171 de morti in urma celor mai grave incendii din istoria Australiei

Ultima actualizare: 09-05-2012 01:32

UPDATE: Flacarile, unele puse pe seama unor piromani, continua sa semene moarte in sud-estul Australiei. Cel putin 171 de oameni au pierit pana acum, iar focurile sunt la fel de puternice.


Premierul australian si-a avertizat conationalii ca bilantul victimelor ar putea creste pe masura ce echipele de interventie ajung in zonele parjolite.

Focurile au mistuit deja peste 3.000 de kilometri patrati, vegetatie si zone locuite de-a valma, adica de trei ori suprafata Hong Kong-ului. Inciendiile sunt favorizate de un cocktail mortal: seceta, vant puternic si cea mai grava canicula din ultimul secol.

In oraselul Marysville, pana deunazi o adevarata oaza, o singura cladire mai statea in picioare dupa ce valul de foc a maturat orasul, iar unele sate au fost transformate in cenusa in intregime.

Politistii suspecteaza ca o parte dintre cele 400 de incendii au fost puse intentionat. Pana acum, doua persoane au fost arestate sub aceasta acuzatie.

In timp ce unii localnicii incearca sa stinga focarele cu mijloace rudimentare, altii isi gasesc sfarsitul in masini, incercand sa fuga din calea infernului de foc.

In spitalele din Victoria medicii se lupta sa ii tina in viata pe cei care au reusit sa scape din calea focului.

Australia are oricum o clima propice incendiilor de vegetatie. Insa expertii sunt convinsi ca efectele incalzirii climatice sunt cele care au amplificat dramatic natura, agresivitatea si durata focurilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO