TRAGEDIE CU REPETITIE! Inca un avion prabusit la Clinceni!

Ultima actualizare: 11-10-2012 07:11
TRAGEDIE CU REPETITIE! Inca un avion prabusit la C...
TRAGEDIE CU REPETITIE! Inca un avion prabusit la C...

UPDATE: Un instructor militar a pierit vineri seara, cand avionul pe care il pilota s-a prabusit la scurt timp dupa decolare. Aparatul a luat foc, iar barbatul, prizonier in chingile scaunului, a fost scos fara suflare, aproape carbonizat.

 

Pilotul era un cuceritor al cerului, asemeni parintilor sai, si ei impatimiti de zbor si parasutism. La 37 de ani, era un parasutist exceptional si un pilot cu experienta.

Destinul a vrut ca insusi tatal sau sa-i dea aprobarea pentru ultimul zbor de antrenament, in care a incercat sa simuleze o pana de motor pentru situatiile de urgenta. Ironia cumplita a sortii a facut ca tocmai acest lucru sa-i aduca moartea.

Imediat dupa ce au primit apelul la 112, echipele de interventie din Ilfov au pornit in viteza catre aerodromul din Clinceni. Au gasit carlinga avionului in flacari si pilotul prins inauntru. Pompierii au stins focul inainte ca aparatul sa arda in intregime, dar pentru cel aflat la mansa medicii de pe ambulanta n-au putut face nimic. A mai trait putine clipe dupa impactul cu solul, spun cativa oameni din zona, care au aflat de accident de la doi copii.

La scena cumplita, cand aparatul s-a zdrobit de pamant, a asistat si un cioban care era pe camp, la cateva zeci de metri distanta. El spune insa ca avionul nu a luat foc imediat, asa ca a alergat sa vada ce se intampla. Ciobanul nu-si aminteste totusi sa fi auzit vreun strigat al pilotului. L-a gasit fara viata cand a ajuns langa aparatul de zbor.

La o prima examinare, medicii au gasit pe corpul ars al victimei o rana foarte adanca la cap. Nu se poate spune insa, pentru moment, daca aceasta i-a curmat viata ori daca pilotul a murit in incendiu.

Militarul aflat la mansa se numea Uta Mugurel Costel. Avea 37 de ani si un fiu care astazi implineste 14 an. Fost campion national la parasutism si coordonator al lotului national de acrobatie aeriana, pilotul provenea dintr-o familie care iubea zborul: si tatal sau, Gheorghe Uta, a fost instructor de zbor, iar mama - instructor de parasutism cu numeroase titluri nationale. Cunoscutii spun ca Mugurel a pornit sa cucereasca inaltimile inca de la 15 ani, cand a facut primul salt cu parasuta.

In urma cu exact patru saptamani, un alt avion s-a prabusit pe campul din Clinceni si a luat foc. Pilotul Mihai Dobre, care se antrena pentru mitingul aviatic, a decedat.

Cronologia accidentelor petrecute la Clinceni

In 4 mai 2001, un avion tip Zlin 726 al Aeroclubului Romaniei (AR) s-a prabusit, la scurt timp dupa decolarea de pe aerodromul "Aurel Vlaicu" din Clinceni, in accident pierzandu-si viata cele doua persoane care se aflau la bord.

Pe 8 mai 2002, un avion de tip Extra 300 L, care era pregatit pentru a iesi la zbor in ziua urmatoare, a fost cuprins de flacari in timpul efectuarii unor lucrari de intretinere si alimentare cu combustibil.

La 24 aprilie 2004, un avion folosit la tractarea planoarelor a avut probleme la decolare si s-a prabusit la scurt timp dupa ce s-a ridicat de la sol. La bord se aflau pilotul si un insotitor, dar nici unul nu a fost ranit in urma incidentului.

In 4 martie 2007, un mecanic a ajuns cu mana sfasiata la Spitalul de Urgenta Floresca din Bucuresti dupa ce a fost ranit grav de elicea unui aparat de zbor pe care il pregatea pentru un mitingul aviatic la Clinceni.

In 2 iulie 2007, la Aerodromul Clinceni, in timpul unui exercitiu de parasutism, sergentul major Eugen Dan Bulac din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane a cazut in gol pe pamant si a murit, dupa ce parasuta nu i s-a mai deschis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO