Cutremur puternic langa Roma, in Italia! Peste 150 de morti!

Ultima actualizare: 04-11-2012 19:52

Dezastru in centrul Italiei, dupa un seism devastator care a zguduit duminica noapte oraselul Aquila, din regiunea muntoasa Abruzzo.

Peste 150 de oameni si-au pierdut viata si nu este exclus ca bilantul sa creasca in urmatoarele ore. Alte zeci de persoane sunt in continuare date disparute. Printre victime NU sunt persoane de nationaliate romana, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, a tinut sa precizeze ca este vorba despre date preliminare obtinute de la pompieri si de la Biserica romaneasca din zona, cu care Ambasada romana in Italia mentine contactul permanent.

El a precizat insa ca informatiile trebuie luate sub rezerva faptului ca in zona afectata de cutremur exista probleme cu comunicatiile.

Portalul religios Evangelici.net anunta insa ca fetita unei familii de romani stabiliti in l'Aquila este data disparuta in urma seismului.

Intreaga Italie este in stare de soc dupa cutremurul de duminica noapte. In Aquila, strazile arata ca dupa bombardament, iar zecile de angajati de la Protectia civila cauta cu mainile goale printre daramaturi, pentru a gasi eventuali supravietuitori.

Chiar si cei care au scapat cu viata trec prin clipe dificile, pentru ca in spitalul din oras exista o singura sala operatorie, care nu face fata ranitilor adusi aici. In oras nu exista magazine deschise, oamenii nu-si pot cumpara mancare si apa.

In cateva sate din zona afectata, echipele de prim ajutor nici nu au ajuns inca din cauza ca multe poduri si drumuri sunt blocate. Mai multe tari printre care Rusia, Germania, Israel si Franta au anuntat ca vor sa acorde ajutor Italiei.

Daca autoritatile locale spun ca seismul a avut 5.8 pe scara Richter, institutul american de supraveghere geologica a anuntat o magnitudine de 6,3.

Seismul a fost resimtit pana la Roma, aflata la 100 de kilometri departare. Speriati, localnicii au iesit si aici pe strazi.

Autoritatile de la Roma le-au cerut italienilor sa doneze sange pentru victime. Ministrul Maurizio Sacconi a declarat ca "toti cetatenii" trebuie sa raspunda apelului, dupa decretarea starii de urgenta la nivel national.

Vaticanul a anuntat ca Papa Benedict al XVI-lea se roaga "pentru victime si in special pentru copiii" decedati in timpul seismului.

Cutremurul este cel mai grav din cele inregistrate in Italia din 2002 incoace. Atunci, 30 de copii si-au pierdut viata intr-o scoala prabusita in sudul tarii, dupa un seism cu magnitudinea 5.9.

A prezis cutremurul din Italia, dar a fost numit de autoritati "imbecil"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO