIE, OKLAHOMA, SUAMai multe tornade au lovit Oklahoma. Opt oameni au murit si alti 50 au fost raniti.

12 FEBRUARIE 2009, NEW YORK, SUA – 45 de pasageri si patru membri ai echipajului au murit, dupa ce un avion care zbura de la Newark la Buffalo s-a prabusit cu cinci minute inainte de aterizare, distrugand mai multe case si ucigand si o persoana aflata la sol.

MARTIE

10 MARTIE, ALABAMA, SUA - Michael Kenneth McClendon, in varsta de 28 de ani, a ucis cel putin zece oameni intr-un atac armat, in districtul Geneva din Alabama. Multe dintre victime erau rudele sale.

11 MARTIE, GERMANIA15 oameni au fost ucisi intr-un atac armat la Liceul Tehnic din Albertville. Responsabil, un baiat de 17 ani, care absolvise cu un an in urma. Adolescentul a murit si el, intr-un schimb de focuri cu politia.

APRILIE

3 APRILIE, NEW YORK, SUA - Jiverly Wong a omorat 13 persoane intr-un centru de imigrare din Binghamton, iar apoi s-a sinucis. Majoritatea victimelor erau imigranti care luau lectii de engleza.

6 APRILIE, ITALIAUn cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a lovit in centrul Italiei. Bilantul: cel putin 200 de persoane au murit si alte o mie au fost ranite. Epicentrul seismului a fost in orasul Aquila, insa alte 26 de localitati din apropiere au avut de suferit.

MAI

31 MAI, BRAZILIA – Un avion cu 228 de pasageri la bord, care circula pe ruta Rio de Janeiro- Paris, a disparut deasupra Oceanului Atlantic, undeva, in largul coastei Braziliei. Dupa zile bune de cautari si tot felul de ipoteze, anchetatorii ajuns la concluzia ca nimeni nu a supravietuit!

IUNIE

16 IUNIE, INDONEZIA – 27 de oameni au murit intr-o explozie la o mina de carbune din insula Sumatra.

22 IUNIE, WASHINGTON D.C., SUA – Noua oameni au pierit si peste 70 au fost raniti in urma unui accident de metrou petrecut la o ora de varf.

30 IUNIE, ITALIAUn tren care calatorea dinspre La Spezia spre Pisa a deraiat, iar un vagon plin cu gaz natural lichefiat a explodat. Cel putin 18 oameni si-au pierdut viata si alti 50 au fost raniti.

30 IUNIE, OCEANUL INDIANUn avion cu 153 de persoane la bord s-a prabusit in Oceanul Indian. Singura supravietuitoare este o fetita de 5 ani.

IULIE

6 IULIE, CHINARebeliuni in Urumqi. Politia a omorat cel putin 156 de oameni in incercarea de a inabusi protestele. Peste 1.000 au fost raniti.

15 IULIE, IRAN – Un avion al companiei Caspian, care circula pe ruta Teheran– Erevan, Armenia, s-a prabusit. 168 de pasageri au murit la impact.

24 IULIE, IRAN –16 oameni au murit dupa ce un avion al Aria Air a luat foc in Mashhad, Iran.

AUGUST

8 AUGUST, NEW YORK – Un elicopter si un avion privat s-au ciocnit deasupra raului Hudson. Toti cei noua pasageri ai avionului au murit.

10 AUGUST, TAIWANTaifunul Morakot a lovit Taiwanul. 600 de oameni au fost ingropati de vii.

14 AUGUST, SCANTEIA, JUD. IASI, ROMANIA - Un microbuz in care se aflau 16 persoane a fost lovit de un tren, in apropierea localitatii Scanteia, Iasi. 13 pasageri, printre care si doi copii de 10 si 13 ani, precum si soferul vinovat au murit.

SEPTEMBRIE

2 SEPTEMBRIE, INDONEZIA – 60 de oameni au murit in cutremurul de 7,1 pe scara Richter din insula Java, cea mai populata din arhipelag.

9 SEPTEMBRIE, TURCIA – 31 de persoane au murit in timpul inundatiilor devastatoare care au lasat urme adanci in Istanbul.

28 SEPTEMBRIE, INSULELE FILIPINE – 90 de oameni au murit dupa ce furtuna tropicala Ketsana a adus inundatii de proportii in insula Manila.

29 SEPTEMBRIE, SAMOA SI SAMOA AMERICANAUn cutremur produs in larg, cu magnitudinea de 8 pe scara Richter, a provocat un tsunami care a omorat cel putin 115 persoane.

30 SEPTEMBRIE, INDONEZIAUn cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter a provocat haos in Sumatra. Cel putin 1.250 de oameni au murit, iar alte cateva mii au zacut printre daramaturi, in orasul Padang. 

OCTOMBRIE

26 OCTOMBRIE, AFGHANISTAN – 14 americani, 11 soldati si trei civili, si-au pierdut vietile in doua accidente aviatice diferite.

NOIEMBRIE

9 NOIEMBRIE, EL SALVADOR – 140 de oameni au murit si 1.500 de case au fost rase de pe fata pamantului dupa ce o furtuna venita din vestul tarii a cauzat inundatii catastrofale. Incidentul a coincis cu aparitia Uraganului Ida, pe care autoritatile au aruncat, initial, vina.

27 NOIEMBRIE, RUSIA – 39 de oameni au murit si peste 90 au fost raniti dupa ce o bomba a explodat intr-un tren de lux care circula pe ruta Moscova- St. Petersburg. Atentatele au fost revendicate de rebelii ceceni.

6 NOIEMBRIE, TEXAS, SUA - Un ofiter psihiatru de origine araba a ucis 13 soldati si a ranit alti 30 in interiorul celei mai mari baze militare din Statele Unite, Fort Hood.

DECEMBRIE

5 DECEMBRIE, PERM, RUSIA - Cel putin 112 oameni au murit si alti 135 au fost raniti, dupa ce un incendiu a inghitit un club din orasul Perm. Focul ar fi pornit de la instalatia de sarbatori care decora tavanul.

30 DECEMBRIE, PERU38 de oameni au murit in trei accidente dramatice de autobuz in Peru.

Nu putem sa incheiem acest articol fara sa amintim de tragicele accidente aviatice din Romania.

5 IUNIE, CLINCENI - Un avion de acrobatii s-a prabusit pe campul din Clinceni si a luat foc. Pilotul Mihai Dobre se antrena pentru mitingul aviatic ce urma sa aiba loc sambata, 6 iunie. Decolase a doua oara in aceea zi, pentru a mai repeta o manevra.

3 IULIE, CLINCENI - Un instructor militar a pierit cand avionul de mici dimensiuni pe care il pilota s-a prabusit, la scurt timp dupa decolare. Aparatul a luat foc, iar barbatul, prizonier in chingile scaunului, a fost scos fara suflare, aproape carbonizat.

6 IULIE, CLINCENI – Inca un pilot ne da emotii. Tot la Clinceni. Barbatul a fost la un pas de moarte dupa ce a aterizat fortat cu planorul pe un camp aflat la limita judetelor Ilfov si Giurgiu.

26 AUGUST, TARGU MURES - Un avion ultrausor s-a prabusit la putin timp de la decolare. Pilotul isi testa aparatul, caruia ii facuse cateva modificari la motor, si tocmai "inima" avionului a fost cea care a cedat. La cateva zile de la accident, pilotul s-a stins din viata la Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures, in urma unui atac cerebral.

28 AUGUST, COSTESTI - Un pilot experimentat a pierit dupa ce s-a prabusit cu un avion de mici dimensiuni, in apropierea aerodromului Costesti. Barbatul de 50 de ani se pregatea pentru un miting aviatic si executa manevre de acrobatie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Retrospectiva 2009: cele mai importante evenimente externe
Retrospectiva 2009: cele mai importante evenimente externe

E sfarsit de an si, asa cum v-am obisnuit, tragem linie si facem socoteala. S-au intamplat si bune si rele, insa nu tinem neaparat cont de asta, motiv pentru care va propunem o retrospectiva a celor mai importante evenimente pe plan international.

Retrospectiva 2009: Cele mai importante evenimente interne
Retrospectiva 2009: Cele mai importante evenimente interne

2009 n-a fost un an deloc bun pentru romani, care au avut de infruntat pandemii, crize economice ori politice si au fost nevoiti sa se resemneze cu moartea unor mari personalitati.

Au incetat din viata in 2009. Nu-i vom uita niciodata!
Au incetat din viata in 2009. Nu-i vom uita niciodata!

E greu sa scrii la trecut despre ei si, in acelasi timp, sa eviti sa dai in patima cliseelor. Caci vorbim, intr-adevar, despre cei mai talentati, cei mai buni, cei mai iubiti...

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.